Във Виена умело дърпат "бежанската" струна, десните без конкурент

Ще успеят ли да прикриват всички проблеми зад темата за имиграцията?
15 окт 2018 21:40, Елка Василева
60
Във Виена умело дърпат "бежанската" струна, десните без конкурент
Хайнц-Кристиан Щрахе и Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Австрия и Европа слушат постоянен антиимигрантски рефрен от Виена през последните 12 месеца. Умните стратегии и отслабената опозиция са от полза за управляващите десни партии, пише ДПА.

Управляващата коалиция в Австрия изрази резерви срещу Пакта на ООН за миграцията, престана да приема бежанци за дългосрочно установяване, забрани символите на екстремистки ислямски групи и предприе стъпки за орязване на детските добавки за някои чужденци.

И то само през октомври.

Откакто мнозинството избиратели гласуваха за десноцентристката Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) на изборите на 15 октомври миналата година, почти не минава седмица, през която двете партии да не обявят нови политики за мигрантите, бежанците или мюсюлманите.

Тази стратегия се оказа успешна за канцлера Себастиан Курц от АНП и вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе от АПС, които встъпиха в длъжност миналия декември.

"Австрийското правителство наистина се радва на подкрепа", каза пред ДПА социологът Волфганг Бахмайер.

Без промяна от преди една година, двете десни партии имат подкрепата на 57 процента от австрийците, въпреки че одобрението леко се е изместило в полза на центристката АНП за сметка на АПС, според нови социологически проучвания.

Анкета, публикувана от сп."Профил" миналия месец, показва, че малко повече от половината избиратели подкрепят имиграционната политика на Курц, докато 41 процента предпочитат подхода на АПС, която предлага много от същите идеи, но с по-твърда риторика.

За разлика от предишни центристки коалиции между Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) и АНП новото правителство избягва публични вътрешни спорове и усъвършенства изкуството и двете партии да изглеждат като победители.

След всяко заседание на правителството Курц и Щрахе правят изявления за медиите. Канцлерът обобщава взетите решения и след това наблюдава как вицеканцлерът ги преповтаря със свои думи.

Този подход работи, тъй като АПС е приела ролята на по-малък партньор на центристка партия, за да увеличи шансовете си за оставане във властта в дългосрочен план.

"Те са готови да заплатят цената", каза пред ДПА политологът Петер Филцмайер.

Тази комбинация позволи също на богатата, но малка Австрия да повиши тежестта си в Европейския съюз, предвид факта, че страната е ротационен председател на на блока през втората половина на 2018 г.

Политиците от АПС правят поляризиращи изявления по въпроси като операциите за спасяване на мигранти в Средиземно море по начин, сходен с този на свои европейски колеги със сходни възгледи като италианския вицепремиер Матео Салвини или унгарския премиер Виктор Орбан.

Погледът на европейската общественост обаче е съсредоточен не върху Щрахе, а върху Курц, който облича възгледите си в невинни формулировки като: "Трябва да гарантираме, че правителствата ни, а не трафикантите на хора, ще решават кой може да дойде в Европа".

Курц излага опорните си точки за по-защитени европейски граници и срещу потоците от мигранти през Средиземноморието с едно постоянно "биене на барабани" на срещите на блока и получи похвали за преминаването на ЕС към по-рестриктивна политика през последните месеци.

Във всеки случай австрийското правителство придвижи също и много политики, които не са свързани с имиграцията, като повишаването на малките пенсии, училищните реформи или данъчните облекчения за семействата.
Няколко от тях обаче бяха съпроводени от нови разпоредби, които може да засегнат чужденците.

Те включват планирано орязване на социалните придобивки за работниците мигранти, чиито деца живеят в чужбина, или промените в държавно гарантирания размер на минимални доход, който подпомага малките австрийски семейства, но е в ущърб на мигрантите с повече деца.

Въпреки че опозиционните партии успяха да организират протести срещу либерализацията на работните часове от правителството, те до голяма степен се провалиха в опита да предложат алтернативна и жизнеспособна имиграционна и интеграционна политика за мигрантите и чужденците.

АСДП е обхваната от хаос.

Бившият канцлер Кристиан Керн миналия месец изненадващо обяви, че ще се оттегли като лидер на социалдемократическата партия и ще се кандидатира за Европейския парламент, но с отказа от тези планове и напусна политиката на 6 октомври.

