Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза

Следват Румъния и Полша, най-скъпи са Исландия и Швейцария
Обновена: 27 авг 2018 09:01 | 27 авг 2018 08:30,
291
Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза
Снимка: архив, Булфото

България продължава да е най-евтината страна според данните на Евростат за 2017 г., публикувани преди ден. Равнището на цените у нас е 44% от средното за ЕС.

Две групи правят изключение от това правило – храната и безалкохолните напитки и потребителската електроника.
Най-ниски са цените у нас на дрехи, обувки, мебели, транспорт, почивка, образование.

Храната е най-евтина в Румъния, където цената е 62,2% от средноевропейската, следва Полша с 65% и България е на трето място със 73,1%.

Най-скъпо е в Швейцария - 167,7% над средното за Европа, следват Норвегия и Исландия.

При комуникационната техника България е на пето място по евтиния с 65,4%, изпреварена от Румъния, Полша, Литва и Естония. Потребителската техника е най-скъпа в Гърция – 154% над средното.

Най-скъпо е пътуването в Исландия, както и алкохол, цигари, дрехи, обувки, мебели, почивка, ресторанти и хотели. Това я прави най-скъпата държава в Европа със 171,6% над средното ниво, пише "24 часа". Тя е следвана от Швейцария със 165,6%. На трето място се нарежда Норвегия.

Тъй като обаче и двете страни не са част от Европейския съюз, като най-скъпа членка на ЕС е определена Дания със 141,2%, следвана от Люксембург.

Сред най-евтините държави освен България се класират Румъния (48,4%) и Полша (53,2%).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
4
 
15
 
! Отговори
Питам преди 5 години
А в коя европейска страна минималната заплата е 520 лева? А храната в България е на цена като тази в Германия.
212
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай му на ДНЕШНИЯТ българин да хленчи.Огромен процент не е запознат с живота ,,навън",но има мнение. За нас навсякъде в Европа и по света е скъпо бе мушмороци.Малки са ни заплатите но и цените на всичко сравнени с ,,онези" са много по ниски. Наеми,данъци ,такси са убийствени там .Който е поживял е видял,ама на пуберите от интернет поколението всичко ем е ,,ясно"
211
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Асен ДимитровМатематика и икономика може и да си учил, но май не си наблегнал особено на статистиката. В статията се говори за средно равнище на цените в ЕС, а не за отделни продукти в конкретни държави. Тук се включват широк кръг от продукти. Въпреки това съм съгласен, че в България никак не е евтин живота, особено след като се вземат предвид и другите важни показатели за икономическо благосъстояние на населението.
210
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПалячовциА кола караш ли във Франция-та? Я сподели сега колко струват само пътните такси от границата с Германия например, до тази с Испания... Я кажи в ресторанти ходиш ли? Колко е вечерята в ресторанта и колко често си го позволяваш. На такси возиш ли се? Колко е на километър? Сподели и тези неща да сравним с Бг-то. Все пак предполагам всички коментиращи и четящи карате кола и ходите на ресторант чат-пат (дори и на село да е, ресторант е...), както и сте се качвали на такси...
209
4
 
7
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Човешкият живот в Бг е %5 от средноевропейския, но кучешкия е %150....
208
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво се оплаквате бе българоци смешни. Може да сте най бедни в ЕС, но живеете 10 пъти по добре от руснака и 140 държави по света. *** проЗтия се мръщи, че в елита на държавите бил последен. На второ място да сте в света по стандарт, пак ще се оплаквате, малки завистливи въшлета.
207
1
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
цените у нас е 44% от средното за ЕС - ТАТЕ ОБЕЩА ДА МИ КУПИ СУДЖУК АМА ДРУГ ПЪТ...КОЙ ЦЕНИ - ТЕЗИ НА ИМОТИТЕ ЛИ, НА КОЛИТЕ ЛИ , НА ЗЛАТОТО ЛИ.....
206
1
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
цените у нас е 44% от средното за ЕС. - АКО ЕДИНИЯ ВИ КРАК Е В КОФА С ЛЕД , А ДРУГИЯ В КОФА С КИПЯЩА ВОДА , СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ ВИЕ СТЕ ДОБРЕ
205
4
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Цените ни са 44% от средните за Евросъюза....??? И ЗАПЛАТИТЕ АКО БЯХА 44% ОТ ГЕРМАНСКИТЕ
204
4
 
2
 
! Отговори
БГ е просяк преди 5 години
ХАХАХАХАХХАХАХХАХАХХАХАХАХХАААААААААА......................
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или в Дубай
202
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kъде стандарта на живот е по-добър в европа или в сащ/австралия/азия
201
1
 
16
 
! Отговори
дедо Пешо преди 5 години
След тази статия всички българи в чужбина ще се върнат.
200
2
 
15
 
! Отговори
от Ботуша преди 5 години
В Италия на оферта можеш да купиш кило паста за 32 евро цента. В БГ половинката е 3 лева и то от измислени марки.
199
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ЦЕНИТЕ СА ЕВТИНИ А ЗАПЛАТИТЕ СА 80% ПО ЕВТИНИ ОТ ТЕЗИ В Ес ПОНЕ ПИШЕТЕ ИСТИНАТА А НЕ ПОРЪЧКИТЕ НА ДЪРЖАВАТА
198
5
 
14
 
! Отговори
Палячовци преди 5 години
Живея и работя от 10 години в Южна Франция...с 50евро в голям реномиран Хипермаркет...препълвам две пазарни колички .В Лидъл и тук както в България е толкова отвратително ниско качеството....даже и клошарите ( което за Франция си в бизнес ) го избягват
197
1
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
"""Евтина България! Цените ни са 44% от средните за Евросъюза"".А заплатите , а здравеопазването , а образованието , а условията на живот, а продължителност на живота .Те колко процента са
196
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено е елементарно да е доклад на Евростат. Да не говорим, че техните доклади са достъпни по сайтовете, а този го няма. По-скоро някоя герберска калинка се е упражнявала. Явно ще вдигат някои цени /понеже нямаме картели/ и опипват нагласите.
195
1
 
16
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
+ качество на живот, сме на светлинни години от ''белите'' държави.
194
1
 
12
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
Тази стъкмистика е много относителна. Сега, някои храни родно производство може и да са евтини, особено плодове и зеленчуци, но вносните са скъпи, и то по-скъпи отколкото в чужбина. Качеството на родните храни е доста ниско, слагат се всякакви ***, никакъв контрол. Имотите, наемите, земята, труда, някои и данъци и такси са по-ниски, ама то няма как, при тези мижави заплати. Всичко друго е на западни цени, че и по-скъпо.Като цяло, като отнесеш средна заплата към покупателна способност +