Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице

Чехия отбелязва годишнината от смазването на Пражката пролет
Обновена: 21 авг 2018 12:40 | 21 авг 2018 10:15, Елка Василева
176

Снимка: БТА

Навършват се 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница. На 21 август Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите няколко дни от военната операция, отбелязва Франс прес.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев непрекъснато расте. През януари 1968 г. човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събиранията и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, а след това с военна окупация.

Дубчек и други прореформаторски чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля на комунистическата партия.

Много жители на Чехословакия, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират мирна съпротива.

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процес на политическа "нормализация". Демокрацията ще се върне в Прага едва с "нежната революция" от 1989 г., припомня БТА.

Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио на възпоменателно събитие да говори премиерът Андрей Бабиш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен,аха точно така винаги гледат да сменят темата когато тя е за БОЛШЕВИШКИТЕ ИЗСТЪПЛЕНИЯ В ИЗТОЧНА И ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА,КУБА,ВЕНЕЦУЕЛА,КАМБОДЖА=О,КАМБОДЖА ДРУГАРИ,ПОМНИТЕ ЛИ АЗ БЯХА ДЕТЕ АМА ПОМНЯ ЗА УБИЙСТВАТА НА ЧЕ-РВЕ-НИ-ТЕ КХМЕРИ КАК ГОВОРЕХА И ТО ПО БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НА НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА.Един ваш другар там изби половината си народ,все сте на принципа "ама и вие биете ***".Като ви кажат че сте нас/рани все отвръщате че и другите ходят по голяма нужда,нещастници.
121
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йемен, арабска пролет, глупости на търкалета - А вие що биете ***? Новината е за Пражката пролет. Как хората са пожелали нормален живот, а комунистите, в частност и ние сме отишли с такнове и оръжие да предотвратм това. А тука българина плаче по тея времена. Само ние се тръшкаме по времената на комунизма, всички останали са разбрали, че това е източника на бедите им.Няма да се "оправим" никога, щото не сме народ, а мъ..., заслужаващ си руския ботуш!
120
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Десетина години преди това Унгария,десетина години след това Полша и накрая САЩ на Рейгън унищожиха това зло заради което 50 години източната половина на Европа беше наричана и то от комунистите СОЦЛАГЕР,така ли беше другари.Не е случайно че тия народи много бързо се развиха и сега са с по-висок стандарт от южноевропейските мързели нагрухани със заеми,не е само Гърция а и Италия,Испания,Португалия.Словения,Хърватско също са по-добре от южна Европа а ние клетниците с това русолюбско тъ/о племе...
119
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соросчетата пак ръсят "бисери" ...Спокойно, бе, "латерни", времето на идеологиите свърши, иде времето на технокрацията и диктатурата.
118
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 112Ама, какво ти пречи и сега да живееш както при любимия ти комунизъм !?- продай си западната кола и чакай 15 години за москвича'а !- отивай си на село и чакай 5 години да си уредиш с някой свой човек софийско жителство !- после чакай 15 години да си купиш панелката...ако имаш пари- кажи на децата си да учат чужд език, нищо, че не могат да припарят на 30 км. от границата !- като влезеш в Мол'а, купи си само хляб, кучешка радост и две от най-спаружените ябълки...ако има !
117
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата за социализъм с човешко лице е като да мечтаеш да се омъжиш девствена за много богат, много красив, много добър, много почтен жених.Почти невъзможно.
116
9
 
