Евросоцът възмутен: Груевски е бежанец

Бившият македонски премиер се похвали с "Да" от Унгария
20 ное 2018 22:35,
90
Евросоцът възмутен: Груевски е бежанец
Снимка: Reuters

Европейските социалисти се възмутиха от нескритата радост, с която бившият македонски премиер Никола Груевски се похвали, че е получил статут на бежанец в Унгария.

Груевски се появи изненадващо в Будапеща миналата седмица, измъквайки се под носа на македонската полиция, издирваща го, за да го отведе да излежи ефективната си присъда от 2 години затвор по дело за корупция.

Още по темата
"Случващото се предизвиква силна тревога, тъй като създава опасен прецедент и може да има сериозни последици за региона", се казва в изявление на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент, публикувано веднага, след като Груевски съобщи, че молбата му за бежански статут е удоволетворена от унгарските власти.

"Законите за убежището са предназначени да закрилят хора, които бягат от война и преследване. Вместо това унгарското правителство ги използва, за да защити политически съюзник от последиците от неговите действия", заявяват зам.шефката на групата Таня Файон и Кнут Фликенщайн, който е говорител за външната политика. Те настояват Европейската комисия да проучи обстоятелствата около узаконяването на престоя на Груевски на територията на ЕС.

Двамата социалисти определят като "горчива ирония" факта, че тъкмо правителството на Виктор Орбан, което "демонизира кандидатите за убежище", предлага закрила на човек, който се укрива от правосъдието по обвинение за корупция.

"Докато бягащите от войната в Сирия и Ирак биват задържани, отказват им се храна и вода и се криминализират, бившият македонски премиер, който е пристигнал в Унгария вероятно, използвайки незаконни документи и е осъден у дома си, е посрещан с отворени обятия", възмущават се евросоциалистите.

Групата непрекъснато призовава ЕНП да отлъчи Виктор Орбан от редиците си за нарушаване на основни европейски ценности, но досега натискът им не дава резултат, върху европейските християн-демократи, където членуват партиите на Орбан Фидес и на Груевски - ВМРО.

До момента ЕНП не е коментирала бягството на Груевски в Унгария. Очакваше се, че това ще направят външните министри, които бяха на редовната си месечна среща в Брюксел в понеделник, но унгарският първи дипломат Петер Сиярто съобщи, че никой не е повдигнал въпроса. Това обаче може да стане през декември, когато Западните Балкани ще бъдат в дневния ред на Съвета за външни работи на ЕС.

Никола Груевски съобщи вчера следобед във Фейсбук, че молбата му за получаване на бежанска закрила в Унгария е уважена. Той излага подробно мотивите, с които я е поискал. Те включват твърдения, че Македония няма независимо правосъдие, че е преследван по политически причини от правителството на премиера-социалист Зоран Заев и че стандартите в затворите не отговарят на европейските. До момента унгарското правителство не е коментирало официално решението си и мотивите, с които то е било взето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
13
 
13
 
! Отговори
Рускиня преди 5 години
Леле ,какъв благороден гняв от Европа. Дали те така реагират ,когато Грузия иска да й върнат Саакашвили. Той със значително по тежко обвинение -престъпления против собствен народ и корупция. Обаче ,първо бил губернатор в Украйна,после се скри в САЩ. Не съм чула към Украйна и САЩ да е изпратили нота на протест. ААА, той е "нашето момче" него закони европейски не го ловят. Цинични, гнусно европейски политика чета. Браво на Орбан, да им покаже тяхната двуличност
60
5
 
