Кога ще ги стигнем европейците? След 10 г., обеща ни Захариева

Доходите ни били такива, щото едва от 27 г. сме демокрация
Обновена: 9 май 2018 13:33 | 9 май 2018 11:10, Златко Желев
284
 Кога ще ги стигнем европейците? След 10 г., обеща ни Захариева
Снимка: Dnes.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прогнозира, че ако доходите в България продължат да растат с темповете от миналата година, до десетина години те ще достигнат средноевропейските.

Захариева каза това на форум за доходите в страните от Западните Балкани, организиран от КНСБ.

Тя припомни, че през миналата година ръстът на доходите е над 11,5 на сто, много по-висок от средноевропейския.

По думите на Захариева, ако тези темпове се запазят, перспективата е до десет години да достигнем средноевропейските доходи.

Вицепремиерът обвърза постигнатото в България с европейската перспектива на Западните Балкани, която по думите й ще доведе до по-високи доходи в региона.

"Реформите, които се изискват по пътя на членството, не се правят само заради членството и само заради Брюксел, те трябва преди всичко да се правят заради гражданите, те водят до по-високи доходи", отбеляза Захариева.

По думите й доходите на Балканите все още изостават, тъй като сме демократични държави само от 27 години.

Вицепремиерът и министър на външните работи пое ангажимент пред синдикалните представители на страните от Западните Балкани, че подкрепата на българското правителство към Западните Балкани няма да приключи с шестте месеца на нашето председателство, а ще е дългосрочен приоритет, като целта е да има на всеки година и половина - две форум на високо ниво като предстоящият на 17 май.

Според Екатерина Захариева фокусът към Западните Балкани ще бъде най-голямото постижение на българското председателство. Тя заяви, че европейската перспектива, благополучието, сигурността и просперитета на Западните Балкани са дългосрочен приоритет за България.

Вицепремиерът съобщи новина в аванс, че хърватското правителство е поело ангажимент по време на хърватското председателство да се организира отново форум на високо ниво, което ще е след около година и половина-две.

"Очаква се днешната конференция да приеме декларация към Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов. В нея ще се формулират исканията на синдикатите от региона", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В декларацията основното искане е синдикатите и работниците да участват в преговорния процес.

Проблемите на работната среда, на доходите, на осигуряването, на социалната закрила трябва да намерят достойно място, заяви Пламен Димитров. Той посочи, че доходите на Балканите не са много различни. Нетният среден доход към декември миналата година в България след облагане е 450 евро, в Сърбия - 456 евро, в Черна гора - 512 евро, в Босна - 440 евро, в Македония - 387 евро , в Косово 457 евро, в Албания - около 300 евро, единствено в Хърватска и Словения са по-високи около 790-800 евро в Хърватска и доста по-нагоре в Словения, отбеляза Пламен Димитров.
Последните данни на КНСБ показват, че средната работна заплата на Балканите изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави-членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави-членки.

По отношение на минималната работна заплата, с най-нисък размер са Албания (180,52 евро)и Македония (239,74 евро). На другият полюс е Хърватия с 462 евро. България е с най-ниската минимална заплата в ЕС - 260,76 евро. За сравнение в Люксембург тя е 1999 евро.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че никой не се заблуждава и няма прекалени очаквания за времевия хоризонт за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. По думите му пътят на присъединяването няма да е лек и еднозначен, не трябва и да е самоцел, но трябва да се знае, че е от жизнен интерес за стабилизиране на развитието на региона. Нямаме нужда от нови разделителни линии, а от изграждане на мостове - в прекия, и в преносния смисъл - от изграждането на магистрали до обща борба за повишаване на доходите и за подобряване на положението на младежите, каза синдикалният лидер.


