Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза

Следват Румъния и Полша, най-скъпи са Исландия и Швейцария
Обновена: 27 авг 2018 09:01 | 27 авг 2018 08:30,
291
Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза
Снимка: архив, Булфото

България продължава да е най-евтината страна според данните на Евростат за 2017 г., публикувани преди ден. Равнището на цените у нас е 44% от средното за ЕС.

Две групи правят изключение от това правило – храната и безалкохолните напитки и потребителската електроника.
Най-ниски са цените у нас на дрехи, обувки, мебели, транспорт, почивка, образование.

Храната е най-евтина в Румъния, където цената е 62,2% от средноевропейската, следва Полша с 65% и България е на трето място със 73,1%.

Най-скъпо е в Швейцария - 167,7% над средното за Европа, следват Норвегия и Исландия.

При комуникационната техника България е на пето място по евтиния с 65,4%, изпреварена от Румъния, Полша, Литва и Естония. Потребителската техника е най-скъпа в Гърция – 154% над средното.

Най-скъпо е пътуването в Исландия, както и алкохол, цигари, дрехи, обувки, мебели, почивка, ресторанти и хотели. Това я прави най-скъпата държава в Европа със 171,6% над средното ниво, пише "24 часа". Тя е следвана от Швейцария със 165,6%. На трето място се нарежда Норвегия.

Тъй като обаче и двете страни не са част от Европейския съюз, като най-скъпа членка на ЕС е определена Дания със 141,2%, следвана от Люксембург.

Сред най-евтините държави освен България се класират Румъния (48,4%) и Полша (53,2%).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Пал до палячото преди 5 години
А това че нямало да се върнеш в бг, ще ти цитирам един виден френски поет: je men tape les couilles *** да ти го преведат
232
1
 
3
 
! Отговори
Палячовци преди 5 години
Хахахаха...смея се с глас на подобни изказвания точно заради такива комплексари като теб не бих се върнал в България !!! Ниско интелигентни ...радвам се че из Европа сте все още бройки ...да срещна такъв индивид като теб на улицата даже няма да наплюя ...защото не си струва !!! Млади сме взимаме прилични доходи а ти можеш да взимаш и 30-пъти повече ...интересува ли го някои !!! Явно имаш физически незадоволени потребности ...така че ориентирай се . Със Здраве
231
3
 
2
 
! Отговори
До палячовци преди 5 години
***, малко много взе да се дуеш. Като си толкова добре, какво си седнал да се тупаш в гърдите. И ако искаш да си ги мериме, аз живея в Женева и взимам 3 пъти повече от теб. И ми е писнало от френските *** които карат стари таратайки и ми одимяват и задръстват града защото тук взимат 3 пъти повече. А стандарта в южна Франция, не е много по нисък от швейцария, сервиза под всякакво ниво и тн гушкай си работната жена и лека нощ, пренасочи се към френски форуми като си толкова привързан
230
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак тая мантра дето все се пробутва как тук всичко е най. "Високи заплати, ниски цени, висока покупателна способност". Гърция била в криза, Турция била в криза, Италия била в криза. Само тук никаква криза. Утре е наред статията за милиярдите спестявания по банките, а другата седмица за добрите работодатели, дето не могли да си намерят работници. И другия месец пак отначало колко били ниски цените и така до края на света. Ама човек вярва на това което вижда, не на писания.
229
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....от тези на Банско или Слънчев бряг...а качеството е къде къде по добро във всеки един аспект...!!! Всеки сам избира какъв път да поеме колко и къде и за колко да работи !!!Идеята ми е че статията е пълна измислица.... поредната манипулация...!!!
228
2
 
4
 
! Отговори
Палячовци преди 5 години
Еми да отидеш е едно да се устройш е съвсем друго . Бачка се в България тук се работи !!! Да не обичат да говорят английски но го знаят перфектно ...винаги можеш да се разбереш с тях стига да знаеш как да подходиш ....сигурно на фона на доходите ти ти идва скъпа тази вечеря ?! След като поживееш малко там научаваш къде са хубавите и приятни ресторанти , хотелите ако решиш да тръгнеш на почивка и се поинтересуваш малко кое и къде си струва ....ще разбереш че цените за нощувка не са по различни ..
227
4
 
2
 
! Отговори
До палячовци преди 5 години
Еми и ние сме ходили във Франция, но нещо нямам толкова хубаво усещане за тази страна. В Ница 130 евро вечеря за 2ма, която беше на вкус по лоша и от крайпътно капанче. В Кан една супа 14 евро. И т.н. щото за този район говориш. Едни надути франсета, но без покритие. Таксите по магистралата са по сериозни и от Италия. Английски не говорят особенно. А да кажеш, че е нещо кой знае какво... И аз си имам собствен дом, даже няколко и ? Бачкайте си с жената там и със здраве.
226
2
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Е това за Руснака не ти вярвам ,понеже гледам и статистиката на Русия как живеят хората там .А защо сме бедни Буров го е казал Точно .Ние Българите като народ сме свикнали да работим без пари с много малки заплати.Това е от сиромашия В Германия, Белгия Норвегия ,Дания всяко нещо се изчислява на реципрочната му стойност .Дал съм ти локумче за 10 стотинки ,ти ще ме почерпиш със сусамче за 12 стотинки защото аз съм вложил тези 10 стотинки преди теб това е лихва върху .
225
1
 
