ЕК жали за свобода на словото, убити журналисти.... И пропусна Виктория!

Брюксел: Демокрацията не може да оцелее, ако журналистите не са свободни
16 окт 2018 18:15, Екип на Dnes.bg
95
ЕК жали за свобода на словото, убити журналисти.... И пропусна Виктория!
Снимка: Facebook

Европейската комисия пропусна Виктория Маринова в изявление, което направи в защита на свободата на словото и на журналистите. Поводът е навършването на една година от убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция.

"Днес отдаваме почит на Дафне, на Ян Куцияк и на всеки журналист, който е бил сплашван, тормозен, заплашван и понякога дори убиван", заяви говорителят на шефа на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, призовавайки кореспондентите в Брюксел да почетат с минута мълчание жертвите.

Още по темата

Запитан защо Виктория Маринова не е спомената поименно, след като миналата седмица първият зам на Юнкер Франс Тимерманс и други европолитици свързаха убийството й с разследване на злоупотреби с европари, говорителят каза, че Юнкер е направил декларация и това е достатъчно.

"Смятам, че фактът, че направихме изявление за резултата от полицейското разследване в България и в Германия, за много бързата реакция към вероятния извършител на това убийство и неговите мотиви, ни дава възможност да се фокусираме върху журналистите, които страдат заради своята работа", заяви говорителят на Юнкер.

Председателят на Еврокомисията направи декларацията си на 10 октомври, часове, след като Бойко Борисов изрази недоволство от прибързаните и неточни обвинения от Европа.

В заявлението на Юнкер се приветстват "усилията на премиера Бойко Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите агенции на други страни членки, успешно арестуваха заподозрения в убийството на журналистката Виктория Маринова".

Комисията заяви днес, че малтийската журналистка Галиция и словашкият й колега Куциян са били убити "само, защото са си вършили работата" и декларира, че "в Европа трябва да е безопасно да говориш свободно, журналистите не бива да бъдат заплашвани или да се страхуват, демокрацията трябва да е отворена и свободна".

В отделно изявление по същия повод първият заместник на Юнкер Тимерманс, вицепрезидентът Андрус Ансип и комисарите за правосъдието Вера Йоурова и Мария Габриел, Маринова също не присъства поименно.

В тяхната декларация се казва, че "днес ние почитаме тежката работа и неуморност на Дафне, на Ян Куцияк и на много други журналисти, които жертват всичко, което имат - понякога и живота си, за да казват истината".

Четиримата изразяват готовността на Еврокомисията да брани свободата на изразяване и свободните медии: "Демокрацията не може да оцелее, ако журналистите вече не са в състояние на репортерстват свободни, ако са обект на цензура, ако им се пречи да критикуват властите и особено, ако са сплашвани, тормозени, заплашвани и дори убивани затова че си вършат работата. Демокрацията разчита и зависи от тяхната работа".

"Репортери без граница", Асоциацията на европейските журналисти и Европейската федерация на журналистите се обявиха за независимо разследване за смъртта на Галиция, която беше взривена в колата си в Малта.

Процесът за убийството на разследващата журналистка все още не е започнал и властите не са разкрили поръчителите на разправата. Трима души са арестувани по подзрение, че са преките извършители.

Според журналистическите организации това е лош сигнал към всички, които "биха искали да заглушат критичните гласове и да създадат атмосфера на страх сред журналистите".

"Репортери без граници" организира днес в Брюксел помен в памет на Дафне Галиция.


