Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!

Съмнява се в германците, демократи са, защото им е разпоредено
2 сеп 2018 10:26, Елка Василева
170
Син на "касапин на евреите": Липсата на кураж води до газовите камери!
Снимка: Дойче веле

Ханс Франк е нацистки престъпник, прочул се с жестокостта си. Синът му Никлас се терзае от мисълта, че идеите на нацизма и до днес не са напълно умрели в Германия. „Германската демокрация е повърхностна“, твърди той.

Фамилното име е можело да предопредели и неговата съдба също като тази на някои  негови роднини: един от братята му станал алкохолик, а една от сестрите му се самоубила. И двамата не можели да живеят с петното, което името на баща им - Ханс Франк, им завещал. На Нюрнбергския процес той е съден като военнопрестъпник и е екзекутиран през 1946 година. Преди това е Франк е бил главен губернатор на окупираната от нацистите Полша, пише Дойче веле.

Но Никлас Франк не се пречупва. Нито пък крие произхода си, макар че лесно е можел да го стори. „Цялото това мълчание в Германия все повече ми лазеше по нервите и вече не можех да издържам", казва днес журналистът и публицист.

"Високообразован човек, но и отявлен престъпник"

През 1987 г. Никлас Франк издава книга, в която става дума за баща му и за неговите престъпления. Озаглавява я "Разплата с бащата" и в нея излага всичко, което е знаел за него. Там той определя баща си като "високообразован човек, но също и като „отявлен престъпник".

Бащата на Никлас Франк е известен като "касапина от Полша" или "касапина на евреите от Краков". На територията, за която той е отговарял, е имало четири лагера на смъртта за т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос", както нацистите цинично наричали Холокоста. Това са концентрационните лагери Белзек, Собибор, Треблинка и Майданек.

"Франк не управлява, той просто властва", написал за него не без възхищение министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс. Ханс Франк и жена му използвали своята почти неограничена власт и за лично обогатяване - за сметка на жертвите на Холокоста.

Заповед за "безогледно унищожение"

Още от самото начало Ханс Франк се заема със задачата да унищожи научния и културен елит на Полша. Малко след нацистката окупация на страната е затворен университетът във Варшава, а този в Краков спира да приема полски студенти. Много от професорите са изпратени в концентрационните лагери, а една част от тях е избита.

През октомври 1939 г. нацистът Ханс Франк пише, че целта му е да извлече всички възможни ползи от страната  - чрез "безогледно унищожение и прехвърлянето на всички необходими за германската военна индустрия запаси, суровини, машини и производствени мощности, както и  работна ръка за нуждите на Райха".

Франк е бил убеден, че дейността на полската икономика трябва да бъде сведена до минимум - само колкото да поддържа живота на населението, а образователните институции, и най-вече техническите и висшите учебни заведения, да бъдат закрити.

И до днес Никлас Франк носи в себе си снимката на своя баща, увиснал на бесилото. Но го терзае чувството, че човеконенавистните идеи на баща му и идеологията на нацистите не са мъртви, а продължат да живеят в Германия.

Никлас изпитва особено голям гняв от това, че до последно баща му не се е разкайвал за престъпленията си. "Като главен губернатор на окупирана Полша той е бил законен представител и заместник на Хитлер, което означава, че е носел отговорност за всеки един убит. Но той така и никога не се разкая за това", казва синът му днес.

"Липса на гражданска смелост"

Никлас смята, че липсващата по онова време гражданска смелост е била основната причина за идването на нацистите на власт. Но също и днес той чувства недостатъчна гражданска смелост: "Германците винаги сме били народ, готов да се подчинява на авторитети. А демокрацията и в момента е в опасност", твърди Никлас Франк.

Поради тази причина той се съмнява в демократичните способности на своите сънародници: "Преди се доверихме на нацистите, а днес – днес вече сме демократи и уверено градим демокрацията, но всичко това не ни идва отвътре, а ни е разпоредено. Затова се съмнявам в самите нас."

За Никлас Франк това е знак, че германската демокрация е само повърхностна, потвърждение за което той вижда и в отношението на германците към бежанците. "Ние, германците най-добре знаем, докъде води липсата на гражданска смелост - до газовите камери. Трябваше да сме по-добре запознати с това, но се провалихме", казва в заключение той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНяма никакви документи и фактически доказателства за Холокоста. Филми пък никакви няма. Появяват се филми 50 години по късно в Холивуд. А най-интересна е историята на филма за холокоста "Да оцелееш с вълци" който и в България го дадоха, но после се оказа, че авторката си е измислила историята и дори и взеха наградата, но потулиха историята.
48
5
 
31
 
! Отговори
истината преди 5 години
Хитлер е единствения,който е накарал евреите да работят!Бачкали са по 12 часа в заводите,и то както трябва!За вредителство-разстрел!Хранени са зле-с чорба от цвекло и ръжен хляб!Някои от тях са отивали в армията за по-добра храна!Тези 6,000,000 са пълни глупости,те вменяват вина у германците!Америка се страхува единствено от Германия,за това амер.евреи притискат непрекъснато германците!Над 70 год от края на войната "канцлер-акта" все още го има!Не се връзвайте на измишльотини!
47
2
 
16
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
резко ми напомни статията за "дъщерята на кримския офицер". всеки момент в който гражданите по света станат по консервативни и започват да си защитават правата, излизат некви либерасти дето почват да крещят "малко ли ви беше хитлер" .... читалищна работа.
46
2
 
