Европарламентът реже ?70 млн. за Турция

Няма подобряване на състоянието на върховенството на закона
26 сеп 2018 19:36, Екип на Dnes.bg
19
Европарламентът реже ?70 млн. за Турция
Снимка: Архив, Reuters

Европейският парламент ще гласува идната седмица намаляване със 70 млн. евро на предприсъединителната помощ за Турция за тази година заради проблеми с демокрацията, върховенството на закона и свободата на медиите.

По предложение на бюджетната комисия евродепутатите ще одобрят инициатива на Европейската комисия за орязване на средствата от европейския бюджет за Анкара, които тя получава като кандидат за членство в ЕС.

Те ще бъдат извадени от програмите за Турция и пренасочени към фонда за Африка (€28 млн) и за хуманитарна помощ за Сирия( 42 млн).

Миналия ноември Европарламентът и страните членки се разбраха да замразят €70-те милиона, за да преценят дали ситуацията със законността и основните права в Турция се подобрява, 2 години след неуспешния опит за преврат. Според евродепутатите от бюджетната комисия, които гласуваха само с 1 глас “против” и 4-ма "въздържали се", това не се е случило и парите трябва да бъдат отнети окончателно.

Те се позовават на годишния доклад за Турция на Еврокомисията, публикуван през април, според който страната "се е отдалечила значително от ЕС, особено по отношение на върховенството на законо и основните права".

Последна дума за поправката в бюджета ще имат страните членки, но не се очаква те да са на различно мнение, след като европейските лидери се договориха преди година, че отстъплението от демокрацията в Турция трябва да бъде санкционирано и финансово.

ЕС и Турция водят преговори за членство от 2005 г. От тогава датира и предприсъединителното финансиране, с което Брюксел подпомага подготовката за интеграцията на Анкара към ЕС. За 2014-2020 г. за Турция в европейския бюджет са предвидени общо 4,45 млрд евро. Тазгодишното орязване на пари е първото откак Турция е страна кандидатка.

За 13 години преговори са отворени 16 от 35 преговорни глави и една (за наука и изследвания) е затворена. ЕС замрази фактически преговорите след преврата през 2016 г.

Няма напредък и по свалянето на визите за турски граждани, където Анкара има да изпълнява още 7 условия, включително за промени в закона за тероризма, така че в неговия обхват да не попада политическата опозиция на властта.

За последен път европейските лидери и турският президент се срещнаха във Варна през март, с посредничеството на премиера Бойко Борисов. Европейският съвет тогава съобщи, че реформите и състоянието на демокрацията в страната са били в центъра на разговорите между председателите на Съвета и на Комисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и турският държавен глава Реджеп Таийп Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
ако Ердоган пусне бежанците има два варианта-единия е следващ успешен преврат или образуване на свободен Кюрдистан който няма да генерира и пуска бежанци.Ама съветниците на султанчето все някак ще му обяснят за какво иде реч.Иначе бърз и успешен преврат,иначе Туркестан я няма в тоя вид.
17
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
А никъде няма да ходи Ердо. Инвестирал съм 100 хиляди евро в турски облигации на 17% годишно. След 5 години ще си удвоя парите. Никъде няма да ходиш брат там стоиш докато си взема парите. И никакви фалити !!! Ще продаваш злато там каквото се сетиш още без значение..... и после си искам еврота точно каквото съм ти дал пич.
16
5
 
3
 
! Отговори
ники преди 5 години
Клъц и го отрязаха диктаторчето от потока на парите, лирата се срина... скоро очаквайте провъзгласяването на ермалъкДоган за император на галактиката.
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A Erdogan v otgovor da pusne hilqdi bejanci svobodno v Evropa
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стената на сирийската граница е снабдена с наблюдателни кули на всеки 300 метра. Автоматични оръжия въртящи се на 360 които се задействат от телесна топлина. Всичко е автоматизирано. Войниците само наблюдават. Контролния център е в Анкара.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган в отговор, бе Меркел може ли така бе, тия неща се казват с пет дена предизвестие, сега вече резервирах дубайския хотел за тая зима и вече няма да ми върнат парите, а ще слагаме и силикон на Ферхундето сега пак
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МуспиКюрдистан се отлага за неопределен период. И ататюркистан се отлага защото Ердоган така ги захвана че няма мърдане. ПКК (кюрдската работническа партия) вече се състои само от отделни скрити клетки. Преди няколко месеца ПКК губеше по 200 - 300 души за една седмица. Вече само по 50 защото не останаха кадри. Пък и има стена с автоматични оръжия на сирийската граница уж против бежанците и никой не успява да навлезе.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спират помощи но немската Сименс се ме.сти в Турция. Милиарди са инвестирали само през 2018 година. Най големите "врагове" на Турция , Холандия и Германия са най големите инвеститори тази година.
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро бях в Македония, за седмица и останах с впечатление че макрдоският език е по хуваб, по звучен и лесен от българския.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали ще ги насочат към България. че като свършат няма да има какво да ядат, без това опостяха от лоша храна завалиите.
8
8
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен Има и цивилизован начин на унищожаването на турция. Тези милиарди да отидат за финансирането на КНР (Кюрдистантска Народна Република), като Стамбул и Черноморието станат тяхни, както и е начертано на Кюрдистонтските бойни карти, а *** бъдат набутани в Анадола. Но понеже за този Стамбул ще има много спорове, справедливо ще е да си го вземе обратно Православието, както и пророкува Моамед, - от лют враг от север! Шо се отнася до Тракия, Кюрдистан не иска български земи.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хан КрумТи като си поммирисал европа та какво, разкарай се с гугъл стреет по Каспичан да видиш за какво иде реч.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Ердоган като им пусне 100 000 мигранти и ще им гледа сеира.Може да изпита здравината на нашата ограда.
5
12
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
всичко да им спрат на фе.совете. докато "султана" е на власт, туркия няма никакъв - дори и микроскопичен - шанс да помирише Европа. Орязаните милиони допълнително ще напомпят галопиращата инфлация и ще намаже ските на сатрапа. От началото на годината под "мъдрото" управление на султана и везирите му, лирата изгуби над 45% от стойноста си. до края на годината - 100%. Честито комшии - пак си го изберете султанчето.
4
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българския народ не му е добре но и на ближния и на съседа и на прочие искам да е зле като мен. Това представлява народа български.
3
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган - султан е много болен и скоро ще пукне................след него следва разпадането на Турция..............може и независим Кюрдистан!!!
2
15
 
19
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
1
1
 
19
 
! Отговори
Лицемерие преди 5 години
Няма политическа смелост да се сложи край на преговорите с Турция. Ердоган не е президентът, който е заинтересован от евроинтеграцията на страната си, но пък и Юнкер си гледа главно пенсийката след година и не желае да поеме отговорност да инициира очевидното. Даваме знаци