Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице

Чехия отбелязва годишнината от смазването на Пражката пролет
Обновена: 21 авг 2018 12:40 | 21 авг 2018 10:15, Елка Василева
176

Снимка: БТА

Навършват се 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница. На 21 август Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите няколко дни от военната операция, отбелязва Франс прес.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев непрекъснато расте. През януари 1968 г. човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събиранията и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, а след това с военна окупация.

Дубчек и други прореформаторски чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля на комунистическата партия.

Много жители на Чехословакия, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират мирна съпротива.

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процес на политическа "нормализация". Демокрацията ще се върне в Прага едва с "нежната революция" от 1989 г., припомня БТА.

Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио на възпоменателно събитие да говори премиерът Андрей Бабиш.
 


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
22
 
! Отговори
Жендъри преди 8 месеца
Сравнете умираща окупирана от САЩ и България преди 1989 и ще видите разликата на престъпният капитализъм
7
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западните държави сега /Германия, Франция/ свободни ли са? Обикновеният французин, шве.д или немец свободни ли са? Свободни са да бачкат и издържат навлеците. Имат правото само да работят и да плащат - нищо друго. Разбиха им държавите и те си стоят по дупките... Право да бачкат! Толкоз! И жените им станаха общи! И държавите им вече не са техни. Демокрация и свобода! Крепяща се на дулото на оръжието, военни бази и пари и печалби на корпорациите. Ай сектир на простотиите дето пишете за комунизма
6
13
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Поздравявам нашите воини от 12 МСП в Елхово,които взеха активно участие преди 50 години,по решение на Обединеното командване на силите на Варшавския договор,за смазване на джендърските бунтове в Чехословакия.Хвала момчета,ако трябва ще отидете пак.
5
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре че е Америка, иначе и в Украйна щеше да се случи същото, въпреки, че Мумията и сега намира начин чрез коварните си азиатски практики, да погубва сума ти е славянски души !
4
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 1:

Много добре си беше в "концлагера"! И добре правеха по границата - трепане му е майката!
3
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно това щях да напиша, но гледам, че номер №1 ме е изпреварил. Капитализмът има ли човешко лице? Никога е нямал. А демокрацията демокрация ли е? Демокрация може да е имало преди 2-3 хил години по гръцките държави-полиси. Това сега демокрация ли е? И каква е разликата с комунизма? И кое е по-добре? Всъщност някой убеден ли е, че демокрацията е по-добре за народа от комунизма? Хах! Смешна работа. Смърди и мирише, та не се трае. И защо комунизмът да е нещо лошо, а демокрацията да е нещо хубаво?
2
30
 
20
 
! Отговори
До 1 преди 8 месеца
Можеш много лесно да се освободиш. Взимаш си чамодана, вокзал и към масква. Един дегенерат по-малко. Поне няма да те застрелят на границата, както беше в концлагера НРБ.
1
21
 
34
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
Кога ние ще се освободим от американска окупация . Да не говорим че капитализма никога не е имал човешко лице. Нито една от бившите соц страни не стигнала индекса на човешко развитие които са имали преди 1989г.