На Европа й омръзна да се бори с миграцията

Само 150 000 незаконни влизания през 2018 г.
9 яну 2019 22:11, Йовка Димитрова
41
На Европа й омръзна да се бори с миграцията
Снимкa: Reuters, архив

Европейските държави нямат достатъчно воля да довършат реформата на политиката за миграция и така да се подготвят за нови кризи. Това призна днес комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той заяви, че проблемът с довършването на реформата е в Съвета, докато Комисията и Европарламентът, “правят всичко възможно” за приемането на пакета, предложен в пика на миграционната криза.

Още по темата

“Отговорността не е на парламента или на Комисията, а на Съвета”, заяви Аврамопулос.

“Реформата е повече от нужна. Сегашната регулация оставя тежестта на няколко държави, ограничава свободното движение и изцежда доверието между страните членки”, добави комисарят.

Темата ще бъде обсъждана отново идната седмица в Страсбург, след като днес 49 нелегални мигранти, спасени от два кораба в Средиземно море, бяха най-после свалени на брега. Те трябваше да чакат три седмици в открито море разрешение да акостират в европейско пристанище. Малта ги допусна в свой порт, след като с посредничеството на Брюксел 8 държави се съгласиха да ги приемат, за да подадат молби за убежище.

“Последните седмици не бяха най-доброто време за Европа”, коментира Аврамопулос, добавяйки, че е трябвало лично да звъни на министри, за да ги убеждава да вземат мигрантите.

В последна сметка те ще бъдат разпределени между Германия, Франция, Португалия, Малта, Люксембург, Холандия, Италия, Ирландия и Румъния.

“ЕС не може да продължи да залага на ад хок решения. Мигранти ще продължават да идват, независимо от усилията ни да управляваме процеса. Ето защо се нуждаем от предсказуем и устойчив механизъм. Европа трябва да изпълнява моралния си и хуманитарен дълг”, заяви Аврамопулос.

Еврокомисията предлага да се изработи временен механизъм, чрез който спасените в морето да се разпределят във вътрешността на ЕС, за да се разтоварят граничните държави. Този механизъм трябва да действа, докато страните членки решат дали да приемат предложените от Еврокомисията квоти за разселване, които ще се задействат при нови миграционни вълни. Те са блокирани в Съвета от почти 3 години, главно заради несъгласието на централноевропейските държави.

Европейските лидери отхвърлиха през декември предложението на Еврокомисията да се приемат договорените през българското председателство 5 нови регулации и директиви за убежището, като продължат да преговарят по Дъблинските правила за убежище и условията за прием, за които няма съгласие. Договорености няма да се приемат докато не се постигне компромис по цялата миграционна реформа, решиха лидерите. Продължава да е блокирано и предложението за увеличаване до 10 000 на европейската гранична охрана.

През 2018 г. броят на новопристигащите нелегални мигранти е намалял с 92% спрямо пика на кризата, достигайки най-ниските си нива от 5 г., съобщи Аврамопулос. Миналата година са регистрирани едва 150 000 незаконни влизания. Спадът на миграционния натиск се дължи главно на пресъхналия маршрут между Либия и Италия. Затова пък влизанията през Испания и през Турция са се увеличили.

По данни на европейската гранична служба от Турция са влезли 56 000 нелегални мигранти, главно заради увеличените пресичания на сухопътната граница с Гърция. Докато мигрантите от Афганистан, Сирия и Ирак продължават да пълнят лодките през Егейско море, мнозинството мигранти през зелената граница са турски граждани, уточнява граничната служба.

Почти същото количество мигранти - 57 000, са влезли миналата година през Испания, използвайки западния средиземноморски маршрут. Основната част от тях са граждани на Гвинея, Мали и Алжир.
 18% от пристигналите в ЕС през 2018 г. нелегални мигранти са жени. Всеки пети настоява, че е непълнолетен.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Африка е 1,2 милиарда и се удвоява на 25-30г. Всички ли ще ги приемаме ? Средното IQ им е 73 , дали ще поумнеят изобщо ?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВМЕСТО ДА ЧАКАТ ТРИ СЕДМИЦИ ДА ГИ ПРИЕМЕ НЯКОЙ, ДА БЯХА ГИ ВЪРНАЛИ ОБРАТНО.
31
1
 
1
 
! Отговори
Магелан преди 2 месеца
До 42

Защото са на остров в океана, отдалечен от всяка суша и напливът и нивъзможен по начина в Европа
30
1
 
