Брюксел пусна ГМО-то, одобри 4 царевици за храна

Информация за наличието им ще има на етикета
3 авг 2018 20:45, Екип на Dnes.bg
104
Брюксел пусна ГМО-то, одобри 4 царевици за храна
Снимка: flickr

Европейската комисия даде разрешение 4 вида ГМО царевица и един сорт захарно цвекло да се използват за храна на хора и животни днес.

Според Брюксел те са напълно безопасни за здравето и могат да се влагат в хранителни продукти, както и да се използват като фураж.

Комисията се позовава на мнението на агенцията си за безопасност на храните, която е вдигнала зеления флаг за MON 87427 x MON 89034 x NK603, 1507 x 59122 x MON 810 x NK603, които са нови сортове и за подновяването на разрешителните на три вида, които вече са на европейския пазар: DAS-59122-7, GA21 и захарното цвекло H7-1.

Всички те са модифицирани, за да се усили устойчивостта им към различни вредители, става ясно от разрешителите. Лицензите са с валидност от 10 години и предвиждат влагането им в храни и хранителни съставки, но не покриват култивацията им в Европа.

Агенцията за безопасност на храните смята, че петте нови вида ГМО не представляват риск нито за здравето на хората и на животните, нито за околната среда.

Еврокомисията е издала общо 28 разрешителни за ГМО царевица и 1 вид цвекло.

До решението се стигна, след като страните членки не можаха да съберат нужното мнозинство в Постоянния комитет за безопасност на храните, който отговаря за пускането на храни на европейския пазар.

Причината е че повечето държавни експерти, които членуват в него гласуват традиционно "въздържал се". Така искането нито бива отхвърлено, нито одобрено. Съгласно процедурата, ако експертите не се произнесат, въпросът отива у Европейската комисия, която има последната дума.

Европейското право задължава производителите на храни, в които има ГМО продукти, да отбелязват това на етикета. В него трябва да присъстват "генно модифициран" или "произведен от генномодифициран", ако поне 0,9% от крайния продукт съдържа ГМО съставки.

Днешното решение от Брюксел е принципно, но всяка държава членка може сама да реши да забрани използването на одобрените нови видове ГМО.


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
за Брюксел преди 7 месеца
Това,дето не става с пари,става с много пари!Алчността никога не е водила до нещо добро!
93
0
 
3
 
! Отговори
cky2kbg преди 7 месеца
Край с мамула
92
3
 
17
 
! Отговори
Ели преди 7 месеца
Реално има изследвания френски институт, дават на плъхове ГМО - ялите ГМО развиват различни видове рак.
А американската царевица в Прехода, а фалшивата майонеза, след 2-3 г. хората масово получиха нарушена обмяна на веществата.
Това е най-малката беда.
Ами пестицидите?
Реално не знаем какво ядем.
Всеки има право на избор, платенит"е лобисти да си ядат ГМО.
Но трябва да имаш ПРАВО НА ИЗБОР.
големите вериги просто ще махат етикетите с ГМО.
Години ЕС ни тровеха със сурогати.
НЕ НА ЕС, НЕ НА НАТО
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
бутилка "ишиас" продаде народите на европа за шепа "фолксвагени", срещу бок лук а - гмо-царевица
тромпета спечели, получавайки "сливи срещу смет"!
90
1
 
6
 
! Отговори
До д-р Ох Боли.. преди 7 месеца
Който уж бил доктор и пита защо ГМО е опасно като сравнява ГМО с вируса на хепатит В и намира, че ГМО е безопасно, защото също като вурусите носели е гените си ДНК от всички организми, в които са били. Докторе!? не е ясно все още дали вирусите са живи организми или не. Второ в самото ти сравнение е скрит отговорът - ако ГМО е като вирусите, то по дефиниция е вредно - то не е жив организъм и полезен вирус няма. Интересно защо гениалната Пририода не се е сетила да кръстоса домат с риба за 5М годин
89
13
 
1
 
! Отговори
До 88 преди 7 месеца
Никой не те кара да ги ядеш. Като не искаш пали москвича, бегай на село, хващай мотиката (4-ти номер като я вдигнеш да ти пази сянка) и почвай да копаш био продукти.
Пс: Само да те попитам имаш ли някаква друга идея как да се изхрани цялото това население на земята, което расте неимоверно всяка година? И ако отговора е ДА можеш да се свържеш с някоя и друга организация да си дадеш предложението
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 87
Направи си сметка колко пари се влагат за такива проучвания в целия свят за всички видове домашни животни.
...

