Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!

Съмнява се в германците, демократи са, защото им е разпоредено
2 сеп 2018 10:26, Елка Василева
170
Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!
Снимка: Дойче веле

Ханс Франк е нацистки престъпник, прочул се с жестокостта си. Синът му Никлас се терзае от мисълта, че идеите на нацизма и до днес не са напълно умрели в Германия. „Германската демокрация е повърхностна“, твърди той.

Фамилното име е можело да предопредели и неговата съдба също като тази на някои  негови роднини: един от братята му станал алкохолик, а една от сестрите му се самоубила. И двамата не можели да живеят с петното, което името на баща им - Ханс Франк, им завещал. На Нюрнбергския процес той е съден като военнопрестъпник и е екзекутиран през 1946 година. Преди това е Франк е бил главен губернатор на окупираната от нацистите Полша, пише Дойче веле.

Но Никлас Франк не се пречупва. Нито пък крие произхода си, макар че лесно е можел да го стори. „Цялото това мълчание в Германия все повече ми лазеше по нервите и вече не можех да издържам", казва днес журналистът и публицист.

"Високообразован човек, но и отявлен престъпник"

През 1987 г. Никлас Франк издава книга, в която става дума за баща му и за неговите престъпления. Озаглавява я "Разплата с бащата" и в нея излага всичко, което е знаел за него. Там той определя баща си като "високообразован човек, но също и като „отявлен престъпник".

Бащата на Никлас Франк е известен като "касапина от Полша" или "касапина на евреите от Краков". На територията, за която той е отговарял, е имало четири лагера на смъртта за т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос", както нацистите цинично наричали Холокоста. Това са концентрационните лагери Белзек, Собибор, Треблинка и Майданек.

"Франк не управлява, той просто властва", написал за него не без възхищение министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс. Ханс Франк и жена му използвали своята почти неограничена власт и за лично обогатяване - за сметка на жертвите на Холокоста.

Заповед за "безогледно унищожение"

Още от самото начало Ханс Франк се заема със задачата да унищожи научния и културен елит на Полша. Малко след нацистката окупация на страната е затворен университетът във Варшава, а този в Краков спира да приема полски студенти. Много от професорите са изпратени в концентрационните лагери, а една част от тях е избита.

През октомври 1939 г. нацистът Ханс Франк пише, че целта му е да извлече всички възможни ползи от страната  - чрез "безогледно унищожение и прехвърлянето на всички необходими за германската военна индустрия запаси, суровини, машини и производствени мощности, както и  работна ръка за нуждите на Райха".

Франк е бил убеден, че дейността на полската икономика трябва да бъде сведена до минимум - само колкото да поддържа живота на населението, а образователните институции, и най-вече техническите и висшите учебни заведения, да бъдат закрити.

И до днес Никлас Франк носи в себе си снимката на своя баща, увиснал на бесилото. Но го терзае чувството, че човеконенавистните идеи на баща му и идеологията на нацистите не са мъртви, а продължат да живеят в Германия.

Никлас изпитва особено голям гняв от това, че до последно баща му не се е разкайвал за престъпленията си. "Като главен губернатор на окупирана Полша той е бил законен представител и заместник на Хитлер, което означава, че е носел отговорност за всеки един убит. Но той така и никога не се разкая за това", казва синът му днес.

"Липса на гражданска смелост"

Никлас смята, че липсващата по онова време гражданска смелост е била основната причина за идването на нацистите на власт. Но също и днес той чувства недостатъчна гражданска смелост: "Германците винаги сме били народ, готов да се подчинява на авторитети. А демокрацията и в момента е в опасност", твърди Никлас Франк.

Поради тази причина той се съмнява в демократичните способности на своите сънародници: "Преди се доверихме на нацистите, а днес – днес вече сме демократи и уверено градим демокрацията, но всичко това не ни идва отвътре, а ни е разпоредено. Затова се съмнявам в самите нас."

За Никлас Франк това е знак, че германската демокрация е само повърхностна, потвърждение за което той вижда и в отношението на германците към бежанците. "Ние, германците най-добре знаем, докъде води липсата на гражданска смелост - до газовите камери. Трябваше да сме по-добре запознати с това, но се провалихме", казва в заключение той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
13
 
! Отговори
До 65ти преди 5 години
Кои народи на Европа бе? Евреите? Индийските бежанци? Щото американците и англичаните избиват в пъти повече от тях
68
0
 
