Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!

Съмнява се в германците, демократи са, защото им е разпоредено
2 сеп 2018 10:26, Елка Василева
170
Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!
Снимка: Дойче веле

Ханс Франк е нацистки престъпник, прочул се с жестокостта си. Синът му Никлас се терзае от мисълта, че идеите на нацизма и до днес не са напълно умрели в Германия. „Германската демокрация е повърхностна“, твърди той.

Фамилното име е можело да предопредели и неговата съдба също като тази на някои  негови роднини: един от братята му станал алкохолик, а една от сестрите му се самоубила. И двамата не можели да живеят с петното, което името на баща им - Ханс Франк, им завещал. На Нюрнбергския процес той е съден като военнопрестъпник и е екзекутиран през 1946 година. Преди това е Франк е бил главен губернатор на окупираната от нацистите Полша, пише Дойче веле.

Но Никлас Франк не се пречупва. Нито пък крие произхода си, макар че лесно е можел да го стори. „Цялото това мълчание в Германия все повече ми лазеше по нервите и вече не можех да издържам", казва днес журналистът и публицист.

"Високообразован човек, но и отявлен престъпник"

През 1987 г. Никлас Франк издава книга, в която става дума за баща му и за неговите престъпления. Озаглавява я "Разплата с бащата" и в нея излага всичко, което е знаел за него. Там той определя баща си като "високообразован човек, но също и като „отявлен престъпник".

Бащата на Никлас Франк е известен като "касапина от Полша" или "касапина на евреите от Краков". На територията, за която той е отговарял, е имало четири лагера на смъртта за т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос", както нацистите цинично наричали Холокоста. Това са концентрационните лагери Белзек, Собибор, Треблинка и Майданек.

"Франк не управлява, той просто властва", написал за него не без възхищение министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс. Ханс Франк и жена му използвали своята почти неограничена власт и за лично обогатяване - за сметка на жертвите на Холокоста.

Заповед за "безогледно унищожение"

Още от самото начало Ханс Франк се заема със задачата да унищожи научния и културен елит на Полша. Малко след нацистката окупация на страната е затворен университетът във Варшава, а този в Краков спира да приема полски студенти. Много от професорите са изпратени в концентрационните лагери, а една част от тях е избита.

През октомври 1939 г. нацистът Ханс Франк пише, че целта му е да извлече всички възможни ползи от страната  - чрез "безогледно унищожение и прехвърлянето на всички необходими за германската военна индустрия запаси, суровини, машини и производствени мощности, както и  работна ръка за нуждите на Райха".

Франк е бил убеден, че дейността на полската икономика трябва да бъде сведена до минимум - само колкото да поддържа живота на населението, а образователните институции, и най-вече техническите и висшите учебни заведения, да бъдат закрити.

И до днес Никлас Франк носи в себе си снимката на своя баща, увиснал на бесилото. Но го терзае чувството, че човеконенавистните идеи на баща му и идеологията на нацистите не са мъртви, а продължат да живеят в Германия.

Никлас изпитва особено голям гняв от това, че до последно баща му не се е разкайвал за престъпленията си. "Като главен губернатор на окупирана Полша той е бил законен представител и заместник на Хитлер, което означава, че е носел отговорност за всеки един убит. Но той така и никога не се разкая за това", казва синът му днес.

"Липса на гражданска смелост"

Никлас смята, че липсващата по онова време гражданска смелост е била основната причина за идването на нацистите на власт. Но също и днес той чувства недостатъчна гражданска смелост: "Германците винаги сме били народ, готов да се подчинява на авторитети. А демокрацията и в момента е в опасност", твърди Никлас Франк.

Поради тази причина той се съмнява в демократичните способности на своите сънародници: "Преди се доверихме на нацистите, а днес – днес вече сме демократи и уверено градим демокрацията, но всичко това не ни идва отвътре, а ни е разпоредено. Затова се съмнявам в самите нас."

