Чудо ли е: 50 000 германци предпочетоха BG пред родината

Поставени са в челните места на чуждите касти у нас
9 юли 2018 07:10, Петя Славова
139
Чудо ли е: 50 000 германци предпочетоха BG пред родината
Снимка: архив, Булфото

Близо 50 хил. германци живеят в България. Това ги поставя в едно от челните места на чуждите касти у нас като бройка, показват цифрите на дирекция "Миграция" към МВР, както и на данните от различни статистически проучвания. Заради свободното предвижване в Европа обаче цифрата постоянно варира и не може да е напълно точна, пише "Монитор".

Данните са категорични, че хиляди граждани на една от най-предпочитаните западни дестинации са избрали родината ни за последните десетина години и са се установили трайно, като дори са получили разрешение за постоянно пребиваване у нас, въпреки че такова не им е необходимо като граждани на ЕС. В повечето случаи то е издадено на базата на различни критерии.

Според Закона за чужденците в Република България това може да е на основание образование, или иначе казано студенти, приети на редовно обучение. Годишно с такива документи у нас се сдобиват около 6 хил. чужденци, много от които са жители на страни извън ЕС. Една немалка част от тях са хора от общността, а именно германци, които залагат на висше медицинско образование у нас.

Другият критерий, по който чужденците получават така желания документ, въпреки че са жители на ЕС и могат спокойно да пребивават и без него у нас, е осъществяването на търговска дейност.

Така близо 1500 немци правят бизнес в страната ни. Останалата бройка е основно на германски пенсионери, които са предпочели да живеят в България, тъй като с пенсия от минимум 1200 евро те изживяват старините си достойно в пределите на родината ни.

Бройката на по-възрастните германци обаче не е ясна, тъй като дирекция "Миграция" не ги разделя по години, въпреки че според последните доклади около 70% от немците у нас са възрастни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Germanec i rusnak schte ti dade no amerikanec i anglichanin vinagi schte ti vzeme kvo i da e dobre che se maxat ot ES
74
3
 
7
 
! Отговори
за сведение преди 5 години
До фактГерманските пенсии тука са благодат а българските там са кървави пари!
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Obichame germancite i rusnacite obichame i te nas vij anglichani ne iskam mrazqt ni ot syrce ot vekove i paund ne chakai ot tqx
72
1
 
6
 
! Отговори
БЕШЕ....... преди 5 години
До АнонименХубаво си беше, когато границите бяха затворени и си мечтаехме да отидем при тях!Радио Дойче веле не го заглушаваха толкова колкото другите черни радиостанцииНа пловдивския панаир най-големия западен павилион беше този на ГФР.Изобилие от рекламни проспекти как се живее в ГФР и на морето повече немска реч.Германското производство беше символ на качествена и благонадежна стока!
71
0
 
14
 
! Отговори
158 преди 5 години
щом си харчат парите тук, няма лошо да идват. Те са златните кокошки, не ни взимат работните места, но харчат пари в нашата икономика и отиват в обезлюдени села. Само да не станат много, щото Майорка например, вече си е като немски остров.
70
0
 
14
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
"челните места на чуждите КАСТИ у нас като бройка" ...я да види някой редактор значението на думата КАСТА в тълковния речник , освен напълно неграмотното списване на новини , започвате и напълно неподходящи думи да използвате ... не е ли редно поне 12 клас да завършвате и тогава да започвате работа като редактори ?
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
@@@касти??? Да не сме в Индия бе, мойто момиче...
68
1
 
2
 
! Отговори
взаимоизгодна преди 5 години
До фактработа и хляб ще ни дадат!
67
1
 
4
 
! Отговори
ГЛАРУС преди 5 години
До АнонименПървоначално през соца на морето германците си спестяваха парите поради ефтенията!По-късно се въведоха бонове и талони за задължителна консумация.В началото черпеха а по-късно гледаха от тебе да мине или една бира за двама поръчаха
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
mnogo po dobre germanci i rusnaci zaschtoto sa xristiqni otkolkoto mrysni ingilizi
65
4
 
3
 
! Отговори
разочарован преди 5 години
До АзЗа да намериш работа трябва да си смениш местоживеенето.По улиците само *** чернокожи и теснооки! Един германец няма да видиш!От гурбет не се забогатява а всичко оставяш там вместо в България!
64
2
 
9
 
! Отговори
Германия преди 5 години
До АнонименПобедена държава а по-добре живеят от съветските победители!
63
2
 
9
 
! Отговори
ВЕТЕРАН преди 5 години
До АнонименИ преди соц. време най-хубавите ни години са свързани с нашите германски съюзници!Нямаше дом без моторетка и радиоприемник! Всичкия ни износ беше за Германия!
62
3
 
19
 
! Отговори
германофил преди 5 години
До nikiДве световни войни заедно загубихме, но дружбата си остана!!!!!!!!
61
2
 
3
 
! Отговори
англичаните преди 5 години
До ognyanz както дойдоха на село - така и си заминаха, но ние сме баварска колония!
60
0
 
25
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
И кое му е чудното? Взимах пенсия 1200 евро, една къща на село ти е колкото едномесечна пенсия, храната евтина, всичко ти е БИО от бабите в селото...С такива пари си краля на селото и от нищо няма да си лишен :)
59
3
 
2
 
! Отговори
СИГУРНОСТ преди 5 години
До АнонименИмаше я през соца но нямаше СУВЕРИНИТЕТ - НЕЗАВИСИМОСТ........Сега милицията ни се превърна в Търговско Дружество!
58
9
 
11
 
! Отговори
последен шанс преди 5 години
До анонименГерманеца си е германец а българина варварин- мързелив. мръсен и завистлив!Дано поне ни превъзпитат тези старчоци!Нали по едно време се готвихме за баварска колония според бай Тошо?
57
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
по добре германци,отколкото ***.
56
0
 
10
 
! Отговори
през соца преди 5 години
До свободатаГФР беше страна пред вратите на рая! Затова слушахме Дойче веле и свободна европа!