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 10 месеца
И тая намери какво да каже. а те ще стоят с тези заплати и ще чакат да ги настигнем. Що за глупост
215
0
 
3
 
! Отговори
ГИНКА ПРЕЗИДЕНТ ! преди 10 месеца
След 10 години както се казва "Я камилата, я камиларя" !
214
0
 
2
 
! Отговори
Пънчо преди 10 месеца
Тая и африканските страни я надминаха и по способности, и по интелект
213
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
Какви са тия мастодонтски строителства с предварително продадени жилища /на кого?/ с ненормални западни цени??? Кого заселват и какво влачат след себе си тия??
212
0
 
1
 
! Отговори
Светлото ти бъдеще преди 10 месеца
е при Боко, герб го приватизира, Гинка скоро ще го купи и стопанисва. От тях го търси.
211
5
 
5
 
! Отговори
друго е интересно преди 10 месеца
Какво стана със "светлото бъдеще",дето комyнeтaта го обещаваха 45 години!?И как да го разбирам това поредно обещание за "светло бъдеще!?Щото пак кoмyнe го обещава!?
210
0
 
7
 
! Отговори
шофер преди 10 месеца
Ехеее, ей го къде е - две петилетки и ще живеем охолно като европейците...
Главният въпрос е - като кои точно европейци ще живеем?
И кое точно ще е европейското, защото и сега цените са ни европейски, за разлика от доходите.
209
1
 
7
 
! Отговори
venix преди 10 месеца
Всичко е долна лъжа! Всяко правителство е ***, хранещ се от народа си! А EU е огромна престъпна група от правителства (самозабравили се богаташи, живеещи над закона)!!! Ако EU беше с добра кауза, до сега да се бяхме оправили. А ние на къде отиваме???
208
0
 
9
 
! Отговори
Дед Хасан преди 10 месеца
Блажени са верующите. Тази ще бъде по сполучлив външен министър ако и забранят да дава изявления.
207
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само равноправно отношение трябва- просто е- влизаме в Шенген щото това ни струва милиарди денгуби по границите; влизаме в еврото щото плащаме безумни лихви и такси по обмен на парите; изравняват се селскостопанските субсидии; кохезионните фондове спират да се политизират /пускат, спират и пр./ и си стават цена за достъпа до пазара на по- неразвитите страни; обща данъчна основа за всички без холандски и др. офшорки; пълно либерализиране на вътрешния пазар на труд и услуги и общи военни разходи.
206
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 10 месеца
Кака Гинка от Пазарджик изкара лежерно еНи 320 000 000€ и си купи 1/3 от електропреносната мрежа на България... какво се оплаквате - нейните доходи са опраени!
205
1
 
18
 
! Отговори
Манолски преди 10 месеца
Без да съм министър, а обикновен мениджър последните 10 години на средно ниво в западни компании у нас мога да ви съобщя, че въпросните гледат на нас като на втора категория хора и искат да им слугуваме срещу подаяния, в този ред на мисли пропастта ще се увеличава вместо да ги стигаме
204
1
 
16
 
! Отговори
nina преди 10 месеца
Тази нор.мална ли е?
Сигурно другите ще си замразят заплатите?! Или, може би госпожата има предвид заплатите на политиците?
Защото, както се казва - дори да тръгнат срещу нас с тези темпове дори няма да се доближим до тях.
203
2
 
16
 
! Отговори
проект на райхстага преди 10 месеца
Доходите са такива, защото се изпълни политическият проект на немската държавна фондация Ханс Зейдел за геноцид на българите под названието ГЕРП.
202
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А цените с колко???щото само за тази година парното с 24%,ама то щото през март беше студено де:)
201
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
10 години? Да не сте пропуснали една нула? Или се надявате да спечелите от тотото?
200
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато бюджетните са повече от небюджетните нещата няма да са добре. Слагаме каруцата пред коня и искаме да стигнем до върха. Икономика без хора няма как да има, а хората избягаха. Мислете за реформи в бизнес средата, а не за бюджетните. Те нещата сами ще си дойдат на мястото.
199
17
 
9
 
! Отговори
грънци преди 10 месеца
140 години ни грабят Руските братя освободители.
Как искате заплатите да са високи?
Тодор Живков казваше: "от векове, за векове"
Вижте къде е Нинова, вижте къде е Марешки!
Няма да стане през нашия живот!
198
4
 
26
 
! Отговори
Fake news 110% преди 10 месеца
Алоо стадото докога "ЩЕ,ЩЕ,ЩЕ,ЩЕ" ги търпите тези некадърници.Царя обеща,че за 800дни ЩЕ ни управи,тази оффца пък след 10г.ЩЕ ни управя!Те си управиХА живота а вие си блейте!Приказката за неволята не знаете ли?
197
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може може.. ама друг път. След 2 г. пак капиталистическа финансова криза и нов спад.