8 март, женска стачка в Белгия: Без готвене, пазаруване...

Те ще бъдат по улиците на Брюксел, за да воюват за равноправие
28 яну 2019 12:00,
32
8 март, женска стачка в Белгия: Без готвене, пазаруване...
Снимка: архив Reuters

На 8 март домакините в Белгия няма да заведат децата на училище, няма да чистят, готвят и пазаруват, защото ще стачкуват.

Първата по рода си женска стачка в страната е насрочена за Международния ден на жената и цели да привлече внимание към насилието срещу жените, по-лошите условия за труд, по-ограничения достъп до образование, както и да настоява за повече емоционална подкрепа и да протестира срещу расизма.

Инициативата е на синдиката CNE (La Centrale nationale des employés), откъдето се надяват жени от цялата страна да се присъединят към проявата. Синдикатът е един от големите в Белгия и има 167 000 членове, основно в южната част на страната и в Брюксел.

Вдъхновението идва от подобна стачка в Испания през 2018 г., когато 5 милиона жени стачкуваха, парализирайки страната.

Организаторите са готови да подкрепят и различни местни инициативи, но досега огласените действия включват отказ да бъдат заведени децата на училище, прекратяване изпълнението на домакинските задължения като чистене, готовене, пазаруване и др.

Целта на протеста е да покаже, че жените са незаменими в съвременното общество, съобщават белгийските медии.
Вместо пред печката на 8 март белгийските жени ще излязат по улиците на Брюксел, за да покажат решимостта си да извоюват равноправие и срещу насилието. Предвиждат се и паралелни семинари и дебати, на които да бъдат обсъдени проблемите на жените, живеещи в Белгия. В страната живеят над 4,5 млн жени.

43% от работещите жени са заети на непълен работен ден и съчетават кариерата с грижите за семейството. За една и съща работа високообразованите жени в Белгия получават 91% от заплатата на мъжете - една от най-малките разлики в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Черна котка бял кота преди 5 години
Женомразеца както го наричаш работи като градивна единица в това общество на матриархален диктат!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От сега мога да кажа, че на 8ми март в Белгия ще се съберат стотици хиляди жени на протест в полза на равноправието. От тях 90% няма да са женени по обясними причини. Там освен срещу домашните си любимци и сапунки не знам срещу какво ще протестират, като им е празна къщата, защото са им празни главите.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Призовавам мъжете, които работят там където жена рядко ще видиш да излязат на протест. Всички тираджии, пилоти, миньори, учени, военни, пожарникари, хамали, дървари, строители и така нататък. Кажете, че не искате да плащате майчински и социални помощи за жени от вашите данъци, докато не видите равноправие на работното място. Докато жена ви не започне да носи повече от вас вкъщи, докато не започне да поема по-голяма отговорност по изхранването на семейството.
28
1
 
2
 
! Отговори
Бялата котка преди 5 години
Явих се, както обещах на обяд.Но женомразецът го няма. Не е сериозен.
27
0
 
7
 
! Отговори
Някой си... преди 5 години
Единственото за което могат да протестират са наложените предразсъдъци в съвр. общество, че жената трябва да се щави като *** и да се изтезава с *** диети за отслабване. Всичко останало е лигавщина, равноправието го има отдавна в Европа.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 MART TUK V BELGIQ NIKOI NE GO BROI ZA PRAZNIK NI ZA SLIVA VQRVAITE MI 20 G JIVEQ TUK V BELGIQ
25
1
 
18
 
! Отговори
Оня преди 5 години
Че си намират мъже дето ги мислят за роби си е техен проблем. Не е виновен който яде баницата. Намерете си свестни мъже с които си разделяте нещата и всико наред :)
24
2
 
32
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Аз като жена не подкрепям подобен протест. Драги ми жени, след като искате мъжете да се отнасят към вас като кавалери, дръжте се като дами. Не като мъжаги. Да, справедливост трябва да има, равнопоставеност при трудови взаимоотношения и достъп до образование също, но моля ви, не се правете на мъже у дома и с човека, с когото живеете. Ако искате мъжете да ви уважават бъдете жени. Това е мое мнение, мой начин на поведение и мога да твърдя, че се чувствам добре.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам за какво протестират западните жени, направо се чувствам благодарен колко свестни и хрисими жени имаме тук...
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не готвят, не чистят...вече и деца не искат да раждат. За какво ми е тази жена тогава?
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МенНали някой трябва да роди тези деца, дето сам си ги водиш на училище?Всичко останало зависи от това по какви критерии си избирал майката на бъдещите си деца и как след този избор сте си уредили отношенията.
20
8
 
10
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ако аз си готвя, водя децата на училище и си взема секс кукла за какво ми е жена? Да ходят да протестират и после шута в **** и да заминават за някъде другаде... 5 милиона патици...
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Подкокоросвай ги ти, пък после - олеле, феминистки недни.
18
1
 
4
 
! Отговори
Бяла котка преди 5 години
До Черния котарак 14Не е точно така, при всяка двойка е различно. Сега нямам време да споря с теб, на работа съм. Обаче довечера ще видиш ти ... :)
17
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това добре. Сега остава и да поискат сами да се заплождат без мъже и идилията ще е пълна. Тези от немане какво да правят се чудят в кой отвор да си го му.шнат. Тотална анархия с криворазбраната демоникрация. А тази на фотото е такава красавица че нито един мъж няма да я погледне. Защо не протестират младите и красивите ами протестират мамуните.
16
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала, тук слугините никога не биха се осмелили......
15
1
 
33
 
! Отговори
ааууу преди 5 години
Жените са най-привилегированите същества в западните общества. Агресията е индивидуална и неможе да "слагат" всички мъже в една торба.Ако феминистките продължат да си пробутват пропагандата толкова нагло и разни прищевки (като тоя смешен протест) , много мъже ще изберат пътя на MGTOW.По отношение на човешки права, всички са равни.По отношение на задълженията, физически особености и начин на мислене, разликите са очевидни.Тъпата феминисткиа и *** пропаганда се надявам да се провали.
14
4
 
25
 
! Отговори
Черна котка бял кота преди 5 години
Тез от чудене кво да правят си измислят проблеми! Феминизмът е плътно зад и в джендъризма веганизма и други субкултуеи разлагащи обществото! Те жените отдавна нито готвят нито си гледат децата и къщете! Мъжът е р ролята на работен кон и банкомат.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро в Белгия - всяка любовна среща и разговор между мъж и жена, в присъствието на представител на властите. При намерения за брак и кексуални взаимоотношения от страна на мъжа...подаване на писмено заявление в три екземпляра в общината. След това се изчаква докато се освободи наблюдаващ служител и след това тримата отиват на ресторант и евентуално в дома на някоя от страните.
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Феминистките удрят голямо реване за квоти и привилегии, но забележете, за управленски позиции във фирмите и държавната администрация. Все уютни, топли, добре платени службички.Не се забелязва същият ентусиазъм за мините, по строежите и при инженерните специалисти...време и мъжете в тези професии да възстанат за равноправие и квоти.