Български роми робуват в Италия!Гладен съм... крещи дете с нож

2000 роми от Сливен се трудят за евро на час из полята около Мондрагоне
111
Български роми робуват в Италия!Гладен съм... крещи дете с нож
Снимка: Reuters

Преди няколко месеца малолетно българско ромче вади нож на директора на католическата хуманитарна организация "Каритас" в намиращото се северно от Неапол градче Мондрагоне - дон Освалдо. Нахвърля се върху свещеника с викове на италиански: "Гладен съм!" и му иска храна и пари.

На помощ на католическия поп се притичват работещите с него доброволци, детето си плюе на петите, но случаят привлича вниманието както на медиите, така и на обществеността. Защото се оказва, че дон Освалдо е най-големият приятел на робуващите из полята около Мондрагоне към 2000 роми от Сливен.

Още по темата

Осигурявал им всеки ден поне стотина безплатни обяда, учел малките на италиански, водел ромките на доктор да си лекуват болежките, прихванати от работата им с хербициди из оранжериите наоколо.

Свещеникът си получал така прозвището "благодетел на пришълците от България".

Все пак изваденият му от ромчето нож не стреснал дон Освалдо и той продължил мисията си, просто защото сънародниците ни имали нужда от него.

Според сътрудници на "Каритас" и Общата италианска конфедерация на труда (ОИКТ), които тези дни установиха, че в момента в Италия в робски условия живеят и се трудят предимно в селското стопанство към 100 хил. чужденци, българските граждани сред тях са относително малко. Разбира се, толкова са в сравнение с румънските, албанските или тези от още 44 страни от Африка и Азия, пише "Монитор".

Става дума за малко над 3 хиляди нашенски роми най вече от Сливенско, но има такива и от Белоградчишко, Пазарджишко и Кюстендилско.

Най-голямата "българска колония" е в Мондрагоне, където вече четири години идват да търсят препитание 2000 роми от Сливен. Всички те пребивават и работят нелегално, мнозинството пристигат за 4 – 5 месеца, доста остават по 8 – 9 месеца, а има стотина души, които вече са се установили за постоянно.

Това са семейства с деца, които местните работодатели настаняват срещу 100 евро месечен наем в напуснати от италианци кооперации, в чиито апартаменти обикновено спят по петнайсетина души. Тръгват към околните плантации със зеленчуци и други земеделски култури в пет часа сутринта и обикновено работят до тъмно, тоест по 12 – 13 часа на ден.

Платата на мъжете е между 2 и 4 евро на час в зависимост от натоварването, жените получават от 1 до 1,50 евро на час, малолетните юноши и девойки по евро, а дечурлигата – 50 цента.

Според местния активист на ОИКТ Тамаро дела Корте едно семейство с 2 - 3 деца препечелва на час по-малко от 6,5 евро или чистата законна плата на работещ с договор италиански чирак.

Синдикалистът посочва също така, че нашенците пребивават и работят съвсем нелегално, но никога никой не ги проверява, просто защото вероятно има негласно споразумение между местните земеделски собственици и властите. Но според Дела Корте ромите били доволни от заплащането си, защото у нас за същия труд те никога нямало да получат робските си италиански доходи.

Втората "по население" българска колония е край намиращия в областта Пуля селскостопански център Фоджа. Там живеят и работят пак нелегално предимно в доматените ниви около 400 български роми, по-голямата част от които са пак от Сливенско.

Те обитават малък комплекс от картонени и шперплатови бараки, който е известен в района като "българското гето". Именно на пребиваващ в тази махала нашенец бе управляваният от чернокож ратай микробус, в който при катастрофа на миналия 6 август намериха смъртта си 12 мигранти от Африка.

Българските и италианските посредници на останалите около 600 наши роми са ги "разхвърляли" най вече в областите Калабрия и Пуля. В първата те превиват гръб най вече в плантациите с цитрусови плодове, а във втората - в тези с маслинови дървета.


