Из плановете на ЕК за 2019 г.: Всичко друго, не и България

В годишната си реч Юнкер дори не засегна членството ни в Шенген
12 сеп 2018 19:12, Екип на Dnes.bg
47
Из плановете на ЕК за 2019 г.: Всичко друго, не и България

България изпадна напълно от работните планове на Европейската комисия за следващата година, прогласени днес от нейния председател в годишната му реч пред Европейския парламент.

След като миналия септември България беше втората най-често споменавана членка в речта “За състоянието на Съюза” след Румъния, в програмата за последната година от мандата на комисията “Юнкер” тя беше изцяло неглижирана.

За разлика от миналата година, когато председателят на европейското правителство настоя за незабавното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген, днес той не засегна темата. Не стана дума и за разширяването на Еврозоната, което през 2017 г беше посочено от него като непосредствена цел, през следващите 16 месеца за всички страни, които го желаят. Темата не влезе в приоритетите, въпреки че междувременно България подаде молба за “чакалнята на еврото”- Европейският валутен механизъм и очаква отговор в началото на идното лято.

Още по темата

От най-важната политическа реч за годината липсва и поетият в началото на мандата на Юнкер ангажимент за приключването на механизма за наблюдение на правосъдните реформи в България и Румъния и борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Европейската комисия наблюдава двете държави вече 11 години като условие за допускането им до членство в Съюза.

През 2016 г Юнкер изрази убеждение, че по време на мандата на неговата комисия мониторингът ще бъде свален. В последствие той уточни, че това ще стане, когато условията бъдат изпълнени.

България и Румъния очакват поредните си доклади за напредъка по Механизма за наблюдение и контрол тази есен. Европейската комисия реши за втора година да ги изтегли напред, този път заради предстоящото председателство на Румъния на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари.

Румънските евродепутати не оставиха без коментар пропускът на Юнкер за разширяването на Шенген и призоваха несправедливостта да бъде поправена, след като Букурещ е изпълнил всички условия за влизане в безвизовата зона за пътуване. Българските - не взеха отношение по дебата.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер настоя България и Хърватия да бъдат незабавно приети в Шенген в коментара си на изказването на Юнкер. Той призова румънското правителство да се откаже от правосъдните реформи, които отслабват усилията за борба с корупцията и пречат на София и на Загреб да станат част от Шенген.

В последната си реч “За състоянието на Съюза” Юнкер само маркира въпроса за разширяването на ЕС, споменавайки единствено, че ще са нужни “повече усилия” това да се случи. Той щедро похвали Гърция за успешното излизане от трите спасителни програми, които трябваше да извадят икономиката й от кризата и да спасят еврото, но не каза нищо за споразумението за името на Македония, което Скопие и Атина сключиха през лятото.

Македонският премиер Зоран Заев е поканен да говори пред парламента в четвъртък, само две седмици преди насрочения референдум, с който македонците ще решат дали страната им в бъдеще да се нарича Северна Македония.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Наблюдател
Няма нищо общо с братушките ти бе, тиквeникo, казват ти хората че докато сте корумпирани няма шенген, няма и еврозона..
-

че то едно о е пряка функция от другото, наследена функция
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами това се очакваше - България е много жестоко наказана, защото започна да го играе двойно и пак да се "братушка"!!
Ха братушкайте се сега, да ви доде акъла - евро, шенген - "на върба у петък"
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Елементарно: 40
Официалните критерии са изпълнени отдавна и сега фабрикуват фалшиви причини.... ...а неофициалните са: Православен народ, славянство, приятелски отношения с руснаците, голямо мюсюлманско малж=цинство и мнооого, и нарастващ брой роми...
..но едва ли ще ги изрекат гласно!
40
3
 
5
 
! Отговори
Елементарно: преди 5 месеца
... Изпълнете условията и... Влизате
В Шенген!
Само с мрънкане не става!
39
5
 
12
 
! Отговори
сс преди 5 месеца
Това не е съюз,а пирамида!!!Управляват ни еврогейчета и затриват нормалните хора!!!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Златото е тема на атакистите само за избори. Не са говорили за златото от вземането на властта заедно с Герб. Щяха да вдигат проценти за държавата, нищо не направиха. Сега пак заговарят за златото, че идват избори за европарламент. Нищо за ЕРП-тата, мълчаха пред Гинка.
37
3
 
19
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 5 месеца
Затворихме почти "Козлодуй", унищожихме армията.... дариме си затото.... затворихме си руските пазари....ЕРП- та.... ТЕЦ-овете..... не можахме да направим 'южен поток'..... ЗАЩО??????????????????????????????????
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как помагат на българската правосъдна система? Сърбия кандидатства за ЕС, отдавна трябваше да и дадат ултиматум да върне оня Магнитски. Нашите са мухъли, а Сърбия им се подиграва от години.
35
3
 
19
 
! Отговори
Сами си ги избрахме преди 5 месеца
До Анонимен 30
Жалката участ на България в ЕС се дължи на некадърните политици и дипломати, които я представляват в Брюксел. Всяка страна сама гради положението си в Съюза. Нашите управници искат само парите да текат и да не ги закачат за друго. Заслужено решение от страна на Юнкер да обърне страницата
34
4
 
13
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
bye-bye, жан! надявам се да направиш нещо по-добро с парите, които открадна от нас, данъкоплатците, отколкото направи с парите ни любимото невежество на меркел - юсуф акерман. юсуф акерман бе заплашен с бомба през далечната... защо? и с какво той отговори пред "правосъдиято" на билдерберговите и масоните? а може би мешерето на всички тези да го осъди?
33
3
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
bye-bye, жан!
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво стана със Западните Балкани, любимата дъвка на Бацо?
31
1
 
22
 
! Отговори
гого преди 5 месеца
какво успешно европредседателство....в кавички...
30
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още ли не ви е ясно, че никой не иска България в ЕС, че беше вкарана в ЕС защото САЩ искаха да сме в нато да сме им плацдарм и пушечно месо срещу Русия. А след като бяха принудени да ни вземат ще ни използват само за евтини черноработници и за пазар на техните стоки, и ще ни залъгват с пари за асфалт, за балетни зали по обезлюдените села, но не и за собсвени български технологии и приозводства.
29
1
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 5 месеца
До Анонимен 14 За това пък сме първа категория на Истока.
28
0
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
на скорошните избори за еп, хората трябва ясно да си кажат кой кара влака. назначените от международните мафиози - правителства и техните еп, лоялни калинки, продажни медии, цензурирани теми..., или народът, който плаща данъците, без да има възможност да бяга в офшорките!
27
1
 
31
 
! Отговори
Да живей преди 5 месеца
Браво, толкова беше успешно българското председателство, че интересите на България изцяло отпаднаха от дневния ред на Еврокомисията
26
3
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 5 месеца
За това Корделка и веднага сме в Шенген и евро зоната.Така ли е ?
25
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
до 21:джендърската дименция не прощава на никого.
24
3
 
8
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 месеца
няма приемане ако не си го спечелим,когато не се придържаме към изискуемите правила можем да се сърдим само на нас си и това е реалността
няма как да ни пуснат в по горния клас ако не си решим домашното и завършваме всяка година с двойки по всичко
трябва да се радваме че ни приеха прекалено рано и напълно неподготвени в ЕС но да искаме повече от това е абсурдно