Напредък, но недостатъчен: ЕС поряза Македония и Албания

Трябвало да покажат усилия в борбата с корупцията
Обновена: 27 юни 2018 07:02 | 26 юни 2018 21:15, Екип на Dnes.bg
50
Напредък, но недостатъчен: ЕС поряза Македония и Албания
Снимкa: Reuters, архив

Македония и Албания не бяха допуснати за започване на преговори за членство в ЕС днес, след драматично заседание на външните министри на ЕС продължило почти 6 часа.

Европейската комисия препоръча през май двете страни като готови да стартират преговорите, но еврочленки не успяха да постигнат нужното единодушие да дадат незабавен старт на процедурата, която трябваше да бъде одобрена от европейските лидери в четвъртък.

Още по темата

Вместо това Скопие и Тирана получиха обещание преговорите да започнат през юни догодина, ако всички условия за това са на лице.

Причината за отлагането са няколко държави, които смятат, че реформите в Скопие и в Тирана и особено борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона, не са достатъчно убедителни. Сред тях са Холандия и Франция.

Холандският министър на външните работи Стеф Блок каза, че “двете страни са постигнали напредък, но той не е достатъчен, защото е необходимо те да покажат последователност в борбата с корупцията и върховенството на закона”. Холандският парламент гласува специално решение миналата седмица, с което не позволява на правителството да се съгласи на започването на преговори. “Нужно е двете държави да покажат упоритост в борбата с корупцията и върховенството на закона преди да можем да дадем съгласие”, подчерта Блок.

Албания и Македония остават с надежда за следващата година, когато Европейската комисия отново ще оцени хода на реформите в двете държави и ще предложи на страните членки да започнат преговори с тях.

Скопие, която е кандидат за член в ЕС от 2005 г. разреши по-рано този месец  27-годишния си спор с Гърция и промени името си на Северна Македония. Това беше условие Атина да свалли ветото си върху членството й в ЕС и в НАТО, но това не се оказа достатъчно.

Основните съмнения на страните членки обаче идват по-скоро от препоръката за Албания, която част от тях намират за недостатъчно убедителна, както и напредъкът в реформите и в съблюдаването на закона за недостатъчно напреднали. Тирана е кандидат за ЕС от 2014 г.

В позицията на страните членки се казва, че Македония трябва да направи повече в борбата с корупцията и да задълбочи реформите, а Албания - да покаже по-добри резултати не само срещу корупцията, но и в противодействието на организираната престъпност, както и в реформирането на правосъдната си система.
Въпреки днешната загуба Македония се надава да получи покана за влизане в НАТО на срещата на Пакта в Брюксел след 2 седмици.
 


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Грешите, Хан ! преди 6 месеца
До Хан
Говорите наизуст ! Даже и сега да бяха започнали преговорите им с ЕС, пак няма гаранции, че ще станат член на ЕС. Турция, като е зпочнала преговорите си преди половин век, приета ли е /
42
2
 
2
 
! Отговори
камен преди 6 месеца
Заглавието е ЛЪЖЛИВО , по думите на Л Павлова е взето ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ за стартиране на процедурата по присъединяването през следващата година , за какви колебания и недомлъвки приказвате !!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КОГА ЗАЕВ Е БЛАГОДАРИЛ??Напротив, почна да наглее и да говори същото което винаги са говорели и до сега,разликата с Груевски е че единият сърбоман-македонист си търси корените 2200 години назад,а ЗОРАН "само"1200 години т.е. от времето на Климент,Наум,Самуил и т.н.Няма вече един народ,който стана братски народ за да чуем че илинденци и всички други заедно с гърците се борели за свободата на Македония,ТОВА КАЗА ЗАЕВ,БЪЛГАРИТЕ СА КРЕЩЯЩО ЛИПСВАЩИ!СТИГА ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ БЕ ПРОДАЖНИ ДУШИЧКИ.
40
2
 
2
 
! Отговори
Хан преди 6 месеца
До БЕЗ МАНИПУЛАЦИИ - да бе, толкова реална, че догодина МОЖЕ и да се случи. Но МОЖЕ и да не се случи. Демек всичко е един кьор-фишек.
39
2
 
