Brexit се задава, а Франция и Германия с нов договор

Защо Макрон и Меркел ги е грижа и ще промени ли договорът нещо?
22 яну 2019 13:23, Елка Василева
94
Brexit се задава, а Франция и Германия с нов договор
Снимка: архив, Reuters

Франция и Германия ще подпишат днес нов договор с цел отново да затвърдят мястото си в центъра на Европейския съюз.

В момент, когато Обединеното кралство напуска ЕС и нарастващата вълна от популизъм отправя предизвикателство към изконните либерални ценности на блока, новият договор се ангажира напълно да ги защити.

Има богата символика в подписването в германския град Аахен, който през вековете е преминавал от ръцете на едната страна в тези на другата и обратно, и е известен на френски език като Екс ла Шапел, пише Би Би Си.

Но в крайна сметка ще промени ли нещо договорът?

Какво има в договора?

В проектоспоразумението Франция и Германия се споразумяват да установят общи позиции и да правят съвместни изявления по важни въпроси на ЕС - формализирайки сегашното си сътрудничество. Те също така планират да действат като единна сила в ООН.

От външната политика до вътрешната и външната сигурност, двете страни се ангажират да излизат с общи позиции, като същевременно се стремят да укрепят "способността на Европа да действа автономно".

Двете страни се ангажират за:

- Задълбочаване на икономическата интеграция с френско-германската "икономическа зона"
- Развиване на военните способности на Европа, общи инвестиции за "запълване на пропуските в капацитета, като по този начин се укрепят" ЕС и НАТО
- Поощряване на създаването на "обща култура" във въоръжените сили на двете страни и съвместни разгръщания, както и френско-германски съвет за отбрана и сигурност.

За младите хора има споразумение да се наблегне върху културния обмен и да се повиши изучаването на езиците на другата страна, като целта е да бъде създаден френско-германски университет.

Има и планове за по-тесни трансгранични връзки и по-голямо "двуезичие" от двете страни на границата.

Колко амбициозно е това?

Много от тези стремежи са чувани и преди.

Точно преди 56 години в Париж бе подписана първата Съвместна декларация за френско-германско приятелство.

"Оттогава различни френски и германски правителства говорят за духа на договора от 1963 г.", казва Дирк Льофен, началник на катедрата по политология и международни отношения в университета в Констанц.

Проф. Льофен смята, че няма драстична промяна, но вместо това договорът "продължава да преследва или нагажда старите цели в условията на днешните предизвикателства".

Той изтъква икономическите планове като потенциален сигнал за следваща стъпка за по-голямо сближаване двете страни.

За Алистър Коул от Кардифския университет значението на договора се крие в неговата символика. В контекста на Европа след Brexit той смята, че е предназначен да "обяви централната роля на Франция и Германия, макар че на практика между двете страни често има разногласия".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще подпише договора, "защото вярваме, че светът се е променил драстично" от 1963 г., а неща като европейската интеграция "още не са били измислени" преди 56 години.

Има ли голяма опозиция срещу пакта?

Някои държави членки на ЕС смятат, че двете страни вече имат твърде голяма власт. Държавите от Централна и Източна Европа отказаха да приемат лидерска роля на Германия и Франция по въпросите на миграцията.

"Време е да се противопоставим на френско-германската ос с италианско-полска ос", заяви десният вътрешен министър на Италия Матео Салвини в деня на обявяването на окончателния текст на договора.

Той каза това при посещение в Полша с цел да оспори господството на Франция и Германия в ЕС с помощта на евроскептичен съюз, преди изборите за Европейски парламент през май.

Самият договор бе предмет на редица фалшиви новини във Франция и имаше конспиративни теории, че Макрон ще предаде територия като част от сделката.
Френският евродепутат Бернар Моно, бивш член на Националния фронт, заяви във видеообръщение, че договорът действително ще отстъпи граничните области Елзас и Лотарингия на Германия.

Твърдението се разпространи бързо в социалните медии, въпреки няколкото опровержения в традиционните медии - и факта, че Моно изтри видеото си. Той също така заяви, че немският ще стане официален език на двете области.

Лидерката на крайната десница Марин Льо Пен стигна дотам, че да обвинява президента Макрон, че заминава за Аахен, за да "унищожи по същество онова, което генерал Дьо Гол постигна, т.е. вкара Франция в първа лига (на великите държави)".

Защо Макрон и Меркел ги е грижа?

За Ангела Меркел историята има значение - нейната политика е повлияна от наследството на оцапаната с кръв Европа от 20 век.

