Над половината българи: Принадлежността към ЕС е добро!

Според 47% от българите ЕС върви в правилната посока
23 май 2018 15:45, Елка Василева
69
Над половината българи: Принадлежността към ЕС е добро!
Снимка: архив, Reuters

Над половината българи (54 на сто) са на мнение, че принадлежността към ЕС е нещо добро. Това сочат резултати от проучване, представено днес от Европейския парламент - точно година преди изборите за евродепутати.

Средно в ЕС 60 на сто от гражданите споделят същото мнение. За 12 на сто от българите и за осем на сто от останалите европейци членството в ЕС е нещо лошо.

Според 32 на сто от европейците и 47 на сто от българите ЕС върви в правилна посока. На обратното мнение са 42 на сто от европейците и 25 на сто от българите, показват данните.

Мненията са разделени поравно между отговорилите, че гласът им в ЕС се чува и онези, които се чувстват нечути (над 40 на сто).

Мнозинството от участниците в проучването (41 на сто у нас и 49 на сто в ЕС) мислят, че изборите за ЕП са много важни, за 33-34 на сто този въпрос е от известна важност, докато 17 на сто в ЕС и 22 на сто у нас определят въпроса като маловажен.

Над половината българи (52 на сто) и 46 на сто от останалите в ЕС са доволни от демокрацията в Общността. Общо 42 на сто от хората в ЕС и 28 на сто от българите са изцяло недоволни.

За българите е най-важно да се обсъждат въпросите за икономическия растеж (57 на сто), както и борбата с тероризма (49 на сто), социалната закрила (47 на сто), борбата с безработицата (44 на сто).

Останалите в ЕС поставят на първо място противодействието на тероризма (49 на сто), следват борбата с безработицата (48 на сто), имиграцията (45 на сто), икономическият растеж (42 на сто).

Мнозинството участници в допитването (47 на сто) са заявили, че гласуването на изборите за ЕП е задължение. Всеки трети европеец (31 на сто) и почти всеки втори българин (46 на сто) е казал, че гласува.

Мнозинството от отговорилите в ЕС (60 на сто) и у нас (56 на сто) са заявили, че хората не гласуват, защото не вярват, че това би довело до промяна. Близо половината (48-49 на сто) изразяват недоверие в политическата система. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: избориЕСпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ЗАЩО ИЗПУСКАШ КОМУНИСТА БОРИСОВ (АГЕНТ БУДА)
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС ! Тук ни е мястото.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ПЛАТИЛ ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ!
41
3
 
4
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 5 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:Корнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван). Съвпадение е ли е, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ?Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев, Кольо Колев, Кънчо Стойчев, Валерия Велева, Петьо Блъсков, Татяна Буруджиева, Петър Волгин, Ив.Гарелов, Пиргова, С,Шаренкова,братя Чукови, д-р Ник.Михайлов, Явор Дачков
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето се оказа, че всички партии в парламента са прокремълски. Българина все гледа да угоди на големия "брат", но иначе иска да живее като западняк.
39
4
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Щото на българите им е обяснено че ЕС е Германия.Ако начело застане Францция ще искат да го напуснем на следващият ден.За българите Ефропа е Германия а много други западни държави изпитват погнуса към Германия!
38
5
 
3
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма референдум - не се признава. Всеки може всичко са пише. Особено когато отгоре му поръчат.
36
8
 
5
 
! Отговори
Процентът е по-голям преди 5 години
Много добре знаем, че всички партии и техните избиратели са за ЕС. Единствено БКП/БСП са против, защото гледат само на изток. Но те са една шепа хора и от тях не зависи нищо. Преди 1 седмица прочетох друга анкета - там желаещите да сме в ЕС са 75%, против - 20%, 5% - не знаят. Червените тролчета пак се настървиха и пак се развихриха да пишат глупости и дезинформации. Те си мечтаят за Русия и бай си Тошо, но никой вече не ги пита.
35
2
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Да и аз си спомням добре Лукановата и Виденовата зима! Празните магазини (буквално!), опашките, които пререждахме по няколко пъти понеже даваха само по 1 хляб на човек, галопиращата инфлация, която изпари дългогодишните спестявания на хората за дни, режима на тока, несигурността и страхът у хората. На твоите думи ще кажа: Напротив! Положението беше много сериозни и много страшно!
34
3
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
помня преди години, валутните курсове бяха във всяка новинарска емисия в българия, но след това ги махнаха като политически неизгодна невина, българите живеят в Оруеловата пропаганда на Брюксел...
33
7
 
5
 
! Отговори
честито българи преди 5 години
1 USD = 1.67051 лева1 CHF = 1.68635 левасамо за последните няколко дена има няма обедняхте с 5% с новите курсове на истинските валути спрямо лева, но истинската причина е падането стойността на еврото, през следващите дни чакайте още надолу!!
32
5
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Какви платени *** от Брюксел бе братчед, това да не ти е миризливата русия която наводни света с фалшиви новини, *** и пропаганда! ЕС е люлката на цивилизацията, световен икономически и културен център, нещо което хората отлично знаят! С други думи на ЕС реклама не му трябва, а ти ми говориш за "брюкселски ***"! Ненормалник!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26През тази зима бях на 24 и помня всичко много добре! Имаше опашки вярно,но не беше нещо трагично.Всъщност складовете пращяха от стока,но Луканов и сие нарочно не пускаха необходимото на пазара поради спекулативни собствени съображения! Това пък от своя страна говори за външна режисура на целия преход,куцата демокрация,политика,партии лидери и всичко,онова което се случва и днес!Не ги плаши неродените през онези години,нито беше страшно,нито беше лошо!
30
3
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
още един умник дето сигурно гледа курса евро към лева, който е фиксиран от валутен борд и никога не мърда, еврото се срена спрямо долара и всички останали основни валути като швейцарски франк, йена и т.н. на най-ниските си нива за последната година. Големите инвестиционни банки от Уолстрийт като Голдман Сакс предвиждат да продължи да потъва и през следващите дни... много фалшиви новини в тоя ЕС и България, свободна медия не е останала и много платени *** на Брюксел по форумите!!!
29
4
 
8
 
! Отговори
До истинските новини преди 5 години
Еврото не е мръднало, за какви сривове бълнуваш? Тия за сриващото се евро и разпадащият ЕС *** ги разправяй в някоя детска градина, там може и да ти минат глупостите.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички от ЕС драпат насам, искат спокойствие, а ние искаме ММА
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малцината, които съм срещал с мнение против ЕС са ниско образовани аутсайдери, изпаднали зад борда хора, които не знаят и една дума на английски, никога не са напускали България и според, които всички развити страни са им виновни за положението. От тях ако зависи ще има здрав руски комунизъм, където всички успели и знаещи хора ще бъдат здраво мачкани.
26
7
 
3
 
! Отговори
истинските новини преди 5 години
Еврото се срина спрямо всички основни валути, продължава да пада, вече е на най-ниските си нива спрямо долара за последната година. Вижда се, колко добре е ЕС! нали знаете, като числата говорят и боговете мълчат и следвай парите - това са 2-те правила, които ви дават истината за нещата!!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи между "ЕС е добре" е "ЕС върви на добре" има 7% разлика.7% от анкетираните смятат, че да не се върви на добре е добре.По може би напълно случайно стечение на обстоятелствата, 7% по официални данни представлява един определен етнос в държавата, някой биха го нарекли дори и раса... че може би и дори друг животински вид.