"Шпигел" съди журналиста, който си измисли историите

Клаас Релотиус искал пари от читатели за "страдащи" сирийчета
23 дек 2018 17:10,
21
"Шпигел" съди журналиста, който си измисли историите
Снимка: Reuters

Списание "Шпигел" заяви днес, че подава иск срещу един от бившите си журналисти, за когото подозира, че е злоупотребявал с дарения за сирийски сираци - герои на негова статия, чиято достоверност също е под въпрос, предаде Франс прес.

Още по темата

Авторитетният германски седмичник каза, че разполага с данни, според които Клаас Релотиус - водещ негов журналист, изпаднал в немилост заради фалшификации - е организирал подписка за дарения сред читателите си, за да подпомогне пострадалите млади сирийци, описани в една от статиите му, но е дал на донорите своите собствени банкови данни, пише БТА.

"Съответно с иска "Шпигел" ще предаде цялата събрана информация на прокуратурата", посочва изданието на сайта си в интернет.

Релотиус призна, че си е измислял истории и персонажи за близо 10 статии. Скандалът бе разкрит от германския седмичник в сряда, след като 33-годишният журналист бе напуснал на 16 декември.

Тогава разтревожени читатели сигнализираха в редакцията за обявената от Релотиус подписка за дарения в полза на сирийските сираци, живеещи по улиците на Турция - герои на негова статия, публикувана през юли 2016 г.

Журналистът обявил подписката чрез имейли до читатели, които му писали във връзка с фалшивия репортаж. След това турски фотограф, работел заедно с него по този материал, разкрил съществени неточности в него.

В редакцията на "Шпигел" вече са убедени, че Релотиус е измислил изцяло основните герои на репортажа. Списанието отрича да е било в течение на тази кампания и посочва, че в момента не знае точния размер на събраните средства.

Бившият водещ журналист, награждаван неведнъж, описа после в редица статии усилията си да подпомогне тези деца като продължила с месеци борба с цел те да могат да емигрират в Германия и там да бъдат осиновени. Според "Шпигел" това също е лъжа.

В последния си брой от вчера германският седмичник заяви, че тези фалшификации са "най-лошото, което може да се случи на една редакция". "Шпигел" поднесе извинения и увери, че "ще положи всички усилия, за да възстанови достоверността" на своите матери

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
дрис. бг преди 5 години
Браво. На този сайт тук всеки ден измислици с правописни грешки и осъдени няма
12
0
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Опитвам се да чета немски вестници и мога да ви кажа ,че Шпигел не е най-тежкия случай!?Билд и Дойче веле са доста по-зле!Но и в други вестници,които претендират за сериозност-като Ди Велт и Ди Цайт има такива материали ,че да ти настръхне косата!?А ние се чудим защо германците са като зомбирани!?Но така или иначе,този случай е една лакмусова хартийка за цялата западна преса!?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха-ха-ха...........и някои после ще ми разправят, че на запад нямало "хейк-нюз"!!!!! Абе ние си знаеме истината отдавна, ама дип сега все още сме на вълната на "любовта" към друг "голям брат" и нашите още продължават да ни лъжат ли лъжат!!! Но скоро ще ПРОГЛЕДНАТ И ТЕ, ЧЕ НИЕ НИКОГА НЕ СМЕ ИМ ВЯРВАЛИ!!!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Те не го съдят, че е комунист бе !А образовайте се бе !Като не се учите, поне си ползвайте смартфоните, за да се информирате бе !
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Те не го съдят, че е комунист бе !А образовайте се бе !Като не се учите, поне си ползвайте смартфоните, за да се информирате бе !
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията е една измислица. Гласуваш за който ти спуснат отгоре, четеш медии които те манипулират, имаш "свобода на изразяване" ама ако кажеш думата "н..." из публичното пространство отиваш в затвора.
7
0
 
35
 
! Отговори
хммм преди 5 години
а вас кога ще ви осъдят срещу манипулиране на общественото мнение чрез редактиране на коментари и умишлено прикриване на националното недоволство срещу определени етноси които вредят на правилното функциониране на държавата, свързано със помощи, не плащане на данъци, незаконни постройки, терор, измами, шарлатанство и въобще всичко което е нелегално. Без срам коментарите биват редовно изтривани, което е в противовес с Европейските закони и свобода на словото. Би трябвало да ви е срам.
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се споменават съчиненията му за Украйна и Мегдана ? Предполагам "наивна грешка" от ваша страна, както винаги.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтрихте поста ми, в който ви отдадох дължимата чест за "креативността при имплементирането на иновативни" хибридни "новини". Сами ли се отказахте от тази "чест" или отново е по нечия добре платена повеля?
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От доста години живея и работя в Германия и мисленето на германците ми е приблизително известно.В случая съм абсолютно уверен, че много народ в списанието е знаел за какво става дума, но сега, като загрубяват нещата, търсят да си измият ръцете.Абсолютно повторение на историята с манипулираните данни. Много във ФВ са знаели, но чак като изгоряха с големите глоби, почнаха да "минимизират загубите"
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагласата е вярна! Идват да отразяват с предварителна нагласа и да търсят факти за предразсъдъците си. Главите на немците са пълни с клишета и те си ги оправдават. На нас ни мерят усещането за корупция, а не корупцията, която не ги интересува. Тоз пък оправдава очакванията на публиката си, а не реални факти- клишета дал господ!
2
11
 
11
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
И как така ще съдят журналист?! Нали има свобода на словото?!
1
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сто процента този журналист има български корени.