Брюксел стресиран: Богати чужденци си купуват BG гражданство!

Програмите ни могат да помогнат на организирани престъпни групи
Обновена: 22 яну 2019 09:12 | 22 яну 2019 09:10, Петя Славова
116
Брюксел стресиран: Богати чужденци си купуват BG гражданство!
Снимка: МВР

Европейската комисия предупреждава, че програмите в някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и да увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци, предаде Ройтерс.

Предупреждението се съдържа в проектодоклад, който се очаква да бъде публикуван от ЕК в сряда.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство.

В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между един и два милиона евро, посочва Ройтерс.

Според доклада в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Разрешенията за получаване на местожителство се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството, и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там, създават потенциален риск от пране на пари, смята ЕК.

Еврокомисията казва, че ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 102Ми, какво сме друго? Аз не съм забелязал, да сме някаква самостоятелна нация, която е нещо пвоече отмаса хора, копито едвам се понасят ....
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един е Бойко Втори лифт Трети пол4 тона суджук.5 тунела за мечки.6 апартамента на цвъцко.7 години мандат на Цацата.8 министри носят блатни кокичета.9 кръга на ада.10 декара в Пирин.11 ремонта на графа.12 пенсии в годината.13 кражби в минута.14 годишни бият учител.15 братовчеда на Делян Добрев.16 годишни със силикон.17 офшорки имат дюни.18 пъти пада оградата.19 поръчки за Пеевски.20 процента ДДС за книги.КАК ДА НЕ ОБИЧАШ БОЙКО!!!!
95
4
 
7
 
! Отговори
СУДЖУЦИ преди 5 години
ПАРИТЕ ОТ ПАСПОРТИТЕ ПОТЪВАТ В ДЪЛБОКИТЕ ДЖОБОВЕ НА ГЕРБЕРАСТИТЕ.ЗА ПАРИ ГЕРБЕРАСТЪТ НЕ САМО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОДАДЕ, НО И МАЙКА СИ.
94
2
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Те накрая ще бият шута на тарикатите на дребно и ще видим какво ще продават.
93
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният провал на герберите!!!
92
1
 
5
 
! Отговори
КОСТоВ преди 5 години
Това с 13тата заплата, поне във Франция не е както си го представяме ние. Там не се казва месечната заплата като почваш работа, а годишна и то бруто. И после тая годишна ти я разпределят не на 12, ми на 13. Тоест ти си взимаш пак същата годишна заплата, просто взимаш по-малко другите месеци, за да имаш 13та. Същото е и с допълнителни пари за "почивки".Влизат в годишната, просто ти плащат по-малко на месец
91
3
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Най- вече да се чете - богати руснаци...
90
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ще се опитат да спечелят изборите на всяка цена, законна и незаконна! Защото нямат друг избор един изборен провал означава съд, затвор, а в случая с Боку и невъзможност да се покаже на улицата, защото все някой ще се изкуши да си изясни лични и бизнес отношенията с него.
89
3
 
20
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 5 години
До Стар БургазлияТАКА Е ТЕ --В БРЮКСЕЛ ЗНАЯТ ВСИ4КИТЕ ЗУЛУМИ НА ФЕОДАЛА--ПАДИШАГ НО СИ ЗАТВАРЯТ ЕДНОТО ОКО----КАТО ОКТОПОДИТЕ
88
1
 
14
 
! Отговори
Hahoman преди 5 години
Пари ли ще перат?ще се гушкат ли? Ко 'ша правят ,ще правят .По важно парите да са въртят при наще мафиоти.
87
3
 
10
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 5 години
Така е повечето милионери от Източна Европа,Азия и Африка са доста опасни типове....Да ходят в Лондон ,Дубай и Истанбул...
86
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Хехехенещо си се объркал!..Обаче:-ако наистина има някои " с кинти" бъди сигурен,че идват тук да ги изперат.
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука е така.
84
6
 
20
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 5 години
Няма нищо лошо в това един китаец да инвестира няколко милиона евро или долара в България, да отвори работни места и да приеме българско гражданство. Тогава е и по-сигурно, че ще плаща и данъци в България. Защо ЕК не критикува Лондон и Берлин, където става истинско пране на пари чрез купуване на скъпи имоти ? Рибата се вмирисва от главата.
83
3
 
23
 
! Отговори
Хехехе преди 5 години
Яд ги е, че прибират бедни емигранти, а при нас идват хора с кинти.... К'во искат? Да вдигаме мизата ли?
82
6
 
35
 
! Отговори
КАК ГИ СТЯЯГА преди 5 години
ЧИПИКЪТ ЗАПАДНЯЦИТЕ че някакви пари ще дойдат при нас а не в техните чревясали от пари джобове.Свикнали да грабят наготово от подопечните си територии сега се щуркат като мухи без глави.Всички приказки за пране на пари и навлизане на съмнителни хора в ЕС е най големият цинизъм.Бързо забравиха кой пусна 1 милион на юруш със "добре дошли"
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пряката продажба на гражданство е възможно понеже не е решение взето след референдум отстрана на населението на страната,а продавача-държавен орган при което кандидата купувач на гражданство с намерение инвеститор освен с определената сума твърда валута не се задължава с нищо друго дори по обявената дейност с регистрациите в страната продавач след коет може да си изтегли внесената сума определил си/определена му/за начален капитал под формата на инвестиции как изискване,но туй е 1,а 2 е паспорт.
80
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неможе да бъде. В България има работеща институция МВР, ДАНС и е добре платена.
79
17
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименТова е държавна политика примера, който даваш с Гърция, ама за да я водиш , трябва да имаш финансов ресурс, не забравяй колко милиарда имат дългове гърците!Да не мислиш , че им е безплатно на гърците някои здравни процедури, ами не, просто са субсидирани!Какво искате бе селяни прости, преди 130 години сте били робска страна, минавате през пет войни и три национални катастрофи, винаги сте били бедни, но никога не сте били истински патриоти, вие сте най-добрите слуги и васали!ЦРУ!!
78
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До79. В Гърция не ти дават и касова бележка. Гърците обичат анархията от време на време и винаги.