В лицето на Еманюел Макрон тя е намерила партньор, който споделя виждането й поне за символичната тежест на миналото. Помислете за въздействащия момент, когато двамата лидери се прегърнаха, когато почетоха загиналите през Първата световна война.

Нищо чудно, че са избрали такава значима годишнина, за да стартират плана си да изведат Европа от сегашния период на нестабилност.

Критици в Берлин твърдят, че договорът е несъстоятелен и че - символично или не - възобновяването на господстващото френско-германско партньорство рискува да изплаши държавите от Източна Европа.

Тя ще подпише договора с едно на ум за това как ще остане в историята.

Жената, която се възприема от мнозина като де фактически лидер на Европа, все пак управлява по време на редица тежки кризи.

Скептици посочват, че е малко вероятно тя да остане достатъчно дълго време, за да види реализирането на всички обещания на договора.

Ще промени ли договорът нещо?

Властта на президента Макрон е намаля, откакто бе е избран през 2017 г. с обещание за редица от проевропейски мерки, включително общ бюджет за еврозоната.

Според проф. Коул основният въпрос не е договорът, а "много несигурното бъдеще на програмата за европейски реформи на Макрон".

Той обаче смята, че може да има някакво придвижване към по-интегрирана стратегия за сигурност и отбрана и дори към по-противоречивото споделяне на дълга в еврозоната.

По думите на германския външен министър Хайко Маас двете страни "обединяват силите си за борба за силна Европа, способна да предприеме действия, за мирен свят и основан на правила международен ред".

/БТА/


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Vive la Republique! преди 3 месеца
Франция има петата най-голяма икономика в света, петата най-силна армия в света, третия най-голям ядрен арсенал в света, космическа програма, колонии, френския е говорен от стотици милиони хора на шест континента, в La Francophonie членуват 54 държави с общо население от над 1 милиард души. Със статут на победителка в две световни войни, създателка на ЕС, постоянен член в СС на ООН най-посещаваната страна в света, Париж е най-красивия град, френската кухня и култура са номер едно. Vive la France
72
1
 
3
 
! Отговори
Франкофил преди 3 месеца
Франция е най-великата страна защото без Франция нямаше да има нито Англия, нито САЩ. Иначе от обща евро армия най-много ще спечелят французите, тъй като имат най-силната армия в НАТО след САЩ. Ще засилят военното си влияние над цяла Европа и ще увеличат износа си на оръжия. Умни са французите! Vive la France! Vive l'Europe!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагаме да си вземат и бойко
за прислужник , не ни трябва .
70
3
 
1
 
! Отговори
Ала-Бала преди 3 месеца
Макрон взе любимата на Бойко Борисов Меркел. Даже я целуна след подписвнето на обвързващия договор.
69
3
 
0
 
! Отговори
До сем.Ганеви... преди 3 месеца
Библейски въпрос - Що сте Там,а не Тук?!...
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държа да отбележа, че всеки втори имейл на британски ейч-ар към мъжа ми започва така- Де'ър мистър...., търся еди какви си специалисти за еди каква си позиция. ИЗДИРИХ ВАШИЯТ ПРОФИЛ от линк999ед000ина, или друга социална мрежа и ви предлагам....С две думи- мъжът ми НЕ Е кандидатствал за НИКОЯ от предложените му позиции, обаче- наглите британски конски мухи, наречени ейч-ари, сами се навират между шамарите...
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
65- сега се сетих- мисля, че стандарта е станаг, а отделно мъжът ми е завършил британско уни в лондон на английски език-с пълен сбор точки от всички възможни и едната му диплома за магистратура е от същият британски университет
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
66 – пълни глупостиПроблемът е, че британските работодатели СА ШОКИРАНИ, ЧЕ НЕ БРИТАНЦИ,А ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙЦИ, са новите “мозъци“ в ЕС:)Те ни имат за хора от 5тия свят и ако им кажа, че пия през ден определена марка френско шампанско,рискувам да получат инсулт + инфаркт от изненада:)На всичко отгоре и двамата съпрузи сме със сериозни професии- и аз съм с 2 магистратури,а сме и шатен и естествена блондинка, но не сме ирландци , а етнически българи:) Написах ти, че мъжът ми владее английски ниво НАТО
65
4
 
