Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!

Съмнява се в германците, демократи са, защото им е разпоредено
2 сеп 2018 10:26, Елка Василева
170
Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!
Снимка: Дойче веле

Ханс Франк е нацистки престъпник, прочул се с жестокостта си. Синът му Никлас се терзае от мисълта, че идеите на нацизма и до днес не са напълно умрели в Германия. „Германската демокрация е повърхностна“, твърди той.

Фамилното име е можело да предопредели и неговата съдба също като тази на някои  негови роднини: един от братята му станал алкохолик, а една от сестрите му се самоубила. И двамата не можели да живеят с петното, което името на баща им - Ханс Франк, им завещал. На Нюрнбергския процес той е съден като военнопрестъпник и е екзекутиран през 1946 година. Преди това е Франк е бил главен губернатор на окупираната от нацистите Полша, пише Дойче веле.

Но Никлас Франк не се пречупва. Нито пък крие произхода си, макар че лесно е можел да го стори. „Цялото това мълчание в Германия все повече ми лазеше по нервите и вече не можех да издържам", казва днес журналистът и публицист.

"Високообразован човек, но и отявлен престъпник"

През 1987 г. Никлас Франк издава книга, в която става дума за баща му и за неговите престъпления. Озаглавява я "Разплата с бащата" и в нея излага всичко, което е знаел за него. Там той определя баща си като "високообразован човек, но също и като „отявлен престъпник".

Бащата на Никлас Франк е известен като "касапина от Полша" или "касапина на евреите от Краков". На територията, за която той е отговарял, е имало четири лагера на смъртта за т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос", както нацистите цинично наричали Холокоста. Това са концентрационните лагери Белзек, Собибор, Треблинка и Майданек.

"Франк не управлява, той просто властва", написал за него не без възхищение министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс. Ханс Франк и жена му използвали своята почти неограничена власт и за лично обогатяване - за сметка на жертвите на Холокоста.

Заповед за "безогледно унищожение"

Още от самото начало Ханс Франк се заема със задачата да унищожи научния и културен елит на Полша. Малко след нацистката окупация на страната е затворен университетът във Варшава, а този в Краков спира да приема полски студенти. Много от професорите са изпратени в концентрационните лагери, а една част от тях е избита.

През октомври 1939 г. нацистът Ханс Франк пише, че целта му е да извлече всички възможни ползи от страната  - чрез "безогледно унищожение и прехвърлянето на всички необходими за германската военна индустрия запаси, суровини, машини и производствени мощности, както и  работна ръка за нуждите на Райха".

Франк е бил убеден, че дейността на полската икономика трябва да бъде сведена до минимум - само колкото да поддържа живота на населението, а образователните институции, и най-вече техническите и висшите учебни заведения, да бъдат закрити.

И до днес Никлас Франк носи в себе си снимката на своя баща, увиснал на бесилото. Но го терзае чувството, че човеконенавистните идеи на баща му и идеологията на нацистите не са мъртви, а продължат да живеят в Германия.

Никлас изпитва особено голям гняв от това, че до последно баща му не се е разкайвал за престъпленията си. "Като главен губернатор на окупирана Полша той е бил законен представител и заместник на Хитлер, което означава, че е носел отговорност за всеки един убит. Но той така и никога не се разкая за това", казва синът му днес.

"Липса на гражданска смелост"

Никлас смята, че липсващата по онова време гражданска смелост е била основната причина за идването на нацистите на власт. Но също и днес той чувства недостатъчна гражданска смелост: "Германците винаги сме били народ, готов да се подчинява на авторитети. А демокрацията и в момента е в опасност", твърди Никлас Франк.

Поради тази причина той се съмнява в демократичните способности на своите сънародници: "Преди се доверихме на нацистите, а днес – днес вече сме демократи и уверено градим демокрацията, но всичко това не ни идва отвътре, а ни е разпоредено. Затова се съмнявам в самите нас."

За Никлас Франк това е знак, че германската демокрация е само повърхностна, потвърждение за което той вижда и в отношението на германците към бежанците. "Ние, германците най-добре знаем, докъде води липсата на гражданска смелост - до газовите камери. Трябваше да сме по-добре запознати с това, но се провалихме", казва в заключение той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Циникдобри или лоши, нсдап са една от основните причини за облика на световната медицина. нсдап пратиха човечеството на луната, имайки предвид факта, че до 70-те "прогресивните сили" чопкат копрец и единствено експлоатират технологии, "наследени" от 40 те години, е достатъчно красноречив, че дадения брадич е от категорията "намери ми некой да каже пред камера...". за съответния хонорар, разбира се. само у нас хората правят подобни неща да натегнат на началника.
88
1
 
15
 
! Отговори
демагогия преди 5 години
Като го гледам човека най вероятно е зависим гей или педофил в момента го пускат на амбразурата да защитава умиращата кауза на либерастите, като говори срещу баща си.
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този хитлерист с какВо самочувствие е. ОМГ.
86
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фактите-6 000 000 убити евреи , повече от 44 000 000 убити от другите нации ! Печалбите на еврейските банки и фирми се изчисляват в билиони долари , но за тях не се пише! Пише се и всяка година ни се набива в главите за холокоста за милионите евреи загинали от геноцида на Хитлер , а истинските виновници са такива като Рокфелер , Дж.Морган и другите хищници от еврейски и друг произход ! Така , че май.....та ви!!
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на мен покойната ми баба е от констанца (тогава кюстенджа), днешна румъния. каквито и престъпления да са правили нацистите (и те не могат да се оспорят), днес аз съществувам и съм българин благодарение на тях. без капка кръв немците ни върнаха несправедливо и подло откраднати български земи, населени само с българи. и никога не бих си изкривил душата дотам, че да говоря лъжи и да ругая хора, на които трябва да сме благодарни, само да се харесам някому. историята не е само черно-бял филм.
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пътникГлупости на търкалета говориш. В момента всеки който иска може да отиде да работи и да учи във всяка една държава в ЕС.Само дето там не приемат в университетите по партийна принадлежност на баща ти и ***, а трябва да знаеш, да можеш и най-важното - да не те мързи.
83
2
 
