Европарламентът се готви да вземе гласа на Унгария в ЕС

Орбан: Удряте плесница на ЕС, ние браним християнството и дома
11 сеп 2018 20:58, Екип на Dnes.bg
83
Европарламентът се готви да вземе гласа на Унгария в ЕС
Снимка: БТА

Европейският парламент ще гласува в сряда дали да започне наказателна процедура срещу Унгария за неспазване на върховенството на закона, която може да доведе от отнемането на правото й да участва във вземането на решения в ЕС. Процедурата по член 7 от Лисабонския договор предвижда държава, която не спазва правилата да бъде лишена от право на глас в Съвета при вземането на общите решения.

Причината са множество обвинения за дискриминация на малцинствата, липсата на толерантност, корупция, ограничаване на основни свободи, на плурализма и на независимостта на съдебната система. Сред тях са ограничаването свободата на медиите и на академичната автономия, дискриминация на ромите и на мигрантите, ограничаване на неправителствените организации и на Източноевропейския университет, въвеждане на данък за хуманитарни кампании в подкрепа на бежанците, корупция и манипулация с обществени поръчки в полза на приближени на правителството.

“Задействането на член 7 е неизбежно. Ако не го направим, ще означава, че лъжем избирателите. Сега е време да действаме”, заяви евродепутатката Джудит Саргентини, която е автор на доклада за нарушенията на Унгария.
Нейните заключения са подкрепени от 5 от 20-те парламентарни комисии на Европейския парламент, както и от Европейската комисия.

Първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс посочи, че Брюксел е започнал множество наказателни процедури срещу правителството на Виктор Орбан и е готов да отиде в съда, ако то отказва да се поправи. Тимерманс съобщи, че Унгария е страната, където има най-сериозни проблеми с еврофондовете и че службата за борба с измамите ОЛАФ води 25 разследвания за злоупотреби с европейските пари.

Шефката на Комисията за бюджетен контрол Ингеборг Гресле обвини Орбан, че лично е ангажиран да пречи за развитието на икономиката и че в страната цари корупция, клиентелизъм и конфликт на интереси при разпределянето на парите по фондове.

“Вие сте начело на най-корумпираното правителство в Европа. За над 30% от обществените поръчки има само един участник и Орбан и зет му се възползват от тях”, обвини лидерът на евросоциалистите Удо Булман.

Според водача на либералите Ги Верхофщат, ако Унгария би кандидатствала сега за ЕС, тя не би била приета.
Унгарският премиер Виктор Орбан лично участва в дебата и обвини авторите на доклада, че не уважават унгарците, надвишават компетенциите си и основополагащия договор на ЕС. Той призна, че има различен възглед за ролята на християнството, за семейството и за миграцията, но че унгарците са на негова страна, тъй като са го преизбрали с над 50 на сто от гласовете.

Орбан припомни, че Унгария е християнска от 1000 години, че първа се е изправила срещу съветската армия и е отворила границата си за източногерманците и че “винаги е отстоявала свободата и демокрацията”. Той показа доклад от 108 страници, разпратен до евродепутатите, който опровергава 37 грешки в доклада на Европарламента.

“Вие удряте шамар на ЕС и на конструктивния диалог”, заяви Орбан и подчерта, че всяка държава членка има право да се организира както желае, да избере с кого да живее и да брани границите си.

“Знам, че вече сте решили и ще одобрите доклада и че не мога да променя мнението ви, но вие не можете да заклеймявате унгарците”, заяви той, добавяйки, че се е явил в Страсбург, за да защити Унгария.

Зам.-шефът на Еврокомисията Тимерманс опонира остро на Орбан, като заяви, че прехвърлянето на топката за критиките срещу неговото правителство към намерения да се заклеймява унгарския народ е проява на страхливост. Тимерманс настоя, че Европейската комисия се опира на факти, когато твърди, че рисковете за демокрацията в страната са сериозни.

“Ако си член на клуба, играеш по правилата и не можеш да ги нарушаваш или заобикаляш”, заяви първият заместник на Юнкер. Европейската комисия смята, че по въпросите, свързани с правата на малцинствата, върховенството на закона, законодателството за убежищата, корупцията и обществените поръчки, “правилата, одобрени от всички, са нарушени”.

Това е трета поява на Орбан в Европейския парламент по дебати за нарушения на демократичните правила и върховенството на закона в Унгария. Всеки път, когато депутатите обсъждат санкции срещу страната му, той лично излага позицията на правителството и досега успява да блокира по-сериозни наказания.

Съдбата на решението за задействането на най-тежката санкция - процедурата по член 7, сега е в ръцете на най-голямата група в Европарламента - ЕНП. Партията на Орбан е част от Европейската народна партия. Групата ще определи позицията си тази нощ след разговор с унгарския премиер насаме.

За задействането на “атомното копче” на ЕС, както е известна процедурата за върховенството на закона са социалистите, либералите, зелените и комунистите. На страната на Орбан са евроскептиците, консерваторите и крайната десница. Дебатът в Страсбург тази вечер показа, че групата на ЕНП е разделена и че решението ще се вземе на кантар. Български евродепутати не се включиха в дискусията, която продължи близо три часа.

