Умираш бавно и мъчително... Българските бежански лагери

Ска Келер с остри критики към отношението ни спрямо имигрантите
Обновена: 27 юни 2018 17:09 | 27 юни 2018 15:00,
287
Умираш бавно и мъчително... Българските бежански лагери
Снимка: Pixabay

Френски адвокати внесоха оплакване до Европейската комисия и поискаха започване на процедура срещу нехуманното отношение към бежанци от страна на българските институции, пишат от BulgarianPresidency.eu

Предложението е на Европейската зелена партия, която внесе доклад от 20 страници със шокиращи, според тях, разкрития на афганистански бежанци.

По думите на един от адвокатите, някои от имигрантите, които в момента търсят убежище във Франция, разказват потресаващи истории от бежанските лагери в България. Бежанците дори предпочитали да се върнат в Кабул, вместо да бъдат пратени обратно в София: "В Афганистан те убиват бързо с един куршум в главата, в България те оставят да умираш бавно и мъчително", споделят някои от бежанците, цитирани в доклада на Зелените.

Имигранти разказват потресаващи истории пред адвокатите за своя престой в България. Един от потърпевшите – афганистанец, бил заедно с група от 20 души. Полицията ги спряла, пребила ги, взела всичките им вещи и пуснали кучета. Групата била отведена в къща, където бежанците били държани без храна, докато не дали пари на полицаите. По думите на афганистанеца талибаните прилагали тактика, при която, вместо да убиват враговете си, им режели краката.

Мъжът споделил, че предпочита да се върне в Кабул и да загуби краката си, отколкото да бъде изпратен обратно в бежанските лагери на София.

Във Франция дори имало опит за самоубийство на един от имигрантите, който не искал да се върне в България.

ренските адвокати споделят и други истории. Европейската комисия платила да се сложат охранителни камери в лагера за временно настаняване на бежанци в Бусманци. Видеонаблюдение нямало само в банята. Именно там имигрантите били жестоко пребивани.

Според Дъблинското споразумение имигрантите рискуват да бъдат върнати в страната, в която са регистрирани първоначално като бежанци. Точно поради тази причина много имигранти прекосяват нелегално границата, за да избегнат имиграционните служби и да стигнат в сърцето на Европа, където да получат своя статут.

През последния месец някои от административните съдилища във Франция анулираха преместването на бежанци в България, според условията на Дъблинското споразумение, заради огромни дефицити в системата и  множеството сигнали за малтретиране на имигрантите. Все още, обаче, ЕС не адресира проблема и голяма част от съдилищата във Франция продължават изпълнение на споразумението.

Институциите, които могат да предприемат някакви действия срещу системните дефицити в политиката на България спрямо нелегалните имигранти, са Европейската комисия и Европейския съд. Те могат да спрат трансферирането на бежанци обратно в страната.

Френските адвокати призовават институциите да разследват сериозните нарушения на европейските стандарти от страна на българското правителство. Според юристите България не уважава принципа за индивидуално разглеждане на молбите за убежище, което заляга в европейското законодателство.

Освен това, режимът в България, при който бежанците се изпращат директно в центровете за настаняване след прекрачване на границата, е осъден от специалният представител на генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците, както и от Комитета за премахване на расовата дискриминация към ООН.

Авторите на доклада твърдят, че Европейската комисия е наясно с това какво се случва в България, но отказва да реагира.

По думите им Комисията "не иска да признае, че някоя от страните членки нарушава чл.4 от Хартата за основните права на ЕС за нехуманното отношение към личността".

"Няма да се поколебаем да адресираме проблема пред европейските институции, ако видим, че други методи не проработят", споделят френските адвокати.

Лидерът на Зелените – Ска Келер – остро разкритикува българското правителство. Според нея по време на Българското председателство се организират големи конференции и се полагат огромни усилия, за да се остави добро впечатление у европейските лидери и така да се отвлече вниманието.

"Не виждаме много от това, което наистина се случва в България – нито по отношение на бежанците, нито по отношение на околната среда", коментира Келер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ли солидарността?Когато южните и източните държави запонаха да алармират,че положението е сериозно и трябва да се затворят границите,какво стана?Пратиха лодки да събират още повече бежанци,ноооо... ни изтупаха Дъблинското споразумение в лицето,че само в първоприемните(разбрай южните) държави ще остават бежанците.А те не искат в тези държави,а искат в Англия,Франция,Германия и северните богати страниВишеградската четворка реагира правилно,но никой не ги послуша и ги нарекоха популисти
159
1
 