20
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Тоя Груевски ми клати стабиулността на Западните Балкани. Възмутен съм и ще взема да отида до Симитли за една-две СПА процедури че дигнах кръвното.
59
5
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
елементарен ход на някой дето знае играта, и макето подпали цел канал на коминтерна от македония до унгария....колко да си ***, саше...
58
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
древното име на Косово е Дардания тогава не е имало нито славяни нито бългатотатари на балканите,а на територията на днешно Косово да живяли древните илири
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53 Kosovo e bilo 300 godini parvo v predelite na balgarskata darjava I posle, sashto tolkova srabsko. Sarbite sa dostroyavali, prisvoyavali mnogo balgarski hramove I manastiri, drugi sa razrusili, balgaromrazeco.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Gruevski e kauza perduta. Vtori Sakashvili. A problemite na Orban teparva predstoyat. Vazmojno e, da bade otnet glasat na Ungaria v EP I EK. I pak, zad vsichko stoi Moskva.
55
7
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Ето тема за мислене. Същите тези радетели за свобода и демокрация САЩ чрез службите си следяха не кой да е а германския канцлер Меркел. Това между другото е факт. Същите тези служби дадоха на Заев над 1 милион аудио записи от тел. разговори за да му помогнат да се докопа до властта. Как мислите ще може ли Груевски да избяга без същите тези САЩ да знаят за това? Защо не са предупредили техния слуга Заев? И как мислите не следят ли САЩ Орбан? Сигурно и за това Русия е виновна? Наздраве бръснене.
54
9
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Когато американския посланик Бейли и този на GB Гарет се разхождат по мк. съдилищата уж да "съветват" съдиите да съдят "справедливо" повече от ясно е защо избяга Груевски. Да не говорим че Бейли го има на снимки със симпатизанти на СДСМ на Заев пред няколко избирателни секции на последните избори за депутати в Македония. За такива неща в нормална държава щяха да ги прогласят веднага за персона нон грата. Та на това ако добавим и смешното обвинение за мерцедеса и шамарите картинката е ясна.
53
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименДокажи го
52
3
 
8
 
! Отговори
Архивар преди 5 години
До НаблюдателенНашите членове на ЕНП показаха какво мислят като гласуваха срещу решението на ЕП да стартира наказателна процедура срещу Орбан по чл 7 от Лисабонския договор за нарушаване на върховенството на закона, за корупция и за погазване на граждански права. С изключение на Евай Майдел, която се въздържа, но пък може да не е разбрала защо натиска копчето
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски стана европеец
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония, Тракия и Мизия са България.............................гадните византийци(сега гърци) и албанските шиптъри и косоварската мафия на Хашим Тачи - "Змията" да си махат мръсните ръце от тази изконна българска земя!!!
49
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е България.............но албанците искат да ни я вземат!!Косово е Сърбия................наглите албанци искат да го вземат!!Крим е Русия и никога няма да бъде на Украйна................докато там управлява Потрошенко...........един алкохолик, олигарх и шоколадов бос и фашистите от "Десен сектор"!!
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден и ЕрДогиДог ще трябва да бяга през глава нанякъде и ми се струва,че ще ползва същата отправна точка!
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зайо Байо...................западният слуга.............какво ще каже по въпроса???
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците да ходят да го търсят на луната!!!Нали викат на Луната.................."Ей, ти...........Луно............земьо Македонска!!"
45
9
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Когато Бойко Борисов си поръчва служебен Мерцедес за над 1 000 000 още в първия си мандат, това не е престъпление.Защото Бойко е слуга на Запада !Когато Груевски поръчва два пъти по-евтин такъв, това вече е престъпление.Защото Груевски не даваше Македония на ЕС и НАТО.Двойни са ви стандартите дори в съда, господа евроатлантици !Да не говорим, че за евроатлантическия слуга Заев има автентичен запис уличаващ го в искане на подкуп в особено големи размери ...За него обаче присъда няма ...
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно колко рубли прибра Орбанчо за да скатае Груйчо?Сърбежите със сигурност са замесени и те!
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Македония................новото име на тая псевдо-държавица!!!Ама тя и без това се командва вече от албанците..............Македония е толкова държава, колкото аз съм китаец!!!!
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зайо Байо какво ще каже???