2
 
! Отговори
Заев благодари преди 6 месеца
Най-сетне след Любчо Георгиевски се намери честен македонски премиер, който да признае, че Македония не може да се отплати на България за нейните свидни жертви и безкористна братска помощ ! България никога не е очаквала за това отплата, освен отрезвяване на Скопие от историческите манипулации на Титовия македонизъм. Крайно време е Скопската политическа класа да стъпи върху истината за българския произход на своя народ ! И Екзархията, и ВМОРО, и Илинденско-Преображенското въстание са част от българската история. Сегашната "македонска" писменост, книжовен език и държавност са създадени в предели
38
3
 
3
 
! Отговори
БЕЗ МАНИПУЛАЦИИ преди 6 месеца
Заглавието ви е манипулативно ! Точно обратното е ! Въпреки че Франция и Холандия категорично отказваха да дадат "зелен" семафор на Македония и Албания, натискът на ЕК, на Българското европредседателство, на Германия, Австрия и Гърция доведе до тази неочаквано голяма стъпка - условна покана. Да, условна за след 1 година, но РЕАЛНА ПОКАНА !
37
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Като са им отказали голяма услуга са им направили, ама те не го осъзнават. Като влязат някога - ще разберат.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Захариевица прос,,тата сигурно снощи е ревала цяла нощ,нали според нея не дата ами направо трябваше бюрмите да влязът в ЕС още вчера дори без преговори.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 33
Подведоха се по клетвите на Кунева, но си научиха урока. Умни хора
34
4
 
3
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 6 месеца
Е поне си имат дата за догодина, а ние и това нямаме за Шенген и при това точно със същия мотив. Блестяща политика на ГЕРБ. Браво
33
3
 
4
 
! Отговори
ИЦо преди 6 месеца
Ахаххахаха екс-юготата си смениха името за да им мине номера и пак ги прецакаха. : D Циркаджии, Република Северен Брюксел да се прекръстят, може да имат по-голям шанс. Ах колко жалко е да си в измислена държава. Тито умря, ходете си и вие.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То и ние все още не сме си решили проблемите с корупцията, ама ни приеха защото обещахме да има много за крадене и разграбване и за тях.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахаха...Борисови напъни,но недостатъчни.Яд ли те е,Баце,че напразно дуеше фанфарите.И мене ме е яд,но по-малко.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Македония и Албания нямат място в ЕС, не бива да бъдат допускани в никакъв случай. Ако бъдат приети, това ще бъде финалната тухла на "Ислямската дъга" измислена от САЩ преди 25 години, удар в сърцето на Европа.
Не на Албания и Македония в Европейския съюз!
29
4
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
балканите не подлежат на интеграция пример за 10 години в ес какьв е напредька
на бьлгария метро и магистрали и получатели на евросубсидии ами ние с вноската
можем да си ги построим от какьв зор харчим пари за няма нищо и понасяме
санкции за щяло и нещяло нито правила нито ред и законност
28
0
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 месеца
"да покажат последователност в борбата с корупцията и върховенството на закона". Темите "корупция и върховенство на закона" са като брашнян чувал. Колкото и да ги тупат холандците, все ще пускат основание за отлагане. С такива основания ще отлагат до безкрайност и нашето влизане в Шенген.
Това, което Албания и Македония могат да направят, е да замразят преговорите си за членство в НАТО докато не влязат в ЕС или поне докато не има дадат ясен срок за това.
Но откъде кураж за такова нещо?
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бибитко пак го шамаросаха с тия Балкани.Язък за шестмесечните фукни.Както се казва,мама ще ми купи колело,ама друг път.
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Албания и тя като Турция къде драпа за ЕС като живеят с ориенталския манталитет на Османската империя.....Държава с преобладаващо мюсюлманско население няма място в ЕС,не само заради религията,но и заради нравите,които са част от тази религия!
25
8
 
1
 
! Отговори
Не преди 6 месеца
Не бива да губят любовта си към Путин и някакъв си ЕС и стандарт на живот.
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ахахахах македонската работа стана като украинската- първо се прецакаха заради голи обещания, после ЕС каза- ще ви приемем, ама друг път.