Свине в мъчения от България до Грузия. Глад, жажда... смърт (18+)

Държани при ужасяващи условия при транспортиране по Черно море
3 сеп 2018 16:00, Джесика Вълчева
76
Свине в мъчения от България до Грузия. Глад, жажда... смърт (18+)
Снимка: PETA

Неправителствената организация PETA, която се бори за хуманното и етично отношение към животните, сигнализира за порочна и бездушна практика при транспортирането на животни.

От организацията публикуваха снимки и видео клип, на който се виждат изнемощели свине, които прекарват 4 мъчителни дни в камиони на ферибот по пътя между България и Грузия в Черно море.

Животните са подложени на ужасяващи условия – високи температури, без вода, без храна и медицински грижи. Свидетел разказва как около 40 мъртви прасета са били извадено от камионите и изхвърлени през борда, а сред тях е имало и живи животни.

На видеоклип се вижда и обезводнена свиня, която е твърде изнемощяла, за да се изправи.

От PETA са разпратили писма до компетентните органи в България и Грузия и настояват за забрана за транспорта на животни.

Това е честа практика, тъй като животновъдството е основен отрасъл и играе важна роля при развитието на икономиката. Според информация на НПО-то животните са държани при подобни условия в продължение на години и се е превърнало в порочна и потресаваща практика.

"Този случай показва за пореден път, че животните се третират като бездушна стока, а законите се потъпкват из цяла Европа. Контролът е напълно занемарен. Само забраната за транспортиране може да помогне на животните", смята Лиза Кайнц, агроном и консултант в PETA.

Чисто икономически, транспортирането на живи животни излиза доста по-евтино, отколкото месото им да се пренася при постоянни хладилни условия. Често в камионите на фериботите животинките са подложени на екстремни атмосферни условия, жажда, глад и стрес в продължение на дни. Заради отчаянието си те се нападат едни други или умират бавно и мъчително, пишат от PETA.

Регламентът на ЕС за защита на животните при транспортиране, който важи и извън границите на Съюза, когато животните са с произход от ЕС, редовно се погазва по най-груб начин.

Почти не се извършват проверки, а наказанията при нарушение обикновено са ниски, казват още от НПО-то.

Затова и от организацията стартират петиция срещу транспорта на дълги разстояния в държави извън ЕС и се обявяват за вегански начин на живот. 


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
защо тогава се случва това, не е хуманно и нямат оправдание?
36
4
 
26
 
! Отговори
Бобчо преди 4 месеца
Тезата ви в тоя долен пасквил издиша. Не мисля, че има търговец, дето първо ще си спестява пари защото транспорта на живо животно е по-евтино от транжирано и после да хвърля прасета в морето, щото му свиди на им даде вода, видиш ли?!! Плюс това коя транжорна ще вземе стока за транжиране в такъв окаян вид?
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
35. Библията е много сложна книга. Не всеки може да я разбере. Редом с притчите има много истини. За мен също е сложна и трудно асимилаема. Но не се гордея с това.
Там са написани и десетте божи заповеди. Ако се спазваха от хората Земята щеше да е рай.
Така че ще си плащаме докато ни дойде ума в главите. До тогава ще страдаме.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичко опира до пари, докато хората нямат ценности и им трябват пари, всичко ще си продължава както си е. Борбата за оцеляване е жестока. Няма смисъл от война месоядни срещу вегета, и без това я има и не води до нищо добро. ако това беше разбира се камион със зелки, е е друго де....
33
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
100% някой веган го е снимал този клип!
32
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Просто влезте в един вегански магазин и вижте цените. Хляб - 5 лв... ХЛЯБ! И после кажете, че веганите не са мафия.
31
38
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Свинското навсякъде по цивилизования свят се избягва ... само българския селянин маа пръжки с лук и съветска телевизия до дупка.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето така се прави мощна икономика, точно както Баце иска...
29
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То държавите в този регион са цивилизационно 100 години назад още, а ментално още са пред Сталинград и борят нацистите... тъжна картинка.
28
18
 
4
 
! Отговори
Сърцераздиратрлна дт преди 4 месеца
Сега ни остава да скърбим за измъчените св;ине
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От 20 години не хапвам свинско и свински продукти. Поради забрана от докторите. По времето на баи Тошо когато бях млад си отглеждах всяка година пра.се, от април до декември сам си го транжирах и поставях във фризера. От магазин никога не съм купувал месо. Като знам как ги трепеха с ток в Родопа ми се отщяваше да ям свинско. По същият на4ин убиваха и остарялите крави които ве4е неможеха да раждат и да дават мляко които ги продаваха в магазина за телешко. Да телешко ама на телето маика му.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 24

Не просто не и това работа. За това има други организации. Все едно да кажеш защо от МОН не се грижат за БДЖ... същата логика.
25
1
 
2
 
! Отговори
Ироний БГ преди 4 месеца
До -10
В това е проблема:)
24
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А за натъпканите мексиканци, колумбийци, китайци по контейнери? PETA удобно пропускат трафика на хора, а дай да тръбим за някакво си месо? Значи мексиканците за тях са по-нищожни от свинско месо? PETA е пирамида - погледнете им сайта просто. Всичко е "дайте ни пари". И после? Статийка някъде си. Ай, ше ви...
23
6
 
3
 
! Отговори
-10 преди 4 месеца
До Ироний Български

От израза "....щастливо заклан...." на теб може да ти лъха на всичко, но виж от израза "щастливо живял преди да го заколят" лъха на точно това, което ти никога няма да бъдеш.
22
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То в този регион отношението към хората е дивашко пък какво остана към животните. Все православни и соц ценности.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
PETA много добре се грижат за животните, колко дтятии има показващи как убиват котки и кучета (над 60% от тези които прибират)
20
6
 
17
 
! Отговори
Ироний Български преди 4 месеца
Какво ви лъхва от израза "...щастливо заклан...."? Не ви ли намирисва на поевропейчване и континентални ценности? А? Долу ЕС!
19
2
 
3
 
! Отговори
Vegan преди 4 месеца
Е са ще изкреизим!
18
1
 
15
 
! Отговори
Овчидар Иванов преди 4 месеца
Прасе за прасето е вълк. За хората важи същото, особено ако са в градския транспорт на София в понеделник сутрин. Пък и другите дни - също....