Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч

Брюксел потвърди, че няма да признае анексията на Крим
26 ное 2018 06:45,
135
Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч
Кадър: YouTube

Европейският съюз призова Русия да освободи блокадата на Керченския пролив и да позволи преминаването на кораби от и към Азовско море.

"Очакваме, че Русия ще възстанови свободата на преминаване в Керченския пролив и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност за за незабавно деескалиране на ситуацията", се казва в декларация на говорителя на върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Брюксел оценява като "опасно увеличаване на напрежението" развоя на събитията в неделя, когато руски и украински военноморски кораби бяха въвлечени в инциденти със стрелба и последвалото блокиране на трафика през Керченския пролив от руски танкер.

Още по темата

"Събитията в Азовско море демонстрират как нестабилността и напрежението се увеличат, когато основните правила за международно сътрудничество не се вземат под внимание", се казва в изявлението, което цитира Могерини.

Темата беше обсъждана от външните министри на ЕС миналата седмица в Брюксел.

В изявлението на говорителя се казва още, че построяването на моста над Керченския пролив от Русия, без съгласието на Киев е "поредно нарушение на суверинитета и териториалната цялост на Украйна".

ЕС потвърждава позицията си на непризнаване анексирането на Крим и Севастопол от страна на Русия: "ЕС не признава и няма да признае незаконното присъединяване на Кримския полуостров от Русия", се казва още в съобщението на говорителя.

Брюксел настоява Москва да отхлаби контрола на морския трафик в пролива, който беше силно затормозен от зачестилите скрупульозни проверки на съдове.

През октомври Европейският парламент прие резолюция за ситуацията в Азовско море, в която "осъжда прекомерното спиране и проверки на търговски плавателни съдове", както украински, така и на други държави, включително от ЕС.

Евродепутатите предупредиха тогава, че опасността от достигане до открит конфликт е висока и изразиха опасения от милитаризацията на Азовско море.

Според тях възникването на конфликт в такава близост до европейските граници "може да има по-широки последици за сигурността, пряко засягащи ЕС и неговите държави членки".

Парламентът поиска ЕС да назначи специален пратеник за Крим и Донбас, чийто отговорности да включват и Азовско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел като какъв взе да се изявява - световен съдия или прокурор. Русия и Украйна са били векове заедно и Украйна това си е Русия . От кога Украйна е отделна държава и защо е направена е известно. Известни са и Майданите в Украйна и какво целяха. Рано или късна Русия и Украйна ще са пак една държава колкото и на некои да не им харедва.
22
18
 
17
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Рейтингът на главатаря Путин взе главоломно да пада и сега е ред да инсценира поредния военен конфликт за "сплотяване на нацията" и вдигане на рейтинге.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е "суверИнитет"!?
20
11
 
23
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Случая Украйна все някога трябва да бъде приключен!Но сега е малко рано.Просто на руснаците им писна от хохолските провокации инспирирани от САЩ и скръцнаха със зъби.Въпросът ще бъде уреден след време и то доста радикално(за Украйна).
19
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА на кого му пука какво щял да признава Брюксел? ----Аааа, пука му. Не им пука Путин какво казва, защото е един срещу целия свят.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анониментя България е била член и на Османската империя........Не е била ЧЛЕН а е била ОКУПИРАНА. Понял сатрап ?
17
20
 
10
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Позовават се на конвенции защото кремълските еврейчета се страхуват да не загубят папото и знаят че паднат ли ит власт ще бъдат на "Красньй площад" с главата надолу.
16
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете Русия с охота създава конфликти на чужди територии, но когато иде реч за нейната цялост, се позовава на международното право и конвенциите на ООН. Чийто конвенции самата тя нарушава най - брутално!
15
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** така и не разбраха че хибридните им пропаганди са абсолютно безсмислени. България е в ЕС и няма да застане на страната на Русия. Така де, както казваше коня ние няма да сме "Троянският кон".
14
6
 
16
 
! Отговори
Фен на РФ, гей преди 5 години
Обичам да ме е.бат чеченци, украинци и арменци.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До socialenМиролюбивият Запад нелегално доставя оръжие в Мариопол...........Какво ще рече нелегално ?
12
21
 
17
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Миролюбивият Запад нелегално доставя оръжие в Мариопол. Руската брегова охрана им контролира корабите.
11
27
 
17
 
! Отговори
socialen преди 5 години
Русия контролира доставките на оръжие на украинците в Мариопол. Фашистката хунта в Киев не спира да тормози руснаците в Източна Украйна.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Призоваваме и ако Русия не го отпуши, ще отидем да обядваме, ресторантите тук в Брюксел са чудесни, после ще подремнем, идва края на месеца, чакаме си големите заплати, колкото да Керч честно казано нямаме представа даже къде е това.
9
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХОХОХОАма на никой не му пука какво признава Путин :))))
8
0
 
4
 
! Отговори
Курцио преди 5 години
Йовке, какво е суверИнитет!?
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Душевно болните пак рано рано са плъзнали по коментарите :))
6
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пука им на руснаците, те са свикнали да живеят в изолация от цивилизования свят.
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС призовава, ха ха що си мислят тия че Русия ги бръсне за слива, ЕС може да призовава само нашата треторазрядна мутро-тиква, играеща ролята на премиер, и ако Русия не се вслушва в призива какво ще направите бе смешници.
4
17
 
3
 
! Отговори
яздещ муле в тайгата преди 5 години
Неговата стана --ако губя губя само ватенката си....жем знае че поне 30 подводници са някъде покрай него и пак постоянно плаши...