Станишев: Реалистично е през 2019 г. да сме в Шенген!

Ще е нужен обаче натиск, заяви председателят на ПЕС
16 дек 2018 20:45, Петя Славова
51

"Най-реалистично е през 2019 година България и Румъния да бъдат в Шенген с всички граници. Но за това е нужен натиск, нужна е дипломатическа офанзива. Позицията на ЕП от тази седмица за Шенген дава още един инструмент на правителството за натиск в Съвета за приемането ни", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Освен това има въпроси в Европейския съвет, по които Холандия (б.р. - основен противник на приемането ни в Шенген) има интереси и по тях трябва да се преговаря, като в този процес отстоим нашия интерес за Шенген, заяви Станишев и даде пример със седалището на Европейската агенция по лекарствата, което след Brexit беше решено да е в Холандия.

"Срамно е, че Европейският съвет на присъства на дебата в ЕП тази седмица за Шенген, защото този дебат и тази позиция се отнасят към Европейския съвет. Нямаше ги, защото няма какво да кажат. През юли министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Австрия, казаха пред комисията LIBE, че по време на австрийското председателство въпросът за България и Румъния в Шенген ще бъде поставен и ще бъде разгледан. Това не се случи," заяви лидерът на ПЕС.

"Неочаквано, но не решаващо, както личи от резултата" - така Сергей Станишев коментира отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова от конгреса в Лисабон, където той беше преизбран за лидер на ПЕС трети мандат. Той коментира избора си и забавеното поздравление от ръководството на БСП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-реалистично е през 2019 година България и Румъния да бъдат в Шенген с всички граници. Но за това е нужен натиск, нужна е дипломатическа офанзива."Ние отдавна трябваше да сме в Шенген по договор, без натиск. Но понеже ЕС смятат България за членка втора категория а българите за полухора второ качество а евроатлантиците се навеждат на Брюксел и са готови на всичко за "евроатлантическите ценности" никога няма да ни приемат в Шенген и за Запада винаги българите ще бъдат втора категория хора.
11
5
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
вие комунистите само с натиск постигате и разбирате да управляватесъбудете се светът е различен вече не се постига на сила и с натиск а с придържане към ценности и правила на европейското семейство изпълнявайки си задълженията и отговорностите
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли кой да каже на еврейна Станишев,че на всеки в България му е през оная работа за пикливия ЕС и Шенген.народа го вълнува дали ще му се повиши пенсията и заплатата
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни приемайте в Шенген!Нека русофилските г ниди бъдат филтрирани по границите на Цивилизования Свят!
8
7
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
От 2007 година пътувам из Европа и никога не ме е интересувал Шенген-Менген. Не ми тежи да мина един граничен контрол, минавал съм и само с българската лична карта. Кво толкова се борите с тоя Шенген, па се и хвалите, не знам.
7
3
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Не само това : призовам за приемане на еврото още на 2 февруари 2019 година , суспендиране на на Търновска конституция и за обезщетяване на всички жители на "тази страна " с по 5 хиляди евро за 45 години съветска и комунистическа окупация
6
7
 
2
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Холандците и немците нещо много гие яд на нас.Явно е за пари, но от коиняма да кажат.Агресивна политика ичовекът от Банкя.Нещо не се връзва.Попаднахме на място,което не е наше.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 7 години насам я слушам тая песен.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не харесвам на ЕС приемаат те след като си унищожил икономиката, а те се явяват спасители.
3
4
 
10
 
! Отговори
ХОХОХО преди 5 години
Реалистично е да разберем че до година-две Европа ще е в друг формат - ама ти си прибирай хилядите евра за синекурното нищонеправене...Докато можеш...
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас всеки африкански канибал или мигрант ще може да се дотътри в и без това бедна България.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще е нужен обаче натиск, заяви председателят на ПЕС"Само че аз не се натискам да влизам в Шенген. За нас е по-добре това да не се случва.