10
 
! Отговори
Thanatos преди 5 години
Социализмът и комунизмът са едни от най-човеконенавистните идеологии в световната история и те не могат да имат човешко лице.
115
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко години се навършват от Арабската пролет? Колко са убити в Арабската пролет? Сега става ясно, че името "Арабска пролет" и "Пражка пролет" са едно и също мероприятие.
114
10
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Хубави времена. Газят те с танкове, пребиват те до смърт в концлагери, стрелят те по границата, измъчват те в милицията... а сега какво?! Банани. Да ви се невиди и демокрацията!
113
9
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Продължаващият вече 29 години евреиско - ционистки геноцид над България с какво лице е? И комунизма и нацизма (въпреки, че и двете са рожби на болни еврейски утопии) са като невинна детска игра, в сравнение със сатанинската ционистка диктатура, която буквално затрива България! За 500 години турците не постигнаха и 1% от това, което само за 29 годинини ни причиниха ционистите - 2.5 милиона напуснали България, масово умиращи хора, без дори да са навършили 50 години, ***, чалгаризация, джендъризация, тотална деградация! И всичко това дори без война - в "мирно" време!
112
7
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Продължаващият вече 29 години евреиско - ционистки геноцид над България с какво лице е? И комунизма и нацизма (въпреки, че и двете са рожби на болни еврейски утопии) са като невинна детска игра, в сравнение със сатанинската ционистка диктатура, която буквално затрива България! За 500 години турците не постигнаха и 1% от това, което само за 29 годинини ни причиниха ционистите - 2.5 милиона напуснали България, масово умиращи хора, без дори да са навършили 50 години, ***, чалгаризация...
111
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русофильКаква агресия...я видим само руски мерцедеси да се разхождат в Прага, а братушките ги посрещат с Бояришник и сол, само, че западната пропаганда не ги показва!?Да живее руския фашизъм, който ни водеше към комунизъм !!!
110
5
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 5 години
В Йемен върви война от двете страни. Йеменските шиити са много добре въоръжени с тежка артилерия и се бият здраво със Саудитите, суни които са подпомагани от САЩ. Кой прав кой крив няма значение.Но трябва да не си наред с главата за да не правиш разликата между инцидент при военен конфликт и това в Чехия преди 50 години. На вас комунистите ви се привиждаха "врагове" в лицето на цивилно население което не иска да живее зад ограда като ***. И сега сте същите - този форум го доказва!
109
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113Не си било родено тогава.... Не взимай отношение за времена, които не си лично преживял, а само разказвани, като фейк история от отрядния ти в НПО-то....
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 89И въпреки това бяхме доста по-близо до тях, като стандарт за разлика от сега, когато сме на светлинни години... А страните от южна Европа - Турция, Гърция, Португалия, южна Италия, дори Испания бяха като среден стандарт на живот на по-ниско от нашето ниво!С КАКВО СИ СЕ НАПУШИЛ БЕ?
107
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 109"Никакво" развитие нямахме - двама космонавти, космически технологии, основи на ИТ технологиите в крак с времето, АЕЦ - продавахме ток на всички съседи, 2 нефтохима, тежко машиностроене, металургия, олимпийски и световни шампиони, култура, изкуство, оперни и балетни световноизвестни изпълнители, 90% от рушащите се пътища са стоени тогава... Сега какво имаме - суджуци, епилирани чалгаджии, дрога, ровещи по кофите... абе нови "ценности"!
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице"---Що край, бе? Никой не ти пречи да си мечтаеш.:)И ние така си мечтаехме тогава за Бриджит Бардо, без край! :)
105
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко беше в СИВ, една химикалка не можеха да направят като хората. В СССР пък беше върха на тъпотията, възхищаваха се на скапаните дъвки "Идеал". То това беше отрова.
104
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ау по времето на клоунизма какво развитие имаше... В самолетостроителният завод в Ловеч комунистите прекъсват самолетостроенето и започват да правят велосипеди "Балкан".Ето това е развитие по комунистически - ДЕГРАДАЦИЯ.
103
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тука имаше съпротива. След насилствената смяна на имената турците протестиираха в цялата страна имаше и жертви. Стреляха по невъоръжени хора и ги убиваха. Но режима падна. НРБ изпадна в икономическа блокада и външният дълг за 5 г. нарастна 3 пъти.В последствие комунистическото правителство на Луканов обяви,ч е не може да плаша задълженията по дълга, т. е. фалит на държавата.Последният трети фалит на комунистите.Некадърни, бездарни, глупави, прости, сажди, лъжци, ***, ***, ***.