Процедурата по чл. 7 за върховенството на закона вече се прилага към Полша. Тя беше задействана от Европейската комисия през декември 2017 г. заради опасения за намеса в независимата съдебна власт в страната. Процедурата може да бъде активирана и от Европарламента, както и от една трета от страните членки. Последните две евроинституции досега не са се възползвали от това си право.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
3
 
! Отговори
barin преди 7 месеца
Унгария дава пример. Не може друг да налага колко бежанци да се приемат. Ако са 200-300 от хуманна гледна точка да речем, че става, но десетина хиляди- не!
73
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
унгария е пример за това бьлгария да излиза от ес и нато докато е жива
72
1
 
3
 
! Отговори
3M преди 7 месеца
Не знаех че в европарламента има и комунисти!?Защо тогава да няма и национал-социалисти, нали са от един дол дренки!?
71
0
 
8
 
! Отговори
Наште хора преди 7 месеца
Българските депутати са страхливци - тайно се възхищават на Орбан, но не смеят да го кажат, защото не е приемливо за техните парламентарни групи. Затова и се скриха от дебата. Жалка история
70
2
 
22
 
! Отговори
николай преди 7 месеца
Бързат да накажат Унгария и Полша, защото ги е страх от изборите догодина.Страх ги е, че ще гласуваме за националните партии и интереси, за десните партии. Забелязвате ли кои са срещу Орбан – социалисти, комунисти, либерали и зелени. И все жени правят докладите. Мъчат се да смачкат Орбан, после ще дойде ред на Салвини, на Австрия.Ще ги наричат нацисти, популисти, човекомразци. Вече са започнали предизборната борба. Ще промиват мозъците на хорицата, ще ги плашат. Ще бъде страшна борбата за власт.
69
1
 
10
 
! Отговори
месара преди 7 месеца
чудя се на търпението на Орбан! що не им тегли една..........!
68
0
 
12
 
! Отговори
Европейски ценности преди 7 месеца
Корупцията и ограничаването на основните свободи в България са най-фрапиращите в цялото ЕС, но докато Боеко изпълнява командите от Берлин, всичко му е простено.
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Човек има чувството че живее в един голям затвор !
Унгария има право да си пази интерестите нали не са окупирани от никой ?
Или аз нещо съм проспал ?
66
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 59
Кви масони ве...Това като мутрите ...отдавна станало нвщо го повтаряте цял живот. Излезте от тая мъгла вече. Това е съюз и всеки носи равни отговорности. Проблема е че в бедните държави трябва все да ни карат , все да ни молят , все да ни търпят. Да излиза Унгария от съюза и да се оправя. Няма да продава в съюза и да живее сама. Иначе празни приказки.
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който се цепи от колектива, колектива ще му го нацепи.
Стара поговорка.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 60 преди 4 г още преди кризите говорих с французи в София, че у тях трябва да вървиш с наведена глава а вечер се залостват в къщи. Млади са и даже учат български, едва ли ще се връщат.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами то заради корупцията и липса на независима съдебна власт и България трябва да е санкционирана
62
0
 
18
 
! Отговори
Европейка преди 7 месеца
Жалко,че светът е толкова обвързан икономически.Иначе има просто решение-като няма да има глас,Унгария излиза от ЕС и няма вноска.Дано догодина Европарламента стане много,много десен.
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 56

Моят човек е точно Виктор Орбан ако знаех унгарски щях да ида в Унгария да живея ти си стой в гетото на Боко Тиквата и мулти-култи избирателите му, хахаха.
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В ЕС всички заедно мразят Германия , политиците във Франция са майстори на лицемерието и на двойните игри..............освен това Франция е ядрена държава и велика сила(за разлика от Германия) .
Така, че чакаме борба "Кой ще кара влака?"
Баба Меркел или Макарона!!
59
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
викторчо се държи като пуделче на путинчо .
Колко ли му плаща не-до-клатено-то сибирско джудже , изживяващо се като импшераторче ?
58
2
 
21
 
! Отговори
DPD преди 7 месеца
Познавам 4-ма италианци живеещи за постоянно у нас и всички казват че Германия подтиска Италия икономически и я задушава. Усещането им за тях самите е че са втора категория хора в ЕС. Та мисълта ми е, че най - вероятно ЕС ще се разцепи на 2 : Вишеград + Австрия и Италия и вероятно Испания и другият лагер - всички останали. Въпроса е БГ?
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Орбан е безсилен да се пребори с масоните от 33-та степен...............за съжаление!!
Ако не слуша.............ще му сринат държавата икономически, финансово, имат и други механизми!!
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истинските виновници за бежанците и ислямизирането на ЕС са недосегаеми............те са почти богове..............хора като нас...............но с много пари, много власт и много информация!!
Дори е трудно да се разбере кои са те точно!!
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Баш в Унгария са злоупотребите с еврофондове, тука за 11 години се построиха 100 км. път и се санираха 50 панелки. Нема шанс да има корупция и злоупотреби...