23
 
! Отговори
басси преди 5 години
Този германец,с извинение, е такъв ***,че направо не вярвам!Тоя за пари продава и баща,и държава!
82
9
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименПроблеми на градовете от бившата източна Германия е че са пълни с руснаци и други от бившият източен блок които са емигрирали навремето в ГДР които най-много викат срещу мигрантите.Алтернатива за Германия и други такива партии тръгнаха именно от източна Германия.Убитият май е от руски произход.Както и да е смешното е че нацистите се държаха по-зле с тия от Източна Европа отколкото с не.ъра Джеси Оуенс.Това показва нацистката ***.рения и че нацизмът няма бъдеще.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80 Полша винаги е била под робство. Ако не немско то било руско.Сега Полша в НАТО е Велика. Тя взима два пъти повече ? от Франция и е да пъти по население по малка . Само 40 мил. Но нейните работещи фирми са в Сибир и граничат с Китай.02708
80
8
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До пътникМи нека затриват населението тук то ще се създаде по този начин вакуум.Празно в природата няма.На наше място ще дойдат тук турци китайци виетнамци и така нататък.Панта рей.Затова напъните за някаква "чиста" Германия са смешни.БМВ се правят от пияни поляци по заводите ама били "немски" коли смех пълен.Нещата са необратими нацистчетата нямат шанс!А и германките предпочитат "черен" и това се доказва от практиката.
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт. Правими впечатление един космополите град като Франкфут с милиони чужденци без такава умраза.И тоя Кемниц със смесено славяно- немско население / по статистика най малко чужденци/ колкото Люлин и Модерното. Да реве против чужденци? Тука според мен си е чиста политика.
78
5
 
18
 
! Отговори
пътник преди 5 години
" ... дейността на полската икономика трябва да бъде сведена до минимум - само колкото да поддържа живота на населението, а образователните институции, и най-вече техническите и висшите учебни заведения, да бъдат закрити."Мдаа, нищо по-различно от сегашната политика относно новите натовски колонии. Изсмуйване и унищожаване на научния и производствен потенциал и поддържане на населението на командно дишане до пълното му изтребление. Нещо за геноцидът идеше реч?!
77
7
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До пипи дългото чорапчеПроцесът е необратим няма една нация запазила се "чиста" в световната история.Руснаците които сега викали Русия за руснаците надали им е ясно че в Русия е таква мешавица от грузинци арменци кавказци дръпнати и тн че за "бяла" Русия е смешно да се говори.Германия е същата поляци българи турци сириици кубинци иракчани и тн че е смешно да се говори за някаква раса нация и тн простотии.Нещата са необратими и тия "нацисти" усещат че са бита карта!
76
0
 
14
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До73:Да преселение винаги е имало.Но идващите в Рим са искали да приличат на образованите римляни а тези нито искат да учат нито да работят.Само дърпат помощи и им е широко около врата.Който отиде в Германия да работи.Няма само обикновения германец да плаща.Същото и в България.-храним пътуващи хора без да се трудят
75
9
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Немците нямат никакви шансове малка държава лежаща на подаяние и работна ръка от другите държави и придобиване на богатствата им чрез грабежи.Това е Германия.В заводите им работят всякакви други крадат петрола на Румъния и Франция втората световна война и стоманата и никела на Швеция и Финландия.Държава грабител.Само че в днешно време няма от кой да крадат защото вече всичко е пари и загиват и вият на умрело.А са неспособни да превземат отново територии.Затова нацисткият вой е толкова жалък.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немските управляващи искат да вземат завоя по корем. За какво са тия писъци за надигащ се фашизъм? Или трябва всички престъпления на се съдят еднакво, независимо кой е престъпника, или ще се стигне до реваншизъмСамо у нас ромите могат да безчинстват безнаказано и *** да си трае.
73
2
 
19
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Историята се пише от победителите. Ако нацитата бяха победили, тогава щеше да се пише, че евреите са били изпращани на почивка или са правили заговор срещу райха и са били изселвани. Според мен този човек е типичен съвременен немец - научен да се срамува от историята си, вместо да си зададе въпроса КОЕ роди национал-социализмът в Германия? Всяка крушка си има и опашка - а за тях това е пряка последица от първата световна, когато им взимат всичко. И сега така - подиграват се с тях като народ!
72
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странна работа.Това да окупираш чужда държава, да избиеш елита и, да окрадеш ресурсите и, да хвърлиш инакомислещите в затвора, на запад го наричат холокост, на изток - освобождение....
71
11
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Германците ще бъдат претопени от не.рите и арабите.Винаги е имало преселение на народите германците когато са влезли в Рим по-скоро техните предшественици от племената също са се смятали за недоразвити в сравнение с Рим.Тези сега са същите немците да не се правят преселение винаги е имало и ще има.Нацизмът няма шансове.
70
2
 
21
 
! Отговори
въпроси въпроси преди 5 години
Когато Хитлер предлага на евреите превоз до Мадагаскар,защо му отказват!?Когато Неру предложи на всичките "братчеди" по света да се приберат в Индия,и заедно да строят бъдещето,защо НИТО ЕДИН не се завърна в Индия!?А иначе пищим,та се не траем!!!!