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 3 месеца
Тия какви са тарикати! Идват ми двама и ми се молят за работа да са ми правели покрива зя 120 лв. на гаража и изолация отвътре за 240 лв. Не ми трябва изолация отвътре обаче викам хайде да вземат повече пари се съгласих! После идват още 4ма и започват ИЗНУДВАНЕТО Дай си личната карта да пишем договор не може без договор!
Казах им да се махат те не може вече са го направили половината и трябва да им дам колкото кажат. Заплахи, изнудване и много лъжи накрая 3800 лв. ми струва и си оставиха ръцете.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой да не плюе по Италия.
63
3
 
7
 
! Отговори
xaxa преди 3 месеца
Ако всички тия наши приятели ни ги пратят обратно в България(от цяла Европа) ,трябва ние да сме малцинството а те мнозинството:D
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
е и?........
61
5
 
14
 
! Отговори
Бял преди 3 месеца
Нагаждация, а не интеграция. Де се е чуло и видяло *** да работи. Пак е някаква далаверка.
60
4
 
12
 
! Отговори
Узуна преди 3 месеца
"лекуват болежките, прихванати от работата им с хербициди из оранжериите", ха-ха, по скоро болежки от други дейности.
59
3
 
24
 
! Отговори
За мен са неблагодар преди 3 месеца
Защо ми изтрихте коментара? Нищо лоошо нямаше в него. Написах, че като не им харесва на р*мите, никой насила не ги задържа в Италия. Нямат образование и затова работят за малко пари.За мен лично са неблагодарни към отеца. Той не е бил длъжен да ги води по доктори на преглед например или да ги учи на местния език. След тоя случай с хлаапето с ножа, всеки друг щеше да ги изгони.
58
4
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 месеца
Значи в Италия може ,в България не може ,как така ;) ???
57
3
 
21
 
! Отговори
Не е вярно преди 3 месеца
За сведение на Индианците Робуването е принудителна работа без заплащане
56
2
 
29
 
! Отговори
До долния преди 3 месеца
E що когато мангоромовете работят трябва да му викаме робство?
Тука като седят само на социал и правят, как да му викаме, санаториум ли?
И още нещо, хора, които не могат да си напишат и името колко пари трябва да вземат?
55
2
 
20
 
! Отговори
Не е вярно преди 3 месеца
Долна лъжа...за надник под 50 лв.на общак и 100 лв. на пишман майстор нито един "ром" не се хваща да работи при нас...в строителството от години има глад за кадри и "ромите" чудесно го знаят ... публикацията ви е долна инсинуация
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
сливен наи долния *** мангалски така наречен град
53
1
 
18
 
! Отговори
Дарвин философ преди 3 месеца
Ако "мисионерите" не отиват в Африка,
Африка ще дойде при "мисионерите"
52
7
 
16
 
! Отговори
31 преди 3 месеца
Журналистите винаги драматизират и преовеличават.
Ромче с нож- пастор -гладен съм ,о ЧУДО!
51
2
 
27
 
! Отговори
Значи работа има преди 3 месеца
и за него, но той предпочита с нож да изнуди някого, за да си набави и храна, и пари.
Родителите му там ли са? Работят ли? Или чакат детето им да ги храни? Това се случва често при този етнос. Чакат децата да изпросят или да откраднат нещо, за да ядат и родителите.
Помните ли по телевизията, още преди години, репортерката питаше едно хубаво, добре облечено 8-9-годишно ромче защо проси. То отговори, че трябва да занесе
у дома поне един хляб, когато се прибере, такова условие му поставили техните.
50
2
 
30
 
! Отговори
Нашата вина преди 3 месеца
Тази, дето го е изцвъкала, е раснала у нас, хрантутена е с наши пари. Когато го е родила, е получила и платено майчинство, и парична помощ веднага след раждането, а бъдете сигурни, че и до ден днешен поне веднъж в годината някой от семейството си идва в България и тегли наведнъж детските надбавки, които държавата вади от нашия джоб, за да ги дава за този малолетен.
Тоест, и ние имаме принос за да го има този - спомагаме за хрантутенето му така, както сме изхрантутили и родителите му!
49
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Осигурявал им всеки ден поне стотина безплатни обяда, учел малките на италиански, водел ромките на доктор да си лекуват болежките

а е трябвало да ги заведе до местния екарисаж
48
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този малолетният на колко години е всъщност? Знае ли азбуката?
Но едно е неопровержимо - вече се е научил да иска наготово, като заплашва с нож онзи, който има блага и те могат да му бъдат отнети.
Някой дали се сети да попита тигането, дали е мислило по въпроса защо дон Освалдо има пари? Дали и той е извадил нож някому, за да ги вземе наготово или ги е спечелил с труд?
47
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Джипсито навсякъде си е джипси. Не работи, а иска и писка.
46
3
 
21
 
! Отговори
Трезво по въпроса преди 3 месеца
Някой търси ли сметка на родителите за това, че децата им не са на училище?
Към католическата църква има достатъчно мисии. Ако бъдат помолени да настанят децата в учебно заведение, църквата ще им намери и подслон, и храна, стига само да покажат, че наистина искат да учат.