Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч

Брюксел потвърди, че няма да признае анексията на Крим
26 ное 2018 06:45,
135
Дрънчене на оръжие! ЕС призова Русия да отпуши Керч
Кадър: YouTube

Европейският съюз призова Русия да освободи блокадата на Керченския пролив и да позволи преминаването на кораби от и към Азовско море.

"Очакваме, че Русия ще възстанови свободата на преминаване в Керченския пролив и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност за за незабавно деескалиране на ситуацията", се казва в декларация на говорителя на върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Брюксел оценява като "опасно увеличаване на напрежението" развоя на събитията в неделя, когато руски и украински военноморски кораби бяха въвлечени в инциденти със стрелба и последвалото блокиране на трафика през Керченския пролив от руски танкер.

Още по темата

"Събитията в Азовско море демонстрират как нестабилността и напрежението се увеличат, когато основните правила за международно сътрудничество не се вземат под внимание", се казва в изявлението, което цитира Могерини.

Темата беше обсъждана от външните министри на ЕС миналата седмица в Брюксел.

В изявлението на говорителя се казва още, че построяването на моста над Керченския пролив от Русия, без съгласието на Киев е "поредно нарушение на суверинитета и териториалната цялост на Украйна".

ЕС потвърждава позицията си на непризнаване анексирането на Крим и Севастопол от страна на Русия: "ЕС не признава и няма да признае незаконното присъединяване на Кримския полуостров от Русия", се казва още в съобщението на говорителя.

Брюксел настоява Москва да отхлаби контрола на морския трафик в пролива, който беше силно затормозен от зачестилите скрупульозни проверки на съдове.

През октомври Европейският парламент прие резолюция за ситуацията в Азовско море, в която "осъжда прекомерното спиране и проверки на търговски плавателни съдове", както украински, така и на други държави, включително от ЕС.

Евродепутатите предупредиха тогава, че опасността от достигане до открит конфликт е висока и изразиха опасения от милитаризацията на Азовско море.

Според тях възникването на конфликт в такава близост до европейските граници "може да има по-широки последици за сигурността, пряко засягащи ЕС и неговите държави членки".

Парламентът поиска ЕС да назначи специален пратеник за Крим и Донбас, чийто отговорности да включват и Азовско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроуродите от фалиралата еврокочина дават акъл на Русия - най-лесно даваш това, което нямаш.
42
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КОСОВО И КРИМ МОЖЕ ДА СА АВТОНОМНИ ОБЛАСТИ ДОРИ САМОСТОЯТЕЛНИ ДЪРЖАВИ! НО КРИМ НЕ МОЖЕ НИКОГА ДА Е РУСКИ ТОВА Е ПОДПИСАЛА РУСИЯ 1994-ТА, ЧЕ НЯМА ДА КРАДЕ ЗЕМЯТА НА УКРАЙНА ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА!!!САМИЯ ПУТИН ОБЯВИ , ЧЕ РУСИЯ Е ПРЕСТЪПНИК СЪС АНЕКСИЯТА НА КРИМ!
41
4
 
29
 
! Отговори
Северна Македония 2 преди 5 години
Украйна е точно толкова измислена държава, колкото Северна Македония. Източната част говори руски, западната (била в Австро-Унгария, някакъв странен полски). Изкуствено създадените държави трябва да се разпаднат.
40
28
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГАДИТЕ ПРЕСТЪПНИ РУСКИ УСПЯХА ДА ПОВЛИЯЯТ НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА И ОТ САМО ПАДАНЕ ДОСЕГА ДНЕС ОТ НАЧАЛОТО НА СЕСИЯТА СЕ Е КАЧИЛ С 1$ НАГОРЕ!НИТО КИТАЙ Е ПРОБЛЕМ НИТО СЕВЕРНА КОРЕЯ НИТО ПАКИСТАН, ИРАН И САУДИТСКА АРАБИЯ!!!ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА СИ ИМА ИМЕ И ТО Е РУСИЯ!!!!
39
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците използват Украйна, като стръв за да разпалят война в Европа. Режимът там е толкова корумпиран, толкова порочен и агресивен, че когато и да си отиде ще е късно. С руснаците шега не бива и никой не трябва да забравя това. Крим си е руски и който и да е недоволен си е точно негов проблем.А приказките от разни военнолюбци за удар срещу Русия са мега ***. Ей, ще спрат да ви дават центове, дори от Козяк с тия глупости.
38
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Запада им беше готино да отнемат Косово на Сърбия и да бомбардират мирни жители къде ли не по света, но като получиха шамара с Крим, сега скимтят, като паленца. Никаква опасност няма скопените западни политици да скочат на Русия с бутонките. В момента, в който го направят ще се изпарим във въздуха всички, включително и платените питомци на Сорос.
37
25
 