Приемничката му на лидерския пост в АСДП, бившата министърка на здравеопазването Памела Ренди-Вагнер, се бори, за да утвърди властта си срещу своите съперници в собствената си партия.

Зелената партия излезе от парламента на изборите миналата година, а отцепилата се от нея фракция "Листа Петер Пилц" зае място в медийните заглавия повече с вътрешните си борби за власт, отколкото със своята политика в парламента.

Малкото либерално движение "Нова Австрия" (НЕОС) е единствената партия, която съумя да се съсредоточи върху активната опозиционна дейност, вместо върху себе си.

Курц и Щрахе обаче не могат да си позволят да почиват на лаврите си, каза политическият експерт Филцмайер.

"Ситуацията за правителството може да се усложни, ако не успеят занапред да прикриват всички проблеми зад темата за имиграцията", предупреди той.

От друга страна, АСДП трябва да се поучи от дясната коалиция и да разисква всеки въпрос само в рамката на традиционните за нея теми.

"АСДП трябва да каже: "Каква полза има от затварянето на границите ни, ако дори не сме решили проблема с достъпните жилища?", е съветът на Филцмайер.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
31
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Има и още новини от уикенда в Австрия.18 г. афган е наръгал 3ма в градския транспорт във Форалберг, пак около 3 часа.10 000 мамуна, подобни на него, в четвъртък вечерта са щурмували пропусквателния пункт Шпилфелд на границата със Словения.А в Германия:В заложническата драма в Кьолн пък се оказа замесен сириец, симпатизант на ИДИЛ. Е, Курци, приятелю, как смяташ да спасиш страната си от тия *** с такива меки мерки?
30
8
 
0
 
! Отговори
откровенно преди 5 години
Волен Сидеров по нареждане на цесекара Митьо Гестапото тръгнал да прочиства Западна Европа от н"егри дето замалко неговата Деница да им д"ухаДе я Африка.....де я БългарияАз не съм забелязал тези черни пълчища да идват на БалканитеЗабелязъл съм че турците ги смятат за монголоиди с дръпнати очички то ест фалшиви мюсюлмани като албанците с техния Георги Кастриоти и Майка Тереза
29
2
 
17
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Как може такова нечовешко отношение към хората.Всеки трябва да може да избере страна в която иска да живее и тя да му помага финансово ....Като не искате Българи сега прибирайте всякаква *** ....Като ги биехме и връщахме на границата бяхме зверове...не сме бе ...вземете си ги...
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти дето слагаш минусите бягай в маалата и не се показвай!
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой и защо спря телевизия АЛФА?! На Наглата Тиква нещо не му изнася и нареди да бъде спряна! Много Демократично!
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам тая статия с каква цел е написана. Лошо ли е да се забранят екстремистките мюсюлмански символи или безразборното даване на помощи? Браво на Австрия язък за Германия Франция,Холандия,Белгия,Швеция и прочие отвратителните неолиберали и феминисти от ЦК на КПСС .... упс пардон на ЕС. Малко са страните като вишегрдите,Дания и Финландия. А наше журналисти вместу да лаят и защитават разни маргинали(бежанци и цihaни по-добре да спрат да пишат въобще,че само глупости излизат
25
0
 
21
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Забирайте си шамиите и хиджапите и марш към пустинята. Австрийците, не са много толерантни.:)
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това със сигурност не се харесва на Брюксел- държава начело на политическия ред, която действа твърдо вместо да блее обичайните заучени мантри- да се хванем за ръчички, да пеем за любов и мир, да се гушкаме, да си раздаваме меченца...
23
2
 
0
 
! Отговори
2 част преди 5 години
До !Ти по-добре обърни внимание на спиноцесекарската ни армия която е под закрилата на Държавна сигурност да я пазиЦецо Шлифера като почетен фен на ЦСКА си слуша любимата песен:"Родната полиция пази нашата армия"Това не може да продължава вечноСъгласете сеА вече се знае от всичкиЗа да има БЪЛГАРСКА АРМИЯ трябва ДА СЕ ЗАКРИВА ЦСКА ДО КРАЯ НА СВЕТАНе е тайна че БЪЛГАРОМРАЗЦИТЕ в Западна Европа са ЦЕСЕКАРИ и искат да превърнат отбора на ЦСКА в инструмент за геноцид над българите
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрийските действия са логично последствие от политиката на "разграден двор", приета от Брюксел. Трябва някой да дърпа каиша и да води каруцата в правилната посока, нещо което не видяхме от предните послушковци, които председателстваха.
21
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя австриец лови свободно радио свободна европа с тези антени от двете страни тиквата си.
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Управляващата коалиция в Австрия изрази резерви срещу Пакта на ООН за миграцията, престана да приема бежанци за дългосрочно установяване, забрани символите на екстремистки ислямски групи и предприе стъпки за орязване на детските добавки за някои чужденци."Бих казал "чудесно" и аплодирал фактът, че има държава в ЕС С ТОПКИ. Със сигурност това не се харесва на брюкселските мекотели и немската откачалка.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Додо Ами щото не са бежанци , а регулирано и умишлено домъкнати от нам -къде си .
18
0
 