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
виктория не е журналистка а изтриването на коментари по саитовете е красноречиво
доказателство за 111 място
73
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 5 месеца
Ами така ще е ,защото още преди да ома каквато и да е версия се каза ,че не е заради работата и.Сигурно вече има значение за нея
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕК жали ама донякъде и това някъде свършва където започват икономическите интереси на новото поколение неолиберали тоталитаристи.После и друго видях ромът бил тренирал бокс някой пък беше ходил в казарма и това не ги правело убийци.Принципно да само защото съм тренирал бокс не значи че ще убивам ама бъдете си честни ако хич нямате намерение да убивате защо развивате умения който се прилагат само за това.Аз пък и оръжия съм разработвал но никога няма да ми хрумне да кажа ама аз не стрелям с тях.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"ЕК жали за свобода на словото" когато в сърцето на ЕС се прикриват престъпления, сторени от пpишълци, за да не се разстройва местното население? Пословично лицемерие.
70
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Виктория беше красива и поради това герберугите измислиха перфектното (според тях) оправдание да кажат, че била изнасилена!!!
От все сърце желая на всички мутрески и герберастки съдбата на Виктория!!!
Дано съдбата бъде благосклонна към тях, за да се насладят на тяхното желание да я изкарат само изнасилена!!!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 76.
Аз като съм ходил в казарма и съм тренирал да убивам... да не съм убиец по подразбиране бе?!?
Герберуга долна!!!
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ромът е тренирал бокс, така че троловете да не разтягат локуми как нямал сили да извърши престъплението по начина по който е извършено. Много сте прозти, че мислите че троленето ви минава. Престъплението си е кристално мангауско изпълнение, само това не отърва на Бесипето, барабар с ***-президен, че не дава повод за атака. Последните да бяха поздравили МВР за добрата работа поне.Кък ли не - по скоро биха си застреляли децата, отколкото да признаят успех на ГЕРБ. Толкоз са злобно безсилни.!
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Днес отдаваме почит на Дафне, на Ян Куцияк и на всеки журналист, който е бил сплашван, тормозен, заплашван и понякога дори убиван"

И понякога дори убиван... Доста глупаво изказване, но какво ли се очаква от един алкохолик начело на ЕС, за него всичко е статистика, обслужваща политическите интереси на сектата, на която служи.
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жалко! Цялото БСП щеше да е в оргазъм ако България беше спомената като страна където сега се убиват журналисти заради работата им. Уви журналисти са убивани в България само от БКП след 9.09.1944г.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
" ... че я ударил и хвърлил в оврага ..." после признал пред Майка си:Убих я.
Не знам. Можеби ти знаеш по-добре.
64
0
 
0
 
! Отговори
към к преди 5 месеца
Не се е проточило, такъв е законът и е справедлив за разлика от .......
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Но 62. Сега това е не вода от 9-тия кладенец а от 10-тия.Казваш че са убили незначителен журналист за да уплашат друг.Използвайки ловко това младо момче!
Не мислиш ли че отиваш до 11-тия кладенец.Хайде със здраве!
62
2
 
10
 
! Отговори
смок преди 5 месеца
Алкохоликът Юнкер отново легитимира режима на Баце Тиквата... Нищо, още малко му остава!
61
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
Пропусната е защото дори господин Юнкер знае, че почтен човек вестник не пише.
60
2
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 5 месеца
Но не беше този ранг журналист. И не държеше такъв казус в ръцете си, че да предизвика най тежкото решение - убийство.
----------

Вярно казваш!

Но, именно такъв тип журналисти са идеална " жертва" за сплашване на професионален журналист с авторитет сред обществото и колегите си.

Един вид "сакрална жертва"!?
59
2
 
0
 
! Отговори
osmiat.org преди 5 месеца
Като свърша в центъра, ще посетиме и руското посолство ;)
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига сте изнасилвали случая.Нямам нищо против нея.Бог да я прости.Но не беше този ранг журналист.И не държеше такъв казус в ръцете си, че да предизвика най тежкото решение - убийство. И то толкова изпипано,"ювелирно", чрез ръцете на някакъв психопат.
57
6
 
2
 
! Отговори
Манол Глишкин преди 5 месеца
И аз исках да не го открият.Свобода за Северинчо.Еничари как не ви е срам.оставка.Пак отивам на Орлов мост,ако ще и някой да ме оноди.
56
6
 
4
 
! Отговори
Срещам преди 5 месеца
Много отчаяни червени безчислени коментари и на псевдосинята Костова опозиция.

Като ги чета, ми става тъжно за тези личности -- бедни духом.
55
10
 
5
 
! Отговори
Абе преди 5 месеца
На всички червени боооклуци им се искаше да не се открие убиеца, та да продължават да хвърлят екскременти по България-