1
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До До 226-ПИТАМ и пак да те питам ти като млад работник ,каква заплата си искал да взимаш при положение че си бил с малък разряд тогава .Няма как с първи или втори разряд да взимаш 200 -250 лева работниците по това време . Един машинист на парен влак през 60 и 70 години наминалият век е взимал над 300-350 лева ,а помощникът дето е хвърлял по 20 тона въглища на ден 250 -270 лева на месец и това в изостанала от преди 9 септември България .
224
2
 
1
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До До 226-ПИТАМ И продължавам ,та тези хора са работели на чорбджийте ей така за едната мизерна надница за денят .От 1944 година до 1969 година са минали 15 години ,ти какъв трудов стаж и пенсия искаш да имат хората тогава .Аз започнах работа през 1979 година и бях с минимална заплата от 150 лева .През 1985 -86 -87 година вече заплата ми беше 751 лева бруто за втора категория труд .И това го пише в УП-то -3 което ми беше нужно за пенсията .
223
2
 
1
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До До 226-ПИТАМ Понеже се правиш на ударен с мокър *** ,ще ти обясня някой работи за да не лъжеш тук хората .През 1969 година минималната работна заплата е била 85 лева значи ти си работил в завод трета категория и затова си взимал толкова малко пари .За земеделските пенсии ще ти кажа хората който са се пенсионирали през 60 години на миналият век са работели без осигурителни вноски по време на монархо-фашиската власт в България .
222
4
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До До 226-ПИТАМНяма значение колко ти е заплатата и какви са цените на стоките и услугите. Единственото, което има значение, е дали при това съотношение между доходи и цени, населението на съответната държава живее нормално или едвам свързва двата края.
221
3
 
6
 
! Отговори
Палячовци преди 5 години
До 233Кой е казал че в Бг не сме живеели на широко преди да тръгнем ...не се репча а обеснявам !!!!Предполагам си от тези които ходят до Тулуза да си купят еФтинко контрабандни цигари и алкохол....и да ги търмачат по цял ден ....Нали знаеш какви са цените на Българските стоки в " българските магазини " !!!И те ти идват скъпи най-вероятно
220
4
 
7
 
! Отговори
Палячовци преди 5 години
В началото още е имало моменти в които съм оставал без работа....но след като съм работил за френска фирма съм получавал социални 1,4к евро на месец ...което пак е предостатъчно да живееш тук във Френско добре !!! Но съм дошъл тук с акъла си и да работя и да живея добре ...което до момента се е получило . Ще се радвам един ден като имаме деца да са родени тук и възпитани тук !!!
219
5
 
7
 
! Отговори
До 228-палячовци преди 5 години
Случайно попаднах на този пост и ми стана смешно.В собственно жилище казваш в Южна Франция ???? Явно не си избрал точно региона за ,,съчинението" си.Знаеш ли колко струва едно жилище в Прованс бе момчурляк? В кой ,,отрязък" си от Перпинян до Ница?Аз пътувам от време на време до Тулон и бая такива ,,успели" наши фукльовци съм срещал.Който се е устроил НИКОГА няма да седне да се репчи и измисля в нета.Гледай картата и мечтай
218
3
 
8
 
! Отговори
Пропаганда преди 5 години
Само така давайте, пълнете още с пропаганда. БГ е най-убаво.Хора събудете се, дели ви само 30 мин полет от нормален живот. Нормален!
217
3
 
5
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Не е ясно какви цени са сравнявани. Цените на храните, напитките, на доста от лекарствата и повечето технически стоки у нас са доста над нивото на Германия и Франция например. Всичко други наистина е доста по-евтино. Услуги, транспорт и жилища са малко по-евтини, но малко. Затова и заплатите ни са малки. Затова и някак издържаме на непосилните европейски цени. И като цяло погледнато сме мизерна страна.
216
4
 
5
 
! Отговори
До 226-ПИТАМ преди 5 години
Когато през 1969 бях млад и работех за 83 лева,моят колега Кристоф Зодеман в Германия за абсолютно същата работа получаваше около 800 марки.Дойде в предприятието ни за 3месеца и беше доста учуден от ставката и заплатите ни.Така че това е базата момче.А пенсиите бяха от 30 до 65 лева тогава.И тогава ние се питахме /тихо и тайно/ защо е така но в соц. ,,концЛАГЕРА" това питане беше забранено,подсъдно и водеше до ,,Московска 5? Питай тате или дядо ,те ще ти обяснят.
215
3
 
13
 
! Отговори
Палячовци преди 5 години
До 223 Хехехехехехе ....посмях се...разбира се не се лишавам от нищо заплатата ми е грубо 3,5к евро ,съпругата ми също взима близо 1,8к евро живеем подчертвам в собствено жилище !!! След няколко години тук разбрахме че нищо не ни задържа в Бг и продадохме всичките си имоти ....!!! Данъци такси и застраховки плащаме на един път на ресторант един път в седмицата понеже работим и не сме лентяи...водим сравнително среден статут на живот във Франция....и много висок за България Със Здраве
214
6
 
5
 
! Отговори
Съвременник преди 5 години
Ама вие забравяте че Франция и въобще Европа не е строила комунизма.Когато ние получавахме 100 лева заплата през 60 те,там получаваха 10 пъти повече.Крушката си има опашка.Тази ,,несправедливост" не е от вчера бе деца.Девиза на соца беше,,Ние ги лъжем че работим,те ни лъжат че ни плащат"и още,,Учи за да НЕ работиш" Е как да се сравняваме?Защо НИТО ЕДНА соц.държава не успя да ги ,,смачка" империалистите,а стана обратно?И с тоя СИВ,съвсем се самоубихме.Само с лозунги не става,а ние с това ги борех