8
 
! Отговори
Европейка преди 2 месеца
Довършването на реформата е само едно-закриване на НПО-тата,затваряне на границата,връщане още от морето и депортация на повечето от тези в Европа.Разни квоти и разселване из Европа е подкрепа на нашествието.
29
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Меркел трябва да бъде обесена, за назидание! Тя отвори вратите за тази напаст!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изпразваш пълнителя на хванатите мигранти, даваш видеото на снн, до 5 дни цяла свят ще знае че по границите на ес се стреля, без помоши мечета нпо та, лагери ала бала. Лесно е и е просто, стрелба на месо с камери. Кой ше тръгне тогава да видим? Ами никой
27
2
 
10
 
! Отговори
Българина преди 2 месеца
Юдейските ви госпдари това искат, да управлявате процеса или той да ви управлява все едно. Въпросът е че сащ не ви дават да СПРЕТЕ ПРОЦЕСА! Кое е по лесно, да направляваш едно диво животно да бяга в гората или да го гръмнеш инда спре да бяга! Вие не искате да ги спрете. Но ще дойдат хора на власт които ще ги спрат със сила която вие не искате да приложите. Германския министър на отбраната е ГИНЕКОЛОЖКА, абсурд! За това на германия и на цяла европа й разказват играта
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 25
вън!

А бе ти не разбра ли, че нас ни презират?
25
2
 
16
 
! Отговори
Прасе с каска преди 2 месеца
Като почне да се стреля на месо и много бързо ще спрат да напират.
Само че те ни лъжат за плановете им да спират нелегалните мигранти.
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бягали били от войната а къде са им жените и децата Останали са там да воюват
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво значи да се борят с мигра ията, след като не ги връщат там, отде са дошли? Напротив, дават им пари и подслон.

Още на границата ги натирвате кат кучета и проблемът се решава, пък и има възпитателен ефект върху другите мераклии.
22
1
 
18
 
! Отговори
42 преди 2 месеца
Така е. С миграцията трябва да се бори армията, а не политици. Да вземат пример от Австралия, там защо няма неконтролирана миграция...
21
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно е казано - няма воля, другото е приказки на търкалета. Ама тая глупост няма да е вечна де, нещата винаги назряват и избухват. Това че някои решили да променят генофонда и бръмчалото не спира, няма да е вечно.
20
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"...Мигранти ще продължават да идват, независимо от усилията ни да управляваме процеса. Ето защо се нуждаем от предсказуем и устойчив механизъм. ..”, заяви Аврамопулос.

Ето един предсказуем и устойчив механизъм - връщаме ги откъдето са дошли. По-предсказуемо и устойчиво - здраве му кажи...
19
2
 
12
 
! Отговори
дарвин преди 2 месеца
"само"?! вие подигравате ли ни се!!
18
2
 
28
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Не се отказват да ги натресат на всички, дори на тези, които категорично отказват да сърбат попарата на лудите. Европа пусна досегашните тарикати и вече е време да спре, идват от цял свят и край няма, щом има спасители и гостоприемни държави. Никой от глупаците не мисли, какво ще остане от нашата Европа след години.
17
3
 
25
 
! Отговори
Присмехулник преди 2 месеца
“Последните седмици не бяха най-доброто време за Европа”, коментира Аврамопулос, добавяйки, че е трябвало лично да звъни на министри, за да ги убеждава да вземат мигрантите.". a колко по-лесно щеше да е за другаря аврамопулос и цяла европа той да ги настани у дома си. само за осем човека ли го прави на въпрос, след като има такава голяма къща, заплата и безотчетни сметки?
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде пак византийски номера за лапане на парици. АК 47 е страхотно решение, само трябва да го грабнете, да стреляте веднъж или два пъти и мигранти повече няма и да видите, мълвата ще се разчуе.
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"На Европа й омръзна да се бори с миграцията"

Нямам спомен "Европа" да се е опитвала да се бори с нелегалната миграция. Досега я допускаше съвсем свободно на територията си като в разграден двор и само в Източна Европа се извършваха реални действия за възпиране на талазите.
14
2
 
48
 
! Отговори
Jas преди 2 месеца
"Европа трябва да изпълнява моралния си и хуманитарен дълг”, заяви Аврамопулос." Хайде пак промиване на мозъци. И защо Европа да има какъвто и да било дълг към мигрантите? Нас кой ни бръснене за нещо до 89', когато някой успееш да избяга? Тези не са политически, но економически мигранти и не това е най-лошото, ами постепенната замяна на коренното европейско население, култура, традиции и религия.