Брюксел пусна ГМО-то, одобри 4 царевици за храна

Информация за наличието им ще има на етикета
3 авг 2018 20:45, Екип на Dnes.bg
104
Брюксел пусна ГМО-то, одобри 4 царевици за храна
Снимка: flickr

Европейската комисия даде разрешение 4 вида ГМО царевица и един сорт захарно цвекло да се използват за храна на хора и животни днес.

Според Брюксел те са напълно безопасни за здравето и могат да се влагат в хранителни продукти, както и да се използват като фураж.

Комисията се позовава на мнението на агенцията си за безопасност на храните, която е вдигнала зеления флаг за MON 87427 x MON 89034 x NK603, 1507 x 59122 x MON 810 x NK603, които са нови сортове и за подновяването на разрешителните на три вида, които вече са на европейския пазар: DAS-59122-7, GA21 и захарното цвекло H7-1.

Всички те са модифицирани, за да се усили устойчивостта им към различни вредители, става ясно от разрешителите. Лицензите са с валидност от 10 години и предвиждат влагането им в храни и хранителни съставки, но не покриват култивацията им в Европа.

Агенцията за безопасност на храните смята, че петте нови вида ГМО не представляват риск нито за здравето на хората и на животните, нито за околната среда.

Еврокомисията е издала общо 28 разрешителни за ГМО царевица и 1 вид цвекло.

До решението се стигна, след като страните членки не можаха да съберат нужното мнозинство в Постоянния комитет за безопасност на храните, който отговаря за пускането на храни на европейския пазар.

Причината е че повечето държавни експерти, които членуват в него гласуват традиционно "въздържал се". Така искането нито бива отхвърлено, нито одобрено. Съгласно процедурата, ако експертите не се произнесат, въпросът отива у Европейската комисия, която има последната дума.

Европейското право задължава производителите на храни, в които има ГМО продукти, да отбелязват това на етикета. В него трябва да присъстват "генно модифициран" или "произведен от генномодифициран", ако поне 0,9% от крайния продукт съдържа ГМО съставки.

Днешното решение от Брюксел е принципно, но всяка държава членка може сама да реши да забрани използването на одобрените нови видове ГМО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
32
 
! Отговори
за Брюксел преди 5 години
Това,дето не става с пари,става с много пари!Алчността никога не е водила до нещо добро!
93
0
 
35
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
Край с мамула
92
3
 
49
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Реално има изследвания френски институт, дават на плъхове ГМО - ялите ГМО развиват различни видове рак. А американската царевица в Прехода, а фалшивата майонеза, след 2-3 г. хората масово получиха нарушена обмяна на веществата.Това е най-малката беда.Ами пестицидите?Реално не знаем какво ядем.Всеки има право на избор, платенит"е лобисти да си ядат ГМО.Но трябва да имаш ПРАВО НА ИЗБОР.големите вериги просто ще махат етикетите с ГМО.Години ЕС ни тровеха със сурогати.НЕ НА ЕС, НЕ НА НАТО
91
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бутилка "ишиас" продаде народите на европа за шепа "фолксвагени", срещу *** а - гмо-царевицатромпета спечели, получавайки "сливи срещу смет"!
90
1
 
38
 
! Отговори
До д-р Ох Боли.. преди 5 години
Който уж бил доктор и пита защо ГМО е опасно като сравнява ГМО с вируса на хепатит В и намира, че ГМО е безопасно, защото също като вурусите носели е гените си ДНК от всички организми, в които са били. Докторе!? не е ясно все още дали вирусите са живи организми или не. Второ в самото ти сравнение е скрит отговорът - ако ГМО е като вирусите, то по дефиниция е вредно - то не е жив организъм и полезен вирус няма. Интересно защо гениалната Пририода не се е сетила да кръстоса домат с риба за 5М годин
89
13
 
