Македония до ЕС: Ще си задържим доматите!

Можеше да е и по-зле, смята Екатерина Захариева
27 юни 2018 12:45, Екип на Dnes.bg
46
Македония до ЕС: Ще си задържим доматите!
Снимка: Twitter

Македонският външен министър Никола Димитров, който обеща в сряда на европейските държави да им изпрати македонски домати “най-вкусните в света”, ако дадат старт на преговорите й за членство в ЕС, вчера оттегли офертата си.

"Ще си запазим доматите за нас. Юни 2019 г не е чак толкова далеч", писа той в Тwitter, след като европейските министри на външните работи отхвърлиха предложението на Европейската комисия за незабавно започване на преговорите за членство с Македония и Албания. Вместо това те им обещаха, ако напреднат с реформите и най-вече с борбата с корупцията, да ги наченат следващия юни.

Ден по-рано външният министър публикува снимка на доматена салата и обяви, че ще изпрати по пощата "най-вкусните домати на света" на онези държави, които подкрепят македонските надежди. Скопие е кандидат за членство в ЕС от 2005 г., но не можа да получи дата за преговори, защото беше спирана от Гърция заради спора с името.

Още по темата

Сега Атина даде писмено уверение, че оттегля ветото си, но Франция и Холандия блокираха решението вчера заради недостатъчно убедителния напредък на Скопие и Тирана в борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона.

Холандският външен министър Стеф Блок каза, че страната му иска да види “упоритост” и “последователност”, преди да може да се съгласи на започване на преговори. Към Албания има в добавка и претенции за успехи в борбата с организираната престъпност.

В крайна сметка външните министри от ЕС решиха да оставят вратата на членството отворена и ако двете държави "успеят да задълбочат напредъка, направен дотук", да насрочат междуправителствена конференция през юни 2019 г. за започване на преговорите. Те обаче не се ангажира с никакви конкретни обещания за стартиране на процедурата и само посочиха, че ще очакват редовния годишен доклад на Европейската комисия да регистрира търсеният напредък, без да задават конкретни параметри или твърди обещания.

Външният министър Екатерина Захариева, която поради ротационното председателство ръководеше срещата на ЕС, каза, че решението е било постигнато много трудно и след 10-часови дебати.

"Това е добро решение, защото дава времева рамка на двете държави, което е по-добре от нищо", заяви Захариева.

Тя призна, че като българка би искала да види “по-амбициозно решение”, но че това е било възможното на ниво 28.

Сега Македония обръща очи към НАТО, чиито лидери се събират след 2 седмици в Брюксел, да одобрят кандидатурата й за влизане в пакта. За да бъде готова навреме за срещите на ЕС и на НАТО, Македония приключи в началото на месеца 27-годишния си спор с Гърция за името си, приемайки да се нарече Северна Македония. Предстои македонските граждани да се произнесат по въпроса на референдум, а гръцкият парламент да го ратифицира, преди то да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
12
 
! Отговори
някой преди 5 години
Тези домати са македонски колкото и езика им
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонското домати-най червеното домати на света!
34
0
 
