Рим: Край на миграцията или край на вноските ни в ЕС!

Италия е третият по големина нетен вносител в съюза
24 авг 2018 20:30,
49
Рим: Край на миграцията или край на вноските ни в ЕС!
Снимка: Reuters

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо даде на Европейския съюз срок до днес да намери решение за репатриране на мигрантите, блокирани в момента в пристанището на Катания на остров Сицилия на кораба "Дичоти", предаде Франс прес.

"През последните няколко месеца имахме възможност да видим как действа умереният подход към ЕС и как действа твърдата линия към него", обяви във Facebook ди Майо, който е лидер на Движението "Пет звезди" (Д5З).

Още вчера Ди Майо каза: "По отношение на твърдата линия, искам да направя друго предложение. . . Ако ЕС упорства в това си поведение, ако утре срещата в Еврокомисията не реши нищо, не остава друга възможност за кораба "Дичоти" и за преразпределението на мигрантите, аз и цялото Движение "Пет звезди" няма да искаме да отпускаме повече по 20 млрд. евро годишно на ЕС".

По-голямата част от бюджета на ЕС идва пряко от държавите членки. Всяка страна участва в него според своя БВП и в замяна получава част от бюджетните средства.

"Италия не заплашва ЕС с излизане от общността, но разчита на по-голяма солидарност от страна на ЕС по въпроса за незаконните мигранти", каза Ди Майо по първи канал на държавната телевизия РАИ, цитиран от агенция АНСА.

"Нашето правителство не казва, че не иска да изпълнява задълженията си, но не желаем да ни въртят на пръста", каза Ди Майо.

"Какъв сигнал даваме, като наведем глава? Гражданите изискват уважение към Италия", добави вицепремиерът.

Италия е третият по големина нетен вносител (след Германия и Франция), което означава, че тя дава повече, отколкото получава (близо 20 млрд. евро, срещу около 14 млрд. в замяна.

Днес в Брюксел се провежда неофициална среща по въпросите на миграцията с участието на 12 държави. Тя беше предшествана от поредния отказ на италианския вътрешен министър Матео Салвини, председател на крайнодясната партия "Лига", да приеме кораба на бреговата охрана "Дичоти" с десетки мигранти на борда, повечето в критично състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
29
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Не е пенделгейзер кат наш Бойко дето само козирува и изпълнява!