До дни писмото ни с мерака за еврото ще бъде при Драги

Финансовите министри са готови за приемането ни в ERM II
13 юли 2018 17:15, Екип на Bloomberg
17
До дни писмото ни с мерака за еврото ще бъде при Драги
Снимка: Pixabay

Очакваме до края на седмицата писмото на България за членство в банковия съюз да бъде на бюрото на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Това каза Борис Петров, финансист и бивш представител на БНБ в Комитета за финансова стабилност на ЕЦБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Изказването си Петров направи по повод писмото за намерения, изпратено от финансовия министър на България Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, от което става ясно, че България ще подаде заявка за членство в банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Вече стана ясно, че финансовите министри на страните от еврозоната имат готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута, след около година.

Петров посочи как ще протече процесът за одобрение на страната за членството ѝ в банковия съюз. Първоначално оперативно за него ще отговаря т. нар. Съвет на надзорниците, който отговаря за надзорната политика на ЕЦБ. Той съответно ще предостави доклад, когато България изпълни всички необходими изисквания. На базата на доклада Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе решение.

Гостът посочи, че вече има яснота за пътната карта за присъединяването на България към ERM II.

“Това са предварителни ангажименти от страна на българските власти, свързани със засилване на надзора на банковия сектор, засилване на надзора на небанковия финансов сектор и допълнителни мерки за засилване на институционалния капацитет“.

Петров очерта и критичните зони, в които следва да се работи най-засилено в страната преди нейното присъединяване към банковия съюз.

„Предизвикателствата пред България са най-вече във времевия график, в който следва да се изпълнят всички тези мерки. Зоните, в които следва най-засилено да се работи, са подобряването на законодателната рамка на банковия надзор, засилване на институционалния капацитет.

Експертът посочи, че предстои ЕЦБ да проведе преглед на качеството на активите, включително и стрес тест на българските финансови институции и това ще бъде оценката за работата на банковия надзор от 2014 г. досега. Той поясни, че ако бъдат необходими допълнителни мерки, то от изпълнението им ще зависи приемането на България във валутния механизъм.

В отговор на въпроса дали предстоят промени в собствеността на банките с български собственици Петров каза, че процесът вече е факт.

„Процесът и в момента тече доста активно. Той не е само за банките с български собственици, а и за тези с чуждестранни собственици. Пазарът ще продължи да се преструктурира и да се преконфигурира. Вероятно ще бъде ускорен този процес, което ще бъде доста заздравително за сектора като цяло, най-вече за вложителите в банковата система и кредитополучателите“.

Финансистът поясни и значението на т. нар. „макропруденциален надзор“, за който се говори напоследък във връзка с присъединяването на България към банковия сектор.

„Идеята е да има две различни гледни точки в рамките на една институция и ако има различия между тях, да се намери едно общовалидно решение. Този надзор в момента е част от надзора на БНБ и не може да се очаква наличие на две различни мнения. Най-вероятно този надзор ще протича извън надзора на БНБ“.

Петров посочи, че предстоят промени и в небанковия сектор, но там няма да има допълнителни проверки. Според него ще бъдат отправени препоръки с оглед подготовката на сектора за членството на страната във валутния механизъм.

За държавните предприятия гостът коментира, че има необходимост процедурите по назначения там да се случват не на политически, а на икономически принцип.

По отношение на допълнителните ангажименти за ERM II, които са задължителни за всяка една държава членка, гостът коментира, че са свързани с конвергенцията и стигне ли се до този етап, България няма да има проблем. 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ahseu преди 5 години
Gorkichkite bg turisti....ubivat gi s gol uran, s kradci, s korumpirani bg sadii, s mafia bg prokurori, teroristi bg advokati, agresivna muzika, uranovi meduzi, uranov plankton, falshivi migracionni slujbi, mafia ohraniteli, falshivo maslo i mliako, s mafia informacia, s radiacionen beton, gradushki, dajd, mafia koncesioneri s plateni shezlongi i chadari ....oshipka...
14
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
поредната буря в чашата на юнкер! той каза - НЕ,... хлъц!
13
3
 
0
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 5 години
Ne se nujdaem ot evroto,upravliavs6tite da napraviat salatie 2500leva evroto samo 6te vlese.Isrsvnete standarta.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко!!!Никой никъде няма да ви приема така че пийте си шльокавицата гласувайте за Тиквата и Прасчо и пускайте газове периодично.
11
4
 
4
 
! Отговори
Филан Кишията преди 5 години
Нали имаше една стена от 2 метра квадратни. Аз щях да я измажа с кибритена клечка за тези няколко години
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 7 В Гърция надзора е "железен", ама Германския излезе по железен.Орезаха ги и ще продължават
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте го на Юнкер докато е още къркан до козирката.
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4 Специалното за България е заради "специалните " руски мечки който вършеят с доларите тук и перат та се късат.
7
9
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Защо Гърция фалира при такъв голям железен надзор ?
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 3 Евро зоната не е като , зоната в България. Надзора на банката в Франкфурт е железен. Затова и банка Про кредит си смени акционерите , ама няма журналисти да пишат на тема банки и надзор в България.То пълно с мошеници тук.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 3 Евро зоната не е като , зоната в България. Надзора на банката в Франкфурт е железен. Затова и банка Про кредит си смени акционерите , ама няма журналисти да пишат на тема банки и надзор в България.То пълно с мошеници тук.
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИНТЕРЕСНОТО Е, ЧЕ СПЕЦИАЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪВЕЖДАТ ЧАКАЛНЯ ЗА ЧАКАЛНЯТА
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В писмото нищо не пише какво стана с КТБ. Стават 4 г. и парите се изпариха. В еврозоната ще има много КТБ и ще изчезнат още повече пари.
2
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам референдум за или против еврото!Народа трябва да си каже думата,все пак той е заинтересован от това!Искам РЕФЕРЕНДУМ!
1
5
 
11
 
! Отговори
Leki преди 5 години
Finmin Goranov da napravi parvo e-referendum i da pita otnaped bg narod suveren, che da ne iade sopata nemedleno...