33
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
Никой не те кара да ги ядеш. Като не искаш пали москвича, бегай на село, хващай мотиката (4-ти номер като я вдигнеш да ти пази сянка) и почвай да копаш био продукти.Пс: Само да те попитам имаш ли някаква друга идея как да се изхрани цялото това население на земята, което расте неимоверно всяка година? И ако отговора е ДА можеш да се свържеш с някоя и друга организация да си дадеш предложението
88
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Направи си сметка колко пари се влагат за такива проучвания в целия свят за всички видове домашни животни....не ме интересуват колко проформа-изследвания правят, за да "успоят" овцете... важно е какво виждам с очите си , виждам МУТАЦИЯ !тия американци (че и китайците и яко произвеждат гмо) са за убиване! това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу човечеството !
87
0
 
34
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Малко приказваш на изуст. В университета по биология в Единбугр (Шотландия) извършват точно такъв вид проучвания като бюджета за 2018 за свинефермите е 80 мил. британски паунда (около 100 мил. евро). Направи си сметка колко пари се влагат за такива проучвания в целия свят за всички видове домашни животни.
86
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73Докторе, ето ти моето обяснение: ГМО-то е по-издръжливо поначало...по издръжли во ли ?та то въобще НЕ се разгражда, то въобще НЕ може да се абсорбира и обработи от огранизъма и остава като депо! виж как изглежда типичният американеци и типичният германец - та те визуално са блолни, много болни...чак ми е жал за тях....
85
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80Хайде разберете първо какво е ГМО...достатъчно ми е да погледна снимки на "типичен германец" и на "типичен американец" , за да разбера какво е гмо?абе интересно ми - ти ше си хапваш ли от тая царевичка или захарното цвекълце, чрез което стават ужасни мутации в тялото, работещи предимно върху гените и най-вече - стерилността ? ше си хапваши?а "брюкселци", както и нашите уж "противници на гмо",които им плащат в евро и рубли -ше си похапват ли и те от царевичката, или имат пари за "био"
84
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** с 4-ка по биология от техникума ми обяснява колко е лошо ГМО-то :)))) пародия балканска.
83
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че от вас глyпаци нищо не зависи, че да се бяхме върнал в пещерите отдавна.
82
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 78Това, че ти не си чел такива проучвания не значи, че няма.
81
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До омНе знаеш нищо нито за Монсанто нито за ГМО така, че не се обаждай неподготвен. Писна ми да ви слушам конспирациите глупави.
80
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги ми е било много забавно да чета коментарите под статии свързани с ГМО :)) нивото на некомпетентност сред публиката е просто невероятно :) Хайде разберете първо какво е ГМО, после разберете как са създадени различните сортове храни които ядете всеки ден и се опитайте малко да помислите дали е толкова вредно колкото си мислихте по-рано :)Това, че нещо е ГМО не го прави отровно,. Благодаение на ГМО технологиите бяха спасени редица сортове като Папаята например.
79
1
 
46
 
! Отговори
ом преди 5 години
кажете не на монсанто нагла политика има фирмата дори и в българия нахални служители фанатизирани като секта.Болестите и наднорменото тегло ще скочат след гмо употреба повярвайте ми
78
1
 
49
 
! Отговори
До д-р Ох Боли преди 5 години
"Докторе", бягай на ул. " Козяк", американците да ти платят хонорара за тpoленето!
77
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селектирането на плодове и зеленчущи по времето на соца няма нищо общо с ГМО. Селекция и досега правят бабите по селата, отделят и запазват семките на най-хубавия домат или чушка от градината, за да ги засеят на следващата година, така се развиват и подобряват сортовете по естествена начин, няма никаква човешка намеса в самите гени на продукцията.
76
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен е достатъчно смущаващо, че семената на ГМО растенията са ялови - те не покълват, значи са мъртвородени, в тях няма живот... Каква храна ще е това?! Никога и никъде в природата няма смесване на животинския и растителния свят, домати с гени на медуза, за да бъдели сочни, зърнени култури с гени на скорпион, за да издържат на сушата, природата ще си отмъсти за това насилие върху нея най-вероятно с болести и мутации за консуматорите.
75
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересното е че до сега няма нито едно проучване показващо ефекта на ГМО на хора или животни. Как тогава знаят че били безопосни?