35
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
всичко е 100% лъжа- има ли нормален който да вярва на оркоподобните нашественици. Но дано все повече такива статии да бъдат прочетени от ислямския башибозук и да си седи в ислямофилските страни. Тук не ги искаме. Марш оттук гнусни о-р-к-и, заедно с адвокатите и зелените еничари.
158
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До къде са им документиАбе не е само това(бежанците),много са факторите,няколко държави източват другите държави от Европа,затова Европа е слаба.А заради кризата с Лемън Брадърс,също много хора бяха съсипани.Милионери се самоубиха,много останаха без жилище и работа,в Испания безработицата скочи ужасно,но вместо да спасяват населението и държавите,спасяваха банките.Без силни държави,няма силна Европа,а много от държавите в Европа са зависими,слаби,ограбени от по-силните.
157
1
 
27
 
! Отговори
къде са им документи преди 5 години
Е, ЗАТОВА ЕС Е ПРЕД РАЗПАД, ЩОТО ВМЕСТО НЕЗАБАВНО ДА ВРЪЩАТ ПРЕСТЪПНАТА НЕГРАМОТНА И НАГЛА *** МИНАВАЩА ГРАНИЦИ БЕЗ НИКАКВИ ДОКУМЕНТИ, ТЕ ИМ СЛУШАТ ЛЪЖЛИВИТЕ ИСТОРИИ!!! ТЕЯ КАКВО ТЪРСЯТ ВЪВ ФРАНЦИЯ? ОТ АФГАНИСТАН? И НА НАС ЗАЩО НИ ИСКАТ ДОКУМЕНТИ, А НА ТИЯ - НИЩО, ТОВА Е ВЪПРОСА? НЯКОЙ МАЙ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СЪСИПВА ЕВРОПА!
156
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Националния отбор на Германия отразява Мюрксюл ханъм.
155
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога Боку ще стигне нивото на бат Иван Свавков! ?
154
0
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Такива като Ска не могат да разберат , че мигрантите искат да останат в Германия и Франция и са готови ДА СЪЧИНЯВАТ ВСЯКАВИ , АБСОЛЮТНО БРУТАЛНИ ИСТОРИИ , САМО И САМО ДА НЕ ГИ ВЪРНАТ !!!!!!!!!!!!! Но пък от друга страна , това е добре за нас !!!!!
153
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива като келер им се плаща от НПО та да защитават ***.Както БХК е платена антибългарска организация и както съветникът на Бойко Иван Кръстев получават хиляди долари от Сорос.Всеки си вади хляба както намери за добре.Нека африканци сеят краста във френски ВУЗ,нека авганци и иракчани да изнасилват момиченца в Германия.Нека да се плашат от българите и да плюят срещу нас.Обаче ние не искаме квоти от психясалите некрофил Макрон и баба Меркел.
152
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая що е само една Cка?
151
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ска Келер, ако пусне дълга коса и се направи може да я пусна в ложето си .
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнониИскам да се поправя,по-точно не държави,а фирми,корпорации,да не обиждаме обикновените хора от държавите.Вижте примера в Гърция,дават тласък на фашизма и бивши фашистки наследници и фирми,гърците не го искат,защото са изстрадали от военната хунта,но те им го навират.
149
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ска Келер с остри критики към отношението ни спрямо имигрантите"Среден пръст за това нищожество и критиките й.
148
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МеркелАми не само,че еваха мамата на Либия и се юрнаха бежанците,но и ограбиха Италия французите,а МАкаронич дойде и в нашата бедна държава,набълбуката с кредити от ЕНП(ГЕРБ) да си предлага старите оръжия,същото направиха и с Гърция. Разберете,затова се махна Англия,защото няколко държави обират останалите!
147
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците да знаят, че всичко това е вярно и да стоят по-далече от нас.
146
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събличай се бързо и другите чакат ска.
145
0
 
6
 
! Отговори
СТЕЧКИН преди 5 години
До явно,Че то това и е и работата и призванието.И не само на нея.
144
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Юнал ДжемиловИ на мене ми писна да гледам българи ядящи свинско, като не се съобразяват с културно-религиозните особености на мигрантите да си ходят от където са дошли.
143
0
 
16
 
! Отговори
Полицай! преди 5 години
До Юнал ДжемиловНема и да има! Тояга ще има! Наглеци!
142
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази дъ-Ска, като се е загрижила за екологията и мигрантите да обедини грижите си в едно! Една от мерките, които предвижда ООН срещу глобалното затопляне е засаждането на гори, южно от Сахара, които да спрат разрастването и на юг. Ето, къде трябва да се изпратят търсещите работа в Европа мигранти - на този глобален обект. Те са израстнали в топлите страни иняма да има нужда да се климатизират. Ето къде трябва да се изнесат мигрантските лагери от Европа.
141
14
 
5
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Осфен това в лагерити не им осегоряват и Халал а са длъжни