17
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Не бяха ли точно старите демокрации Франция и Англия виновни за Първата световна.Сега фашизма им виновен.Хитлер още 1933 година ама лозунг:за всяко германска семейство къща,кола и работа.Кое не е справедливо?Построил е добри магистрали които и сега се ползват.Имам Стара немска шевна машина и сега работи.1985 година в една стара къща на село видях електри че ска крушка която светеше!
45
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКак да няма доказателства,като има маса документални филми.Дори и снимани по време на войната,много журналисти загиват по време на снимките,най-много от страна на руснаците.Например може да видиш американския документален филм,сниман през 1945 г. Naci concentration and prison camps
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хер Франк от Източна Германия ли е?
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако няма Дойче веле онлайн значе тоа сайт Днес.бг умира ...........хахаха
42
0
 
19
 
! Отговори
ТКЗС преди 5 години
Copocoиден ***!Колко ли са му платили за тази пропаганда? Идеите на Гьобел за пропагандата са живи и този продажник е самото олицетворение за това. А в същото време плюе по баща си и нацизма, действайки по подобен начин. Тогава е имало физическо унищожение, а сега е психическо. Газовите камери са медиите, т.е. като журналист промивайки мозъка на хората с платените писаници не е изобщо по-различен. Казват, че психическото унищожение е по-страшно от физическото. Излиза, че е по-голям сатрап...
41
13
 
10
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Нацистите са направо едни бойскаутчета в сравнение с комунистите, чиито жестокости са несравними. Основната разлика също е, че докато Хитлер е избивал една чужда раса, то комунистите избиваха с милиони собствените си народи - т.н. класов враг, а също и врага с партиен билет и каквото още си помислиш. И ако Ленин и Сталин бяха живели малко по-дълго щяхме да видим как се превзема света в името на пълната победа на комунизма и тогава разрухата щеше да е пълна и жертвите стотици милиони.
40
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гермар Рудолф, немски химик прави проби на почвата в която са заровени тленните останки на 4 милиона избити от нацистите. Не намери никакви човешки останки, нито пепел, нито каквито и да било останки. А днес в криминалните лаборатори могат да изследват почва и да установят дали има останки дори и след 100 години. За това, че публикувал резултатите от изследването го осъдиха на затвор. Забележете, не направиха второ изследване от незасивими експерти да го опровергаят, ами го пратиха в затвора.
39
7
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен "Бялата раса" също е дошла от Изток. Не се изсилвай толкова защото показваш само едно огромно невежество. Освен теб за съжаление се шири същото из този форум и се вижда как голяма част от пишещите тук са застинали на фазата "Винету". Хора, прочетете повече от една книга преди да се засилите да "творите". Германците не били демократи. А какви бяхме ние българите при "диктатурата на пролетариата"? Не правихме ли същото като тях, марширувайки и козирувайки на бандата прости селяни?
38
3
 
8
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Винаги и всеки ще иска Йерусалим.Арабите са силни защото според религията който владее града владее света.Жалко е че точно където е бил храма на Соломон там е арабската джамия.Дава им сила и ако се опиташ нещо войната ти е вързана
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината точно на крайнодесните формирования са спасението на Германия, а и на Европа, от ислямските пълчища. Години наред се вменяваше вина на Германия и германците и масата от тях загубиха чувството за самосъхранение. Бавно и полека Европа се събужда, ще оздравее от либерлната зараза и криворазбраната толерантност и отново ще заемем мястото, което е имала векове наред - да управлява света. Все пак ЕС е най-силния съюз в момента.Крайнодесните не са заплахата за Европа, а лек.
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в германия е забранено всякакво разследване на теорията с газовите камери.много хора казват, че такива не съществуват, в концлагерите и до днес не се виждало къде точно са били тези машини за газ. имало прочувания, които показвали само 60 хил умрели евреи, но не от газ, а от глад, както всички други затворници... после бройката била завишена от хора на Ротшилд и т.н...
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като всички казват, че няма доказателства за Холокоста защото нацистите са унищожили всичко, и цялата история се базира на свидетелски показания, защо не се намериха свидетели и на близки на немците работещие в лагерите, все някой от тях е написал писмо или е казал на жена си и на близките си когато е бил в отпуска, че е ужасен от това което правят, не може всички да да са избивали хладнокръвно 6 милиона в продължение на години и никой да не е казал дума? Там са били и редови войници.
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредният промит от левичарите и глобалистите мозък.
33
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 09 когато конфискуваха предпиятията на чобраджиите за 30 години България се нареди след 30те най разити икономики в света и беше 27 по стандарт на живот. А след 1989 когато дойде демокрацията България след 30 години е бедна като африканска страна от Третия свят и първа по смъртност в света.
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NAZIST I KOMUNIST-DVETE STRANI NA MEDALA
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАз съм бил там и това което пишеш е просто лъжа... Всеки може да го провери в интернет..
30
2
 
10
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Да не би след. 09 пак го нямаше пълно унищожение на хора и икономика заради личен интерес?Затова ли конфиск уважха къщите,животни и предприятия и станаха наши?Хитлер изма им бил виновен,но след Първата световна 90%от богатствата в Германия са еврейски.Само те имат пари и храна.Затова е и Кристалната нощ