0
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До 65 Интересна или не е факт.По прочети малко и ще видиш Как едното води до другото.
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 65. Ми на пищи книга за убитите в България 36 000. В "тихия червен терор - 1944г.- 1958г." От БКП и руските колхозници след ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. В Нюрмберг са убити Само 32 нацисти. След ВС ВОЙНА.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общата сума на чуждестранните вложения в германската промишленост за периода 1924 1929 г. възлязла на почти 63 милиарда златни марки /30 милиарда съставлявали заеми/, а плащането на репарации 10 милиарда марки. 70% от финансовите постъпления били обезпечавани от американоеврейски банкери, основно от банките на Джей Пи Морган.
65
12
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Хитлерофашизма е едно от малкото хубави работи случили се на този подмолен свят. Хайлл Хитлер.
64
1
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 5 години
Но ако разсъждаваме така, ще трябва да приемем, че и Хитлер е бил прав, когато се е опитал да озапти еврейската корупция. Знаеш в какво положение са се намирали немците в собствената си държава. Например, за да станеш доцент, е трябвало да дадеш определена сума-дарение, която отива директно у евреите. По тази схема се е развивало почти всичко.Ясно е, че определена прослойка е дърпала конците на всичко това, но в крайна сметка патят всички евреи.Затова хуманността не бива да се пренебрегва.
63
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога нацизма не ми е бил интересна тема,нито го мразех,нито го обичах,съвсем ми беше безразличен,но откакто виждам колко невежи се изказват по тази тема,започвам да го мразя.Защото не може нормални хора да защитават убийството на народите на Европа и да отричат нацистките престъпления.А темата с бежанците няма нищо общо с нацизма през ВСВ,не се опитвайте да ги сравнявате.
62
0
 
18
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
Не само възмущението се трупа.Расте и чувството за безнаказаност у хайлазите, доведени в Европа за да бъдат хрантутени наготово и да вилнеят. Претекстът е, че трябва да им се даде време да се интегрират.Но какво се получава?Същото, каквото стана у нас с едно малцинство. Дадоха му се бонуси, даде му се възможност да яде наготово, да се размножава на воля и да градят представа, че са недосегаеми и че за тях законите не важат.Затова си мисля, че това, което се случи у нас, е било експеримент!
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова трябва да се повтаря по-често. Именно съюзниците прекъсват всички възможни пътища за доставка на храни. Не са ли знаели, че страда и цивилното население, и хората, затворени в лагерите?На война като на война. Лагерниците са работели по 12 часа за Райха, произвеждали са стоки и продукти за немската армия (или още някои казват, че са били избивали в газови камери цели 4 години). Това е било просто начин да отслабят армията на нацистите.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A TOGAVA ZASHO ZIONOHAZARSKI BANKI KATO JP MORGAN DAVAT 11 MILIARDA KREDIT NA FURERA GERMANIA E BILA MNOGO BEDNA PREZ NEGO VREME ZA DA STROI TAKAVA OGROMNA ARMIA NERAZBIRAEMO E DOBRE SA SI OPEKALI RABOTATA TAZI VOINA IM E BILA NUJNA MOJE BI ZA DA IMAT POVOD DA NAPRAVIAT MULTIKULTURALIZAMA DNES I KOITO E PROTIV GO NARICHAT RASIST
59
1
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 56 преди 5 години
Добре и точно си го написал, а който има акъл, да си направи изводите.Някой много се страхува от публичен дебат, подкрепен с доказателствен материал.Тук не става въпрос кой точно ще бъде оправдан и кой ще бъде заклеймен. Става въпрос за установяване на историческата истина!Кой печели от изопачаването на фактите? Погрешните изводи могат да имат за резултат само погрешни решения.
58
1
 
10
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Говора за електрическа крушка която стоеше в коридора на селска къща със свастика на нея немско производство.И да,светеше
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление германската демокрация днес толкова се ***, че са готови да си затварят очите срещу атентати, изнасилвания и какво ли не. Когато на Нова година изнасилваха жени в Кьолн дори в пресата се говореше за това с половин уста.Което неминуемо води до другата крайност. Не може да оставиш ненаказани престъпления, защото възмущението се трупа и в един момент ще избухне.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55Това трябва да се повтаря по-често. Именно съюзниците прекъсват всички възможни пътища за доставка на храни. Не са ли знаели, че страда и цивилното население, и хората, затворени в лагерите?
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пипи дългото чорапчеЛампите са изобретение на Едисон и Яблочков,нямат нищо общо с Германия.
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗа съмнения в холокоста дават по 3 години затвор!Бая народ отиде по затворите!Въпроса е:Защо!?Защото така в в западната демокрация. Вместо да организират публичен дебат, да направят експертна група от независими историци и специалисти и да им платят за едно пълно и обстойно изследване на фактите и доказателстовата за Холокоста, те дават много повече пари за гей паради, а който се съмнява в холокоста - в затвора.
53
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Например може да видиш американския документален филм,сниман през 1945 г. Naci concentration and prison camps----Там показват тела на хора починали от глад, кожа и кости! И за тях е ясно - в края на войната съюзниците отрязват всякви пътища за доставки, в лагерите започва глад (нали са ги избивали в камери???), болести, тиф - 300 хиляди умират. това никой не отрича, доказано е.А какви са доказателствата - документи и филми - за газовите камери и за избиването на 6 милиона? Няма такива.
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съмнения в холокоста дават по 3 години затвор!Бая народ отиде по затворите!Въпроса е:Защо!?
51
3
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До истинатаистината е, например че до момента няма един заловен, или придобит по какъвто и да е начин "газваген". това, което са снимали и е ползвано за илюстрации се е оказало при проведена от руснаците експертиза гаражно брониран автобус за превоз на персонал.
50
3
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
....и е чисто съвпадение, че повечето от "събитията" в германия се случват в източна германия, и синдикатите и левите са замесени.