Евросоцът възмутен: Груевски е бежанец

Бившият македонски премиер се похвали с "Да" от Унгария
20 ное 2018 22:35,
90
Евросоцът възмутен: Груевски е бежанец
Снимка: Reuters

Европейските социалисти се възмутиха от нескритата радост, с която бившият македонски премиер Никола Груевски се похвали, че е получил статут на бежанец в Унгария.

Груевски се появи изненадващо в Будапеща миналата седмица, измъквайки се под носа на македонската полиция, издирваща го, за да го отведе да излежи ефективната си присъда от 2 години затвор по дело за корупция.

Още по темата
"Случващото се предизвиква силна тревога, тъй като създава опасен прецедент и може да има сериозни последици за региона", се казва в изявление на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент, публикувано веднага, след като Груевски съобщи, че молбата му за бежански статут е удоволетворена от унгарските власти.

"Законите за убежището са предназначени да закрилят хора, които бягат от война и преследване. Вместо това унгарското правителство ги използва, за да защити политически съюзник от последиците от неговите действия", заявяват зам.шефката на групата Таня Файон и Кнут Фликенщайн, който е говорител за външната политика. Те настояват Европейската комисия да проучи обстоятелствата около узаконяването на престоя на Груевски на територията на ЕС.

Двамата социалисти определят като "горчива ирония" факта, че тъкмо правителството на Виктор Орбан, което "демонизира кандидатите за убежище", предлага закрила на човек, който се укрива от правосъдието по обвинение за корупция.

"Докато бягащите от войната в Сирия и Ирак биват задържани, отказват им се храна и вода и се криминализират, бившият македонски премиер, който е пристигнал в Унгария вероятно, използвайки незаконни документи и е осъден у дома си, е посрещан с отворени обятия", възмущават се евросоциалистите.

Групата непрекъснато призовава ЕНП да отлъчи Виктор Орбан от редиците си за нарушаване на основни европейски ценности, но досега натискът им не дава резултат, върху европейските християн-демократи, където членуват партиите на Орбан Фидес и на Груевски - ВМРО.

До момента ЕНП не е коментирала бягството на Груевски в Унгария. Очакваше се, че това ще направят външните министри, които бяха на редовната си месечна среща в Брюксел в понеделник, но унгарският първи дипломат Петер Сиярто съобщи, че никой не е повдигнал въпроса. Това обаче може да стане през декември, когато Западните Балкани ще бъдат в дневния ред на Съвета за външни работи на ЕС.

Никола Груевски съобщи вчера следобед във Фейсбук, че молбата му за получаване на бежанска закрила в Унгария е уважена. Той излага подробно мотивите, с които я е поискал. Те включват твърдения, че Македония няма независимо правосъдие, че е преследван по политически причини от правителството на премиера-социалист Зоран Заев и че стандартите в затворите не отговарят на европейските. До момента унгарското правителство не е коментирало официално решението си и мотивите, с които то е било взето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
12
 
! Отговори
Окомер преди 5 години
Форумните комунисти защитават Груев, май скоро Льо Пен ще приеме БСП в своя алианс
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан се изложи много тоя път.
39
3
 
13
 
! Отговори
Гадняр преди 5 години
Грую, докато упрвляваше, съдът и условията в затворите си му бяха ОК. Когато затваряше в тях тези, които дръзваха да се нарекат българи, всичко им беше наред. Сега обаче, когато трябва да отговаря за престъпленията си, изведнъж вече не отговарят на европейските стандарти. Да го таковам у сърбофила тоя корумпиран продажник!
38
1
 
10
 
! Отговори
Севастаки преди 5 години
Да се не окаже само че ШкембеВойводата му е дал паспорто да избега,на ли са си дружки от вмро-то
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има право човекът да си живее в Унгария.............или в която иска друга държава!!!Не виждам какъв е проблемът???
36
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 5 години
Някои прииждат в Европа без документи и са приемани, Груевски влезе в Унгария с незаконни такива, ама вероятно. Така или иначе, грешен ход на Орбан.
35
2
 
10
 
! Отговори
ПатрЕот преди 5 години
Да не говорим ,че най-големият С.оросоид е Станишев... Шеф и на партията му!
34
8
 
