Скоро: Пластмасата за еднократна употреба – забранена

Страните членки на ЕС подкрепиха предложението
31 окт 2018 22:08, Петя Славова
20
Скоро: Пластмасата за еднократна употреба – забранена
Снимка: Reuters

Посланиците на страните членки на Европейския съюз се споразумяха днес да подкрепят директивата за забрана на някои пластмасови предмети за еднократна употреба, което е стъпка към бързо приемане на текста, предадоха Франс прес и ДПА.

Още по темата

Европейският парламент изрази подкрепата си за предложението на Европейската комисия на 24 октомври.
Първите дискусии на евродепутатите са насрочени за 6 ноември. ЕС се надява да бъде постигнато споразумение по новата директива до края на годината и тя да бъде гласувана в ЕП през пролетта на 2019 година, за да влезе в сила през 2021 година, предаде БТА.

Съветът на ЕС подкрепя забраната на пластмасовите предмети за еднократна употреба, за които съществуват алтернативи. Освен това той иска да бъде "по-амбициозен" от комисията що се отнася до отговорността на производителите на такива пластмасови предмети за почистването на отпадъците.

Комисията предложи разходите по почистването им да бъдат поети от техните производители, но Съветът иска това задължение да засегне и компаниите, които внасят или продават такива предмети и/или опаковки за еднократна употреба.

Проектът за директива има за цел на първо място да се бори със замърсяването на пластмасови изделия за еднократна употреба, които попадат на плажовете и в моретата. Тези изделия са 10 категории и включват чинии, прибори, сламки, дръжки за балони, някои рибарски принадлежности и клечки за уши. Те съставляват 70 на сто от отпадъците в Световния океан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 6-7 години си купух една чанта за многократна употреба (50 цента) и от тогава съм ползвал не повече от 4-5 от обикновенните торбички, а преди това като ги раздаваха ползвах 2-3 всеки път.
17
1
 
2
 
! Отговори
raiders преди 5 години
За мен има 2 варианта, пластмасата да си връща и рециклира и да се изплзва стъкло. То е първо по-екалагично и чисто за организма и второ и то може да сециклира и ползва отново.
16
0
 
12
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
В скандинавските държави това работи от много години. Дори металните кенчета се връщат. В супермаркетите има автомати за връщане.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса не е в това за еднократна употреба ли са или за многократна, а в това след като са употребени какво се прави с тях.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време носиш празни стъклени бутилки и купуваш пълни. Бира, безалкохолни напитки, олио, оцет, боза, кисело мляко...., нямаше нищо лошо в това.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе реви,има такива прибори за еднократна употреба,различни варианти,просто или са по-скъпи или са още в разработки и не се използват масово.По немската ТВ показаха различни такива изобретени съдове и прибори от естествени разлагащи се материали от различни места и варианти,да не мислиш,че ще чакат нас,за да ги измислят?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До макИма естествени заместители от естествени влакна и други естествени продукти,не са от дърво,заради изсичането на дърветата.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименНе само азиатските фирми замърсяват в Азия,най-много световноизвестните фирми замърсяват в Азия.Там има реки по-големи от Дунав,които са напълно токсични и няма живот в тях.В много европейски държави не внасят продукция,ако е изработена с детски труд,а също и за фирмите,които замърсяват трябва се въведе същото.
9
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 5 години
Планетарно ниво, харесва ми. Всички трябва да ограничим ползването на пластмаси, а не само Европа примерно, пък останалият свят да си ги хвърля в моретата, но много страни едва ли имат нужната култура. С какво обаче ще заменим пластмасовите шишета, чаши, бъркалки?
8
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Да , ще ограничим отпадъците в Европа ! А в останалата ( по -голямата ) част от света ....?!?! Китайци , индийци , африканци замърсяват зверски природата и най -вече океаните , тях , диваците кой ще спре ???????
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщаме се към лошите комунистически скъпоструващи и не фабрично оптимизирани практики, а? И какво ще стане сега? Почти целия свят ще продължи да ги използва, защото е "евтино" и лесно. Ти нига и арабо-азиатската пасмина да ги научиш да бъдат хора, бая социализъм и бой си трябва.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще пострада хигиената и тези безмозъчни ще ни докарат салмонели и епидемии. Да върнат дървените гаванки и дървените лъжици за многократна употреба.
5
3
 
17
 
! Отговори
r преди 5 години
и какво като 0,5 млрд. население на ЕС взима някакви ограничителни мерки, когато останалите 7 млрд. цапат планетата дивашки. Тук трябва решение на планетарно ниво.
4
2
 
8
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
Добро утро, след дъжд качулка.
3
6
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Грешиш приятел,ще има огромен ефект,за производителите,а не за екологията разбира се.Представи си пластмасова бутилка кока кола за 2лв и стъклена такава за 3лв. Това е като с енерго спестяващите лампи,с които все още никой не е спестил.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стара новина !
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла Индия и Африка си хвърлят пластмасата в морето.Ако 50 човека хвърлят отпадъци ти да ограничиш 4-5 да го правят останалите 45 ще продължат.Колко души в ЕС си хвърлят отпадъците в морето?Поредният помпозен закон с минимален ефект.