не ме интересуват колко проформа-изследвания правят, за да "успоят" овцете... важно е какво виждам с очите си , виждам МУТАЦИЯ !
тия американци (че и китайците и яко произвеждат гмо) са за убиване!
това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу човечеството !
87
0
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 7 месеца
Малко приказваш на изуст. В университета по биология в Единбугр (Шотландия) извършват точно такъв вид проучвания като бюджета за 2018 за свинефермите е 80 мил. британски паунда (около 100 мил. евро). Направи си сметка колко пари се влагат за такива проучвания в целия свят за всички видове домашни животни.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 73
Докторе, ето ти моето обяснение: ГМО-то е по-издръжливо поначало
...

по издръжли во ли ?
та то въобще НЕ се разгражда, то въобще НЕ може да се абсорбира и обработи от огранизъма и остава като депо! виж как изглежда типичният американеци и типичният германец - та те визуално са блолни, много болни...чак ми е жал за тях....
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 80
Хайде разберете първо какво е ГМО
...

достатъчно ми е да погледна снимки на "типичен германец" и на "типичен американец" , за да разбера какво е гмо?

абе интересно ми - ти ше си хапваш ли от тая царевичка или захарното цвекълце, чрез което стават ужасни мутации в тялото, работещи предимно върху гените и най-вече - стерилността ? ше си хапваши?
а "брюкселци", както и нашите уж "противници на гмо",които им плащат в евро и рубли -ше си похапват ли и те от царевичката, или имат пари за "био"
84
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ганьо с 4-ка по биология от техникума ми обяснява колко е лошо ГМО-то :)))) пародия балканска.
83
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре, че от вас глyпаци нищо не зависи, че да се бяхме върнал в пещерите отдавна.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 78

Това, че ти не си чел такива проучвания не значи, че няма.
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ом

Не знаеш нищо нито за Монсанто нито за ГМО така, че не се обаждай неподготвен. Писна ми да ви слушам конспирациите глупави.
80
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Винаги ми е било много забавно да чета коментарите под статии свързани с ГМО :)) нивото на некомпетентност сред публиката е просто невероятно :)

Хайде разберете първо какво е ГМО, после разберете как са създадени различните сортове храни които ядете всеки ден и се опитайте малко да помислите дали е толкова вредно колкото си мислихте по-рано :)

Това, че нещо е ГМО не го прави отровно,. Благодаение на ГМО технологиите бяха спасени редица сортове като Папаята например.
79
1
 
14
 
! Отговори
ом преди 7 месеца
кажете не на монсанто нагла политика има фирмата дори и в българия нахални служители фанатизирани като секта.Болестите и наднорменото тегло ще скочат след гмо употреба повярвайте ми
78
1
 
17
 
! Отговори
До д-р Ох Боли преди 7 месеца
"Докторе", бягай на ул. " Козяк", американците да ти платят хонорара за тpoленето!
77
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Селектирането на плодове и зеленчущи по времето на соца няма нищо общо с ГМО. Селекция и досега правят бабите по селата, отделят и запазват семките на най-хубавия домат или чушка от градината, за да ги засеят на следващата година, така се развиват и подобряват сортовете по естествена начин, няма никаква човешка намеса в самите гени на продукцията.
76
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За мен е достатъчно смущаващо, че семената на ГМО растенията са ялови - те не покълват, значи са мъртвородени, в тях няма живот... Каква храна ще е това?! Никога и никъде в природата няма смесване на животинския и растителния свят, домати с гени на медуза, за да бъдели сочни, зърнени култури с гени на скорпион, за да издържат на сушата, природата ще си отмъсти за това насилие върху нея най-вероятно с болести и мутации за консуматорите.
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересното е че до сега няма нито едно проучване показващо ефекта на ГМО на хора или животни. Как тогава знаят че били безопосни?