Brexit струва на британците едни 130 млн. лири

33,6 млн. души, 72,2% от избирателите гласуваха на референдума
14 дек 2018 19:41,
51
Brexit струва на британците едни 130 млн. лири
Снимка: Reuters

Организирането на референдума за Брекзит през 2016 г. е струвало почти 130 милиона британски лири, заяви днес Избирателната комисия на Великобритания в момент, когато някои политици призовават за второ гласуване, предаде Ройтерс.

Още по темата

Разходите по референдума, включително наемането на персонал, запознаването на обществеността с допитването до народа, ръководенето на избирателните секции, управляването на гласуването по пощата и преброяването на гласовете, са възлизали на 129,1 милиона британски лири, посочи в доклад избирателната комисия.

Докладът не включва разходите на активисти за агитационна дейност или разноските за водене на кампания в медиите.

Близо 33,6 милиона души - 72,2 процента от избирателите - гласуваха на референдума във Великобритания през юни 2016 г. При него имаше 41 050 избирателни секции, обслужвани от 107 100 души персонал. Над 51 500 служители проверяваха и преброяваха бюлетините.

На референдума 52 процента гласуваха за излизане от ЕС, а 48 процента - за оставане.

Сегашната парламентарна безизходица във връзка със споразумението на министър-председателката Тереза Мей за Брекзит и нарастващата тревога, че Великобритания може да напусне катастрофално ЕС без сделка, пораждат засилващи се призиви за втори референдум.

Сред водещите поддръжници на идеята за ново гласуване е бившият министър-председател Тони Блеър, който заяви днес, че Великобритания и ЕС би трябвало да се подготвят за втори референдум, защото парламентът вероятно няма да постигне съгласие по споразумението за Брекзит и ще се наложи обществеността да разреши безизходицата.

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4позорно изгонениАдски много грешиш с горенаписаното! За съжаление, съдейки по историческите факти, ние българите сме били винаги в кереча и с позорен начин на живот! Днешната ситуация в България го показва и на 100% доказва! Англия е велика и няма да клекне пред ЕС а всеки по прозорлив депутат от английския парламент знае че твърдия брексит е маана небесна! Ще видите как ще се оправят нещютю в полза на Англия!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на мен нервите ми струва, наглосаксонци!Аре на буксир острова и плътно до Африка!
5
1
 
3
 
! Отговори
Копрограф преди 5 години
£130 000 000 ? Това е нищожна сума, толкова струва един пътнически самолет . Да не е £130 000 000 000 ?
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво второ гласуване. Те сами поискаха да се махат щото Европа им била до коленете. Погледнаха надменно, от високо Европейския съюз. Сега вън и то показно позорно изгонени без никакви задкулисни договорчета.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама свободата е безценна! Ще ги изпотят зверски, но в крайна сметка ще имат независимост. Народа им го пожела. Ако съм блитанец и аз нямаше да искам тези гурмано-френски откачалки да ме управляват.
2
4
 
8
 
! Отговори
Скрипал преди 5 години
Вън от Еврейския съюз на тези двулични лопати. Дрогирани кръвосмесители живеещи в средновековието.
1
5
 
7
 
! Отговори
Брекзит - Мекзит... преди 5 години
Аз съм 1960 година...И си търся някое старичко момиче..Студено е и бих желал да се погушкаме..По човешки,без ***-мендърщини...