13
 
! Отговори
Anonymous преди 5 години
Не им трябва ядрен удар на руснаците, след още десетина години санкции ще омекнат и ще започнат да се умилкват на Цивилизования свят за хуманитарна помощ.
36
32
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА Е ООН ДА СЕ СЪБЕРЕ И ДА СЕ ГЛАСУВА ПРЕВАНТИВЕН ЯДРЕН УДАР ПО РУСИЯ !!ИМА ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ СЪС МНОГО НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА РАДИАЦИЯ СЛЕД ВЗРИВА!ДОРИ САМО САЩ ИМА ПРЕ ДОСТАТЪЧНО ЯДРЕНО И ТО С НИСКА РАДИАЦИЯ :D РУСИЯ Е ИДЕАЛНАТА МИШЕНА КОРЕНА НА ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА!
35
27
 
7
 
! Отговори
птнпнх преди 5 години
С *** може да се разговаря само от позицията на силата, те от нищо друго не разбират. А договор с тях струва по-малко от хартията, на който е подписан. Така че само бой и глад за ушанките.
34
15
 
6
 
! Отговори
птнпнх преди 5 години
"скрупульозни" провери ? Йовке, Йовке, аман от руски ***, "рубладжии" както ги наричаше бай Захари.
33
5
 
25
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
По времето на СССР два американски есминеца бяха таранирани от руски стражеви кораби заради навлизане в териториалнитъ води около базата в Севастопол.Като гледам сега вече стрелят. Да му мислят *** дето се смятат за безсмъртни.
32
36
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ РУСИЯ НАПАДНАХА И ЗАГРАБИХА ДОНЕЦК, ЛУГАНСК , КРИМ ТА МАЛКО ВОДА ЛИ НЯМА ДА ЗАГРАБЯТ :DВЪПРОСЪТ Е ПРИКЛЮЧЕН ДОКАТО РУСИЯ НЕ БЪДЕ ЕВТАНИЗИРАНА!
31
32
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НА ВСЯКЪДЕ ПИШАТ , ЧЕ ГО ПРАВЯТ ДА СПЛАШАТ СВЕТА ОТ ПАДАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА И ДА СПРЕ ДА ПАДА!! ПАДНА В ПЕТЪК ПОД 60$ И ВЕДНАГА СЕ ПОЧНА СЪС ЦИРКОВЕТЕ!ТАЗИ ЗЕМЯ И ВОДА Е ВЕЧЕ ЗАГРАБЕНА ОТ ТЯХ И ДОКАТО РУСИЯ НЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА ВЪПРОСА Е ПРИКЛЮЧЕН!
30
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Bandit Прочетете и Вие за Киевска Рус кой я създава и кога. Има и карти тех още не са ги променили.А за Майдана стане известно, за жертвите в Одеса също - руснаците ли са виновни. Къде бе тогава Брюксел?
29
5
 
35
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Анонимен"Не им пука Путин какво казва,защото е един срещу целия свят"40 държави около САЩ целият свят ли са?Много обичат да казват че те са Светът,но това твърдение става все по-невярно с всеки изминал ден.Погледни класацията по БВП сега и преди 20 и повече години!Разликите са драстични.А какво ще е след още 20?Май повечето развити ще изпаднат от Топ 10.Всички смятани за втора ръка страни са вперили поглед в Русия!Ако тя се пребори за бъдещето си,ще има такова и за тях!Иначе ще ги смачкат
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС и да призовава, там не се чува нищо.
27
3
 
19
 
! Отговори
до42 преди 5 години
Русия не започва със Сталин, ти чети история още от Киевската Рус...Сталин и тогава ли е управлявал ;)
26
5
 
10
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
и как разбра за главоломния спад, някоя шорошка скала на рейтингите ли има. Или това е новата дъвка за дъвчене
25
16
 
14
 
! Отговори
Хъ преди 5 години
Руснаците както я карат скоро ще им спрат даже и интернета и ще ги изолират като резерват на таласъмите.
24
11
 
12
 
! Отговори
Bandit преди 5 години
До 41Прочети малко история и какво е направил Сталин с Украинския народ за да стане част от Русия!