За Никлас Франк това е знак, че германската демокрация е само повърхностна, потвърждение за което той вижда и в отношението на германците към бежанците. "Ние, германците най-добре знаем, докъде води липсата на гражданска смелост - до газовите камери. Трябваше да сме по-добре запознати с това, но се провалихме", казва в заключение той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На немците им писна от либералните простотии и веднага се вадят скелетите от гардероба, като се добавя и солидна доза преувеличение, достигаща до откровенни лъжи.
128
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И като комунизма е толкова велик и носи само благини, защо фалира навсякъде където се е появявал другарю?"Китай е първа световна икономика дрОгарю, а там където има капитализъм навсякъде е мизерия с изключение на няколко държави в Европа и САЩ.
127
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като евроатлантизмът е толкова велик защо правителството взима 40 милиарда да плаща заплати и пенсии а 3 милиона българи слугуват за мизерно заплащане на Запад?
126
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновен предател! Да се беше самоубил и ти, ***! Ако Хитлер беше една идея по-далновиден, сега щеше да приказваш друго, неблагодарнико!!!!!!!! ПФУ!
125
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
96% от собствените жилища в България днес са от времето на соца. Тогава 99,99% от населението разполагаше със собствен дом.
124
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До usaИ като комунизма е толкова велик и носи само благини, защо фалира навсякъде където се е появявал другарю? Защо твоя идол правешкия овчар каза, ча комунизъма е едно недоносче?
123
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА сега българите като имат жилища и западни коли и водят световната класация по стандарт на живот защо е пълно с просяци и бездомници, пенсионерите ровят в кофите за огризки и хората измират повече от Свазиленд където 75% от населението е болно от СПИН?
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПой и Бойко Борисов осугури магистрали на българите да си карат 20 годишните таралясници, но българите продължават да измират като за световно при евроатлантизма.
121
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До usaАко тогава България е била на 27 място по стандарт на живот -при тоталния дефицит на елементарни ежедневни стоки ,да не говоирим за жилища и коли,тогава сега трябва е води в световната класация.
120
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До usaТой и Хитлер осигури салам и бира за германците , но това не го прави ангел.
119
6
 
15
 
! Отговори
usa преди 5 години
Когато руснаците след 9ти сепември 1944та избиха в Бъглария целия ,културен ,духовен и политически елит България за 25 години се нареди сред 30 индустриално най-развити страни в Света и беше на 27 място по стандарт на живот. А когото САЩ 1989та донесоха демокрация, тоалетна хартия и банани на Българите след 30 години България е бедна като бедстваща африканска страна и първа по смъртност в Света.
118
22
 
24
 
! Отговори
бг преди 5 години
Това ,което е направил Франк с Полша ,направиха руснаците с България след 9.септ.1944.-планомерно избиха целия стопански ,културен ,духовен и политически елит.На негово място издигнаха послушни свои слуги.
117
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можеш да се откажеш от баща си. Половината от всеки е баща му. Биологията не верифицира тези просташки твърдения. Този има психичен проблем. Кажи, не харесвам идеите му. Какво харесва или не харесва си е негова работа. Идеите - те имат собствен живот. Те са енергия, енергията е неунищожима. Физиката и философията доказват това.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Читалище Просвета"факт е че билионите на български са милиарди. читалищна работа."--Да, бе! И почитателите, ентусиастите и запалянковците станахме "фенове" покрай "билионите", започнахме да се "ситуираме", вместо да се разполагаме ...Така е в тоя сайт. :)
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
между другото думата *** те се зачерква със звездички. Това значи че е приравнена с думата *** според глу пави я сайт. Преразгледайте си политиката за антирасизъм че сте смешно в др ис бг
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В навечерието на втората световна война в Европа са живели около 4 милиона евреи ! Останалото за хората които могат да мислят !
113
5
 
11
 
! Отговори
ss преди 5 години
Най-жалкото нещо на светае син да се откаже от баща си...
112
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак измислиците за газовите камери и холокоста...
111
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер е бил чужденец. Дошъл е да учи в Германия. Финансиран е от анличаните и САЩ, в най-голямата инфлация и криза някакво селcко неугледно момче чужденец идва в Германия и изведнъж намира пари за клубове, за униформи, за пропагандни материали.
110
4
 
16
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Хубав - лош...Хитлер е обичал "Германия над всичко!" Харизматичен лидер - разпалил сърцата на милиони германци загубили ПСВ.Меркел от друга страна - има харизмата на гол охльов пресичащ оживено кръстовище.Хитлер - за 13 години - завладял света..Мурксул за 2 - унищожи Германия! A Qestion of vlew!Im Augen des Betrachters!