Пластмасите за еднократна употреба имат вредни ефекти за здравето

Затова ЕС предприема мерки по забраната им
5 яну 2019 18:45, Боряна Павлова
14


"Най-масовата пластмаса, която се използва за съдове, съдържа веществото Бисфенол А, което има вредно въздействие върху хората. То уврежда ендокринните органи – половата система, тиреоидната жлеза, панкреаса," каза за Bulgaria ON AIR проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика и по хранителна токсикология.

В края на 2018 година страните от Европейския съюз и представители на Европейския парламент договориха подробностите на забрана на пластмаси за еднократна употреба, включително чаши, чинии, прибори за хранене, контейнери за храна, бъркалки за кафе и сламки за пиене.

"Много заболявания, които през последните години бележат ръст, се счита че се дължат на ендокринните замърсители, един от които е именно Бисфенол А в пластмасите.

Той увеличава риска от рак на простата при мъжа и рак на гърдата при жените. Води до напълняване – счита се, че бумът от затлъстяванията се дължи и на това. Също така провокира диабет тип 2 и нарушава функциите на панкреаса. Това показват резултатите от експериментални проучвания," каза проф. Петрова в предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова.

"Минералните води се препоръчва да не се държат в пластмасови шишета при температура, по-висока от стайната, т.е. на плажа или в колата през лятото. Това създава риск от преминаване на Бисфенол А във водата," каза проф. Петрова. Не се препоръчва използването на тези бутилки за еднократна употреба повторно. Те трябва да бъдат изхвърляни и в никакъв случай да се съхраняват повторно в тях каквито и да е течности, като вино, мляко и др," препоръча проф. Петрова.

Целия разговор за вредните ефекти от пластмасите за еднократна употреба и защо ЕС иска да ги изкара от употреба - вижте във видеото.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, че него - бисфенол А го има в касовите бележки от продажби в магазините и билетите на обществения транспорт, що не ревем за тях!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Събчо преди 1 година
По времето на социализма храна , като сирене, кашкавал ,месо, колбаси се увиваха в кафява амбалажна хартия при закупуването им.Течности олио, оцет бяхав зелени стъклени шишета.Ракът беше рядко срещано явление, не като сега.
А казват, че татовото време било лошо.Е, да , ама - не.
11
1
 
4
 
! Отговори
КрайноДясно преди 1 година
Мръсотийте, на-еврейските, търговци ....

Вземат- жертви, дорй- във- Боулингът ....
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма бисфенол-А в пластмасите за храни и напитки. Да си скъса професурата и всички дипломи. Голям срам и излагация пред публиката.
Шишетата от поликарбонат с бисфенол-А отдавна са забранени.
9
4
 
4
 
! Отговори
Горете .... преди 1 година
...пластмасите, найлони,дрехи. Ромите не са прости. Знаят какво да горят. А също и стари мебели древотреска . По тях има лепило. Много са добре за горене. Горете братя. Така не остава отпадъчен продукт. Или ако остава е много по-малко и в същото време отделя топлина
8
0
 
13
 
! Отговори
Скендербег преди 1 година
никогаш няма да се оправим защото имаме най-много Ай дуци на глава от населението в цяла Европа !
7
11
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Пластмасите ги ползвам за подпалки . Вършат идеална работа.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сжилен е прав. Полиетилен терефталат (РЕТ) е полимер, който няма нищо общо с Бисфенол А. Тази госпожа явно никога не е учила за полимери, а може би и въобще Химия.
5
5
 
18
 
! Отговори
Калашников преди 1 година
Всички болести по българите са от ядовете,а ядовете ни ги докараха СДС- гадовете,начело с Драгалевския Ай дук,който държавата окраде и изкорми,и докара ни до тук!
4
0
 
30
 
! Отговори
doko преди 1 година
Назад към дамаджаните и амбалажната хартия!Излиза че българите сме живели в бъдещето!
3
1
 
13
 
! Отговори
Свилен преди 1 година
Фейк нюз. Тази нищо не разбира. Веществото Бисфенол А се използва(ше) само за поликарбонатите. От тях се правеха бутилки за многократна употреба, както и бебешки шишета. От няколко години това вещество е забранено за хранителни цели, заради предполагаеми негативни ефекти върху здравето. Моите и милиони други деца израстнаха със шишета от поликарбонати.

Бисфенол А няма нищо общо с PET, от който се правят всички бутилки за еднократна употреба.

До какви "професори" доведе това образование!
2
4
 
4
 
! Отговори
НЕбългарин преди 1 година
Ха сега де!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от доста време се опитвам да избягвам пластмасови изделия.
Лошото е че преди години бе престижно да ти "подарят" наелонова торбичка на пазара.
което искам да попитам е, какво ще направят по въпроса с капсулите на кафе машини те. Всеки ден се хвърлят милиони.