Заради Brexit: Блеър нарече "безотговорна" Мей

Двамата влязоха в остър публичен спор за втори референдум
16 дек 2018 19:16, Петя Славова
35
Заради Brexit: Блеър нарече "безотговорна" Мей
Снимка: БТА

Британската министър-председателка Тереза Мей обвини днес бившия премиер лейбърист Тони Блеър, че се опитва да подкопае Брекзита, призовавайки за втори референдум, а Блеър от своя страна я обвини, че е "безотговорна", предаде Франс прес.

Още по темата

"Да отиде Тони Блеър в Брюксел и да се опитва да подкопае нашите преговори, призовавайки за втори референдум, това е оскърбление към поста, който е заемал и към народа, на който е служил", гневно изтъква Тереза Мей в изявление, изпратено снощи до медиите, предаде БТА.

"Ние не можем, както той би сторил, да абдикираме от отговорността за такова решение", допълва министър-председателката, която многократно е отхвърляла възможността за нов референдум за Брекзита, подкрепяна от много опозиционни партии, част от лейбъристите и различни видни личности.

"Безотговорно е това да се опитваш да убедиш насила депутатите да приемат споразумение, което намират за определено лошо, заплашвайки с напускане на Европейския съюз без споразумение, ако те не следват линията", отвърна Тони Блеър в Туитъра на неговата група за размисъл, Тони блеър инститют (Tony Blair Institute).

Според Блеър нито парламентът, нито народът ще се обединят зад споразумението на министър-председателката. Той препоръчва парламентът да гласува по различни опции, сред които и договореното от Тереза Мей споразумение. "Ако (депутатите) не могат да постигнат съгласие, логично е отново да се даде думата на народа", аргументира се Тони Блеър.

Според някои британски медии неколцина членове на правителството, сред които вторият човек в кабинета, канцлерът на херцогство Ланкастър Дейвид Лидингтън, действат задкулисно за втори референдум.
Началникът на кабинета на Мей, Гавин Баруел,опроверга днес в Туитър тези слухове, докато Дейвид Лидингтън припомни изявлението си в парламента във вторник, когато заяви, че резултатът от втори референдум "със сигурност би бил източник за разделения и не би могъл да гарантира окончателен край на дебата".

Министърът на външните работи Джереми Хънт също предупреди за опасност от разделения при евентуален втори референдум днес в интервю за в. "Сънди таймс". Той намекна също така, че е много заинтересован от премиерския пост, след като Тереза Мей обяви, че ще напусне преди следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 година.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нека да напомня, че без Франция нямаше да има нито Англия нито САЩ! И двете дължат съществуването си в сегашния си вид на Велика Франция!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато си убеден в нещо го правиш дори и да не ти харесва много начина по който го правиш. Та това е причината за споровете около Брекзита, няма нужната поддръжка нито в обществото нито в парламента, а говоренето за лоша сделка е прикриване на собствената неувереност. Резултатът от Брекзита ще бъде само един, до няколко години Северна Ирландия ще премине към Ирландия и ще има нова държава Шотландия член на ЕС.
30
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
Не е лесно да си бил Империя и все още да те тресат имперски интереси - Англия, Русия, Турция...
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Блеър имаше шанс да води преговорите и се оттегли, не виждам за какво подскача сега
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мей се подгърби с тоя Брекзит. То като гледам скоро цялото кралство ще се подгърби. Сега няма изход нито напред нито назад. Единственияг изход си остава повторен референдум но ще им трябва още време за да узреят за него.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Единствената добра черта на британците е чувството за феърплей. Проблема е, че за чужденци не се чувстват завължени да спазват това морално правило. Можеш да поговориш за това с испанци, французи и италианци ако не вярваш на руснаците. България също много си е патила от липсата на феърплей към чужденците. А забележи, дори не споменавам техните колонии. Там е ясно, че няма феърлпей. Има подмолни грабитееслки крадливи и дискриминационни практики.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Британците не са всред най - интелигентните нации. Бих казъл, че се доближават до средата, но ще е лъжа. На практика са между Северна Африка и България. Точно като Турция. Разликата е в това, че разполагат с доста повече ресурси и имат прилив на имигранти. Не са интелигентни, а са нация - протекционистината им политика е свръх развита. Шовинизма и национализма им е свръхразвит. Трудно ще намериш британец, говорещ 2 езика. Въпреки, че за тях френския и немския трябва да са много лесни.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
90% от великата музика, особено рок музика, е британска!
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 13
Британците не са всред най - интелигентните нации

Само където са дали културата на целия свят заедно с територията на лютеничарите и потурковците. Велика държава е Англия за тези които могат да мислят а за силияндурите и някои български тъпуни е винаги неразбрана, сложна и комплексираща.
Скапаната ни българийка (унищожена от българки родолюбци) не може даже да се тътри след нея.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Поне заглавието ...
"Трябва да е "нарече Мей "безотговорна"", а не "нарече "безотговорна" Мей."
---
Да, ама Петето си мисли, че "безотговорна" може да е само определение в изречението.
В случая е обстоятелствено пояснение за начин (как я нарече?) и по правилата на словореда стои след прякото допълнение "Мей".
Ама ми се струва, че е безполезно човек постоянно да посочва на автортите техните "неточности" при употребата на българския език. :)
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
2050 г - бритенскят премиер Джон Стюард отхвърли възможностаа за 2-ри референдум, с мотива, че веднъж вече народът се е произнесъл по въпроса.
21
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 6 месеца
И закво ни занимавате с проблемите на тая ***?
20
2
 
8
 
! Отговори
Палач преди 6 месеца
Какво стана с обичая на тези УБИЙЦИ да....... ГОРЯТ НА КЛАДИТЕ
В Е Щ И Ц И ? ? ?
19
2
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 6 месеца
съвсем наскоро и другарят станишев ни заговори за отговорност. от таквиз откровения започвам да страдам от безсъние. очаквам от утре масово да заговорят и за морал... ако вече са надзърнали в тълковните речници...
18
6
 
8
 
! Отговори
Скрипал преди 6 месеца
Колко време четем че ще имат Твърд Брексит(което е нагла лъжа) . С месеци едно и също. Накрая много набързо ще разберем че ще имат Мек Брексит.Империалистите живеят от съчинения, фалшиви пропаганди Еврогейчовците ще дадът ду.пе ако им се нареди. В Европейския парламента само си смуучат...к... за това им се плащат несметни заплати.
17
1
 
1
 
! Отговори
татул преди 6 месеца
До-И там е така.И аз така мисля.Непри-
ятното е ,че на нас ще не връчат да вди-
гаме и сваляме завесата.
16
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе САЩ и Англия са водещи сили. Могъщи са англосаксонските корпорации и банки. Може да не ги харесвате, но така стоят нещата. Живота е нечестен и жесток, както казва агента на ЦРУ - колегата Василев!
15
3
 
14
 
! Отговори
и там е така преди 6 месеца
И тя накриво като Орешарски.
Първо ще оклепа пейзажа и после ще си подаде оставката, пък други да забърсват мръсотията.
14
1
 
7
 
! Отговори
татул преди 6 месеца
Много отровиха атмосферата.Явно
раната е много дълбока и този инат
прехвърля днешните нормалности.
Ами ,ако посегнат на Двора?От 100
човека в Зелника,дето бяха, ни вопъл
ни стон.
13
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Британците не са всред най - интелигентните нации. Обаче са всред най - агресивните и най - злите. А също и всред най - лицемерните.