Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи"
Обновена: 16 юли 2018 09:54 | 16 юли 2018 07:00,
292
Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?
Снимка: Reuters

Съветът на ЕС оповести препоръки за България, след като получихме подкрепа за чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

- Икономическите показатели на държавните компании са слаби в сравнение с тези на частните и поставят под риск публичните разходи. Реформирането им по европейски стандарти ще подобри стопанската среда.

- Нивото на необслужваните корпоративни заеми е високо, затова ускорете намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и преструктурирането на дълговете.

Още по темата

- Нивата на неравенство и рискът от изпадане в бедност са големи. 2/5 от населението е изложено на риск от бедност, а доходите на най-богатите 20% от домакинствата са 8 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%.

- Въпреки наблюдаваното подобряване на адекватността на социалното подпомагане и на минималните пенсии, системата за социална закрила не подкрепя най-уязвимите групи - ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селски райони.

- Ограниченият достъп до здравеопазване, който е предизвикан от ниските публични разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и от слабото покритие на здравното осигуряване, остават сериозни предизвикателства пред България, смятат от Съвета на ЕС и препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите.

Брюксел вижда още резерви в подобряването на събираемостта на данъците и ефикасността на публичните разходи, включително чрез ускоряване на мерките за намаляване дела на сивата икономика.

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи", заключават от Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
3
 
57
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 211Опааа поредното оправдание.Как така тази бедност от Брюксел подмина Чехия Полша Унгария....а се стовари само на нас.Спрете да търсите под вола теле.Бедноста ни иде от нас самите.Търпим(все още нямаме нито една национална обща стачка)прекалено много и за това си носим последствията.БОСИЯ(когото нарекохте луд) остана сам на площада.Е как искате да сме просперираща нация
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе ние на тази валута на дребно взимамае какво останало за еврото долара и... Кий ви е излъгал че пенсионерите повече от 50 60 евро ще получават и че ще са пи цели а бе по 10 20
201
8
 
51
 
! Отговори
Див преди 5 години
Голям бахур ядахме ЕС и продължаваме да го ядем.Не ни трябва евро а лустрация, защото с вашета европейска валута отново ще храните ситите а не гладните.
200
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А УЖ ТОЛКОВА МНОГО НИ ХВАЛИХА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО, ПЪК СЕГА ИСКАТ ОТ НАС ДА ИЗПЪЛНИМ ТОЛКОВА НЕИЗПЪЛНЕНИ НЕЩА.ОТ ГЕРБ ДА ЧЕТАТ ВНИМАТЕЛНО, ЩОТО МНОГО РАБОТА ГИ ЧАКА, ТОВА НЕ Е КАТО ДА ИЗБИВАШ ОВЦЕ И КОЗИ.
199
2
 
13
 
! Отговори
999 преди 5 години
Предвид активността Ви в коментарите свързани с Турция.Предвид Вашата Цивилизованост,Интелект,Разум,Логика, Развитост и Потенциал: *** нали не сте Анадолци ?! Вие сте европейци - ами слушайте и изпълнявайте.Що се вайкате???
198
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега да го видим кръглия суджук от Банкя
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 и 2 точки са в противоречие защот за частния сектор се посочва 1 добри икономически показатели,коит не подставят под риск публичните разходи и 2 задлъжноста в частния сектор с нивото на необслужвани заеми дори както са го писали корпоративни заеми,а корпорациите биват частни и държавни под управление,а държавните са 1 с слаби икономически показатели защот малко са финансират или не щом 2 не се упоменават за задлъжнялост,но 1 са неефективни заради недостиг на финанси с частните за риска на ПС
196
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стар наборПървите 20% са двигателят на прогреса на едно общество, последните 20% са ***..."двигател" ли си ... вЕрно ли ... ама без бензин няма да запалиш, нали ? ше си стоиш така като "двигател", даже и да "бръмнеш" няма да можеш, без гориво! нали знаеш кой е горивото? да, да ... същите тия проценти дето ги ненавиждаш...
195
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност точно с германците възстановяваме откраднатата южна добруджа и 100 км излаз на море. Без нито един изстрел. Как точно сме се сринали?
194
20
 
12
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
"доходите на най-богатите 20% от домакинствата са 8 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%" ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА, КЪДЕТО НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ. Първите 20% са двигателят на прогреса на едно общество, последните 20% са *** (изключвам пенсионерите и инвалидите).
193
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 200Ние веднъж тръгнахме заедно с германците (цар Борис Трети) и се сринахме заедно с тях така жестоко, че още носим последиците. Не сме си взели поука.
192
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SkkВ последните седмици чета само евро, евро и пак евро. Никой не обясни с какво това евро ще облекчи живота на обикновените Българи==С нищо !! Ние дефакто сме "в еврото" от 20 години. Ще се "облегчи" баМките след като прелее язовирната стена и тя скъса...
191
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да отговоря на някои, с евро или без евро, все тая. Нито ще обеднеем, нито ще забогатеем. Най-високият номинал на еврото е 500, ще го получават в една бройка само работещите в София. Има номинал от 200 и 100 евро, като този от 100 ще го получават пенсионерите за месечната си пенсия. Докато тези в ЕС получават пачки от тези банкноти, ние ще получаваме по една бройка от тях месечно. С други думи, бедни, корумпирани и мафиотизирани до такава степен, че не ни искат в еврозоната. Това е.
190
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAАБЕ И ТЕЯ КАТО ЗНАЯТ ЧЕ СМЕ БЕДНИ-ЩО НИ ОТПУСКАТ КРЕДИТИ?...винаги си задавам този въпрос , особено когато се окаже, че не си искат залога, който сами са оценили навремето ! ти им го даваш, да си го вземат - те не го щат !?? (
189
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До hm 184Вие и там се навряхте- и в селското стопанство, и в ЖИВОТНОВЪДСТВОТО. Избихте 3000 глави ***, щото от Брюксел така ви наредиха и ви платиха по 1000лв за животно, но ще дадете на стопаните им по 150лв. Още колко ще избиете, не се знае.Всичко съсипахте. Ние не сме некадърни, нито сме неуки. ВИЕ УНИЩОЖАВАТЕ ВСИЧКО, ДО КОЕТО СЕ ДОКОСНЕТЕ.Колкото и да ни унижавате, тъпчете, убивате, вие самите по- качествени няма да станете. Виж си постовете- ехидни, надменни, с обидни квалификации.
188
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шефа за да ни смучат много просто човече ;) . Аз искам да ни дават безплатни кредити като бежанците и като по старо му време безплатни жилища.
187
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук идват на помощ стъкмистиките. Соцолози и анализатори на правителството като Андрей Райчев за няма и година ще превърнат България от най-бедна в ЕС до конкуренция на Германия по стандарт на живот. Ще видите как на хартия тук ще е като рай.
186
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В добра кондиция сте, време е за експерименти, казват. "Реформите" са експерименти на неуки хора, които засягат милиони. Например, неравенството се намалява чрез прогресивен данък. Не предлагат прогресивен данък, а доплащане от пациенти. Тези съвети са от побъркани евробюрократи, които ще влошат живота на народа.
185
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** Собственикът на ГЕРБ е най жалък в почивните на заседанията навсякъде в Европа !!Чуди се бившият *** в коя тоалетна да се завре , не разбирайки защо се усмихват другите . На тебе политически анекдот.
184
0
 
31
 
! Отговори
??? преди 5 години
А пък имам едно неудобно въпросче, защо се изграждат затворени комплекси с обособени паркове и частни улици с бариери, пазвантин, медицинско обслужване 24ч. и.т.н. Всичкото останало се счита за гето в тая уж "демократична" държава ли?