6
 
! Отговори
гого преди 5 години
друже и с главни букви и с йероглифи да пишеш си сам самичък русофоб, кон с капаци ,стига си се пънал на копираш някакво клише..
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен32Но пък,сърбите пуснаха турците. 15 век няма нищо общо с руския слугинаж на Вучич и Орбан,които спретнаха криминалното бягство на един осъден за корупция ,подслушване,пуч в парламента и превишаване с власт.
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арестуван е бившият шеф на македонските контраразузнавателни служби Сашо Мияков.Бягството е организирано от македонските бивши служби,подчинени на Груевски,сръбските и унгарските такива.Впрегнати са ченгета,русофили,от целия регион,за да натаманят датите,така че да изглежда уж,законно.Вучич дори се похвали,че бил помолен от Груевски,в деня на пуча,да смири ситуацията...как като именно той и руските служби го организираа и биха Заев в македонския парламент?
31
3
 
9
 
! Отговори
ПатрЕот преди 5 години
до 30 Абе пич, че Сорос е социелист бе! Както и оная па.ча Клинтън! Демократите в Европа са социелисти-либерали. Права на хората, джендери, малцинства, ала-бала... А десните са консерватори! Баш партоята на Станишев ПЕС са Соросоидната партия!!!!!!!!!!!!!!! Ама БАШ!!! Та той ги финансира официално даже. За останалото си прав иначе...
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на унгарците!През 15 век спряха мюсюлманите не ги пуснаха в Европа!Сега спират Западните гейове да не осе..ат останалата част на Европа.
29
0
 
2
 
! Отговори
До патреот преди 5 години
Ти сега ше хвърлиш в недоумение лявото народонаселение. В партията на европейските социалисти членува БСП, а Станишев е ръководител там. Десните партии(не крайно десните) наричани тук *** и козяци са в ЕНП. Там са и ГЕРБ и Меркел. Пък националистите като ЛьоПен са в Европа на отечествата. Отделно либерали зелени. Как ти хрумна точно ПЕС да са на Сорос не знам
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А унгарците дружно си го преместиха.
27
8
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ОРБАН ПРИКЛЮЧИ!!! ЦЕЛИЯ МУ МОРАЛ ОТИДЕ НА КИНО :D ВЕЧЕ МОГА ДА ГО ПСУВАМ КОЛКОТО МИ ДУША ИСКА И НЕ САМО АЗ АМИ ЩЕЛИЯ СВЯТ :DБРАВО НА ГРУЕВСКИ, ЧЕ ИЗБРА ДА СЕ НАШИБА БАШ В УНГАРИЯ И ТАКА СЕ ИЗ-ПИ-КА НА РЕНОМЕТО НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА :D---------ПО СЛУЧАЯ ГРУЕВСИ ДОСЕГА СИ МЪЛЧАХ И САМО СЕ НАДЯВАХ ДА МУ ДАДАТ УБЕЖИЩЕ ЗА ДА МОГА И ДА И Е-А ПИ-ЧКАТА ЛЕ-НА НА УНГАРИЯ :D
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Груевски. Показа им среден пръст.Само преди два дена в Скопие се проведе поредния многохиляден митинг против името. Щом така искат всичките македонци какво лаят тия от Брюксел?сега мислят как да ги набутат в НАТО ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА.
25
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РУСКИТЕ ПОСЕР-КОВЦИ НАПЪЛНИХА ГАЩИТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!БРАВО ГРУЕВСКИ БРАВО, ЧЕ ИЗБРА ДА СЕ НАВРЕШ ТОЧНО В УНГАРИЯ ЗА ДА ОПОЗОРИШ И ДЪРЖАВАТА И НАСЕЛЕНИЕТО И УПРАВЛЯВАЩИТЕ И! БРАВО :D НАД 250 ДЪРЖАВИ ИМА ПО СВЕТА А ТОЯ СЕ НАВРЕ БАШ ТАМ ОТКАЧАЛКАТА :D
24
3
 
10
 
! Отговори
ПатрЕот преди 5 години
Този, че не е читав то е ясно... Но пък точно Евросоциелистите, партията на Сорос да си еб... м..... Мигранти не искаме!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Ц. Василев нямаше такъв шум в Европа, а за тоя голямо тръбене навсякъде.
22
5
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Браво на Груевски и Унгария!