8
 
! Отговори
До Сата Нато преди 5 години
Докато имаше хора по селата до тогава .На баба ти градината държавна ли беше?Освен ТКЗС то хората си имаха и свои градини и бахчи и бостан.Казваха му ,,частното".За тях говоря ,Ти явно си малък и имаш по късни спомениА ТКЗСто и АПК то прецакаха всичко ,това на всеки преживял го му е ясно.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33"Северномакедонски домати...." И наденицата, и наденицата, и тя е "Северомакедонска наденица" вече. :)И песента ще "ъпгрейдваме" Северомакедонско девойче ...
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Можеше да е и по-зле, смята Екатерина Захариева"---'***, тя може ли да смята? То трябва ум за тая работа. 'Що ли и викат "куха кйка"?
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северномакедонски домати..............голям смях, не са македонски вече доматите!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече се появяват научни изследвания, според които безплодието при жените и раждането на деца с увреждания се дължи на химикали, които се влагат в храните.
29
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 28:Друг път пиши :змиорки,а не змиьорки-ще е по-правилно.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците са много наивни, ако си мислят, че ще минат само с едни домати.Господарите от Брюксел ще ги оскубят перце по перце като па,тки, докато решат да започнат преговорите.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Римското по ми харесва. Вкусно и месесто идеално за пици и паста.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У Македония всичко е най-вЕлико. Един македон разтягаше локуми, че змиьорките от Охридското езеро си хвърляли хайвера чак до бреговете на Куба, и после новоизлюпените змиьорки се връщали пак в езерото през бурните води на Океана... велики, велики, велики.
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
задръжте си ги бе -те и на Италия са вкусни.Нашите домати са си унас въпреки че сме член на ЕС--оттук нататък-свиквайте ще си бъдете само консуматори -ще ви разорят ще подкупят политиците Ви -вече са почнали ще създата голяма пропаст между бедни и богати и така ще ви владеят като нас.Силата ни е само в Обединението на целите Балкани -нещо като Балкански ЕС
24
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше домати и то много хубави и много други плодове и зеленчуци имаше , докато правешкият кратун не раче да прави от селяните граждани - е и на тях им хареса - вместо да търчат от сутрин до вечер по нивите и животните се кротнаха по кафенетата и кръчмите...Е ОТТОГАВА НЯМАМЕ УБАВИ ДОМАТИ!!
23
15
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
До АнонименНай вкусните домати в Европа БЯХА българските в частните градини и бахчи.------------------- Кога в БГ е имало частни градини и БАХЧИ? Ходил съм на бригада да ги вадя от калта, в "Плод-зеленчук" така ги и докарваха - омацани и смачкани. И пак дървен сорт. На баба ми в градината бяха вкусни, но само за вкъщи. Пазари и магазини като сегашните през соца и насън не бяхме виждали.
22
17
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
До СъжалениеО скъпи комшии, като влезете в ЕС ще се загубите не само доматите, но и краставиците, чушките , чесъна, истинските праскови, кайсии, ябълки и сливи.----------------Нищо няма да загубят. Те не са имали 45 години ТКЗС-та по съветски образец. На тоя свят губят само тези, които са се хванали на хорото до ***.
21
4
 
42
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Яжте си доматите и се радвайте на живота. След няколко години ще ядете холандски червен каучук, доходите ще ви се качат 2 пъти а разходите 5 пъти
20
5
 
29
 
! Отговори
Съжаление преди 5 години
О скъпи комшии, като влезете в ЕС ще се загубите не само доматите, но и краставиците, чушките , чесъна, истинските праскови, кайсии, ябълки и сливи. Ще ви продават някакви хибриди дето на външен вид са добри, но се скапват за ден-два. А сиренето и кашкавала ще ви напълнят с палмови масла. Може да ви изпратят 20 годишно месо от някой държавен резерв и да получите мухлясала ГМО царевица като помощ от "великия" брат. Ама като бързате ... после ще си спомняте само за всичко дето сте загубили.
19
6
 
9
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Никъде не пиша,че грейпфрута е измислен от китайци- те нямат акъл и въображение да измислят такова нещо. Китайците обаче го разпространиха нашироко по света,като му умножиха пазара: така накрая стигна и до нас и в началото беше само кубински. Тогава дори не знаехме,че грейпфрути ще растат в Гърция и Турция- знаехме само,че хората на Кастро охотно ги отглеждат а технологията са получили разбира се с препоръка от "братски" Китай. Китайците не могат първи нищо да измислят- те само "подобряват"!
18
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най вкусните домати в Европа БЯХА българските в частните градини и бахчи.Това беше всепризнато.Македонците имат много здраве .Както и гърците със сиренето и киселото мляко.Ние сами си прецакахме всичко
17
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само доматите, и чушките си задръжте!След време ще се чудите защо сте влезли в съюза, ама нейсе.