2
 
! Отговори
Англосаксонец преди 3 месеца
Проблема на всички българи в Лондон а и на запад с по 27 сертификата е че не знаят местният език на средно дори ниво и висят в БГ форумите незнайно защо?И аз имам сертификат за управление на бомбандировач Б-2 стелт.Ама то сертификата не кара самолета!Хехе!
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
65- И аз това им казвам, ама те са ШОКИРАНИ, че НЕ ЩЕМ в лондон:) Какво да я святкам тази дама, че тук имаме имотИ, родители, животът ни тук е отличен и НЕ ИСКАМЕ да ставаме бритиш ситизен! Обаче нагли, мизераблите- нагли и нахални! Направо НЕ МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ, ЧЕ БЪЛГАРИ НЕ ИСКАТ ДА СТАВАТ БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИ:) Т8пунгери- какво да ги правиш= р*бска психика:)
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спокойно, английските работодатели някак ще оцелеят и без мъжа ти :D :D Английската икономика някак ще преживее без вас.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
62 - И В МОМЕНТА имейла на мъжа ми е ОБСАДЕН от британски ейч- ари, които ни питат- ама не искате ли релокация в лондон, на 650 паунда такс фрий на ден:) АМИ не- НЕ ЩЕМ РЕЛОКАЦИЯ В МУХЛИВИЯ ЛОНДОН- ТУК , В БЪЛГАРИЯ , СИ ИМАМЕ ВСИЧКО И ПРИЕМАМЕ САМО УОРК АТ ХОУМ В БЪЛГАРИЯ, НЕ ЩЕМ РЕЛОКАЦИЯ, ТОЧНО ПЪК В НЕСИГУРНАТА Ю.К.! Ама те продължават- нагли- АМА КАК ТАКА НЕ ИСКАТЕ, АМА ТОВА Е ЛОНДОН... За малко да накарам мъжа ми да напише на една такава нахалитетка ейч- арка- ФАК ОФ , ЛОНДОН:):):)
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 62- май не схващаш- НИЕ СМЕ СИ В БЪЛГАРИЯ, а ако британските работодатели искат мъжът ми да работи по техен проект, това може да стане, САМО АКО:1. се работи уорк ат хоум ОТ БЪЛГАРИЯ и всички данъци и осигуровки на мъжа ми се дръпнат ТУК- В БЪЛГАРИЯ 2. в договора да е вписано 1500 паунда/ евро такс фрий заплата НА ДЕН 3. МОЖЕ да има 1 път в месеца пътуване до ю.к, но пък нета нали е и за това- видеоконферентната връзка е добро решение:–)
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 59

Алооу, като на теб и на мъжа ти не ви изнася в Англия се връщай в България, никой не ви е длъжен с нищо, ясно!? Там сте в чужда държава. Ето затова не искат ганьовци, супер нахални същества. Докато индийците бачкат денонощно на половин цена и не се оплакват от нищо. Марш в гоньолaндия.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
58- ходи си намери нигериец да ти пази фирмата от ддос атаки или да ги оправя, ама му предложи 100 паунда на ден- щото е нигериец;D:D:D
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И защо британските политици ИЗЛЪГАХА британските граждани, че ЕС гражданите им заемали работните места, след като това е ЛЪЖА- съгласно правните условия, с които ю.к. е влязла в ЕС? Къде са ви хората от оксбридж, защо точно те, които уж знаят какво точно е ЕС, не излязоха с една кампания кое от думите на британските политици е истина, и кое- лъжа, съгласно договорите за ЕС...
57
3
 
2
 
! Отговори
Тими преди 3 месеца
Английския е официален в 67 страни, от общо 180 държави. Англосферата е САЩ, Англия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Нигерия и още 60 страни. На немски говорят в Германия, Австрия и в село yйно :D
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кажи, ник извод- КОЙ БАЧКАТОР В Ю.К. ПОЛУЧАВА ПО ЗАКОНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ОТ 1500 ПАУНДА ТАКС ФРИЙ НА ДЕН- НЕ НА МЕСЕЦ? И след като оксбридж уж произвежда елитни .мозъци“- КЪДЕ са тези мозъци- защо не работят в британските фирми?:) При влизането си в ЕС, ю.к. е подписала ПРАВНИ условия за членството си, едно от които е- САМО КОГАТО НЯМА БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИН- КАНДИДАТ ЗА ПОЗИЦИЯТА,СЕ НАЕМАТ ЕС ГРАЖДАНИ! ЕС гражданите НЕ ЗАЕМАТ квалифицираните и виококвалифицираните позиции на британци
55
6
 
2
 
! Отговори
И още нещо преди 3 месеца
В германо-френския съюз, Франция е в ролята на жената.

Между друтото английския е официален и в Малта.
И в оше 60 страни по света.

Англоамериканците са номер едно, а французите са бита карта, вярно е. Но да знаете, че и швабите няма да стигнат далеч с това пенсионерско население и Германия е бита карта. Добре че Англия напуска навреме.
54
2
 
4
 
! Отговори
Моше преди 3 месеца
Новият израз е използват те все едно си французойка!Ахахах!