14
 
! Отговори
! преди 5 години
С една дума - както я мислят чалмосаните с помощта на евреите няма да я бъде! По-вероятно е да завалят пак ракетите и като нищо саудитите да ги напраят пак на племена....в пустинята с камилите, че нещо са си повярвали. Той нефта ще си тече....без значение кой го продава.:)
17
2
 
16
 
! Отговори
! до 14 преди 5 години
То точно защото е такова положението, затова са такива и мерките. Едно време западна Европа е брала ядовете с османците, втори път няма да има. Ти да не си мислиш, че това явно сближаване на руснаци с германци и изобщо запада с изтока е случайно?! Европейците вече втвърдиха много тона със САЩ и са все по приятелис Русия. Усещат непосредствената заплаха от финаннсираните от богатите араби орди ислямисти и се сближават с мощна Русия. И Италия, и Австрия, дори Германия....Ердоган ще разбере първи.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КифладжиятаТова се случва защото полицайте в Европа нямат право да стрелят както американските.Като оправят това недоразумение нещата ще се оправят.Ето ти казваш-млад талибан мачка хора с БМВ.Защо го прави?Защото полицайте не са го застреляли.Ето затова.Застрелян ще може ли да мачка хора с БМВ?Няма да може.А за децата-трябва да почнат да им спират социалните помощи и детските надбавки.Най-разумно е неработещите и безработните да бъдат изключвани от социалната система.Полза от тях никаква.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално половината новина е фалшива.Първо АНП не е крайнодясна и беше най- голяма много преди АПС въобще да се появи второ подкрепата се измества към АНП защото предлага същото като АПС но без просташкия акомпанимент от псувни на немски който с отличителна черта кафеникавите *** на Тръмп а за социстите.Те пропаднаха защото не са социалисти а неолиберали държавни капиталисти.Тоест истинска лява партия в Австрия няма ако аз бях ляв избирател австриец щях да гладувам за АНП без друг избор.
14
0
 
15
 
! Отговори
! преди 5 години
Абе...що не въведем либерализъм в едни места.....например в Ханаан допреди има няма 80 години не е имало еврейска държава...що не вземем да пратим там всички либерално настроени араби, а? Що да не пратим европейските армии да са "бежанци" в Африка и Азия....Качиха ни се на главата с тоя либерализъм и несъществуваща демокрация! От САЩ до Китай и обратно малцинствата са пиявици на гърба на народите! Заради пустия "либерализъм"....преведено означава свободия!
13
0
 
25
 
! Отговори
! преди 5 години
И е хубаво да не спим....Австрия и Унгария хич не са далеч, за толерастите от Франция, Белгия, Германия и Сканиднавия няма смисъл да разговаряме....Брайвик изби над 100 човека и е осъден на...30 години има няма!!! За Германия най-големите страхове са свързани с крайнодесните....до там я докараха нежните шваби....французи и фламандци са ясни....меки китки са! Обаче....унгарци, поляци, австрийци и славяните стават за борба....ако ние с румънците и сърбите заедно с гръците им ударим рамо....дано!
12
1
 
1
 
! Отговори
ГУГЪЛ преди 5 години
Лудогорец-Лацио и няколко фенчета на Левски в агитката на римлянитеНа следващия ден се изправя страшилището от 6 упр. на ДС:Митьо Гестапото и на всеуслошание обвинява феновете на "Левски" че са "АНТИБЪЛГАРИ"А кой премахна трамвая от сборния пункт на агитката на ЦСКА т.н. Царевец до Центлална баня където червените са ходили да изпълняват заповедите на шефовете си от Държавна сигурност и да пребиват хомосексуалистиМуамар Кадафи е червен фундаменталист и вътрешен човек в комунизма-цесекар