Българин на Острова: Британците – мързеливи, ние сме по-трудолюбиви!

В британския Бостън рядко някой ще каже добра дума за мигрантите
30 яну 2019 09:00, Елка Василева
179
Българин на Острова: Британците – мързеливи, ние сме по-трудолюбиви!
Снимка: архив, Reuters

В Бостън - "най-източноевропейския град в Англия", работят много източноевропейци. Местните не ги харесват. А според мигрантите британците са мързеливи.

Кой ще работи по полетата, когато българите и поляците си тръгнат?

Бостън е малко градче в Източна Англия, намиращо се само на няколко километра от брега на Северно море и попадащо в един земеделски район, наричан "зеленчуковата градина на Великобритания". Много мигранти вършат там черната работа на полето за малко пари. Това обаче изглежда не е попречило на 76% от местните избиратели (рекорд за страната) да гласуват в полза на Brexit-a. По този начин те изразиха отношението си към големия брой чужденци - поляци, българи, румънци, литовци, които се трудят по полетата или във фабриките в околността.

Още по темата

След два месеца - на 29 март - Великобритания ще напусне ЕС. А на 29 януари е гласуването на резервния план "Б" на британската министър-председателка Тереза Мей. Променили ли са се междувременно нагласите на местните хора спрямо мигрантите? Отговор на този въпрос търси австрийският вестник "Дер Щандарт" в обширен репортаж от Източна Англия, цитиран от Дойче веле.

"Най-източноевропейският град" на Острова

Ако се разходите из британския Бостън, който се намира на около 180 километра северно от Лондон, може да ви се стори, че се намирате някъде в Източна Европа, пише авторът на статията. По-нататък четем:

Езиците, облеклото, прическите, магазините - рядко ще откриете нещо британско в тях. Именно високата миграция беше и най-горещата тема в кампанията преди референдума за Brexit. Местните хора обвиняват пришълците в дъмпинг: работели за малко пари и им отнемали работните места на полето и във фабриките. Освен това източноевропейците пълнели училищата и болниците, натоварвали социалноосигурителната система и вдигали нивото на престъпността, гласят обвиненията. Някои британски медии дори наричат Бостън "столица на престъпността", както и "най-източноевропейският град" в Обединеното кралство.    

"Британците са мързеливи"

Един българин, който продава български храни на своите сънародници, не е съгласен с тези определения. "Британците са прекалено мързеливи - не им се работи на минимална работна заплата. Ние сме по-трудолюбиви", казва той. По неговите думи много от мигрантите се чувстват неуверени и несигурни заради предстоящия Brexit. В неговия магазин постоянно влизат хора: той продава всичко необходимо - от захар, през сухи супи, до шампоани. Освен това при него се приемат и колетни пратки до България.

50-годишният ключар Бил пък от своя страна обвинява чужденците, че не желаели да се интегрират: "Те живеят в паралелни, затворени общности, не говорят нашия език". Много от тях вече си били заминали - заради предстоящия Brexit, добавя той.

"Местните сами си режат клона"

Бостън всъщност винаги е разчитал на чужда работна ръка: първоначално в града идвали британци от Централна Англия, през 1990-те години започнали да прииждат португалци, които по-късно били заменени от поляците и литовците, а междувременно в земеделието и фабриките масово са заети българи и румънци.

Професор Йън Барнс от университета "Линкълн", намиращ се само на 50 км от Бостън, твърди, че местните хора сами си режели клона, като подкрепяли Brexit-а. "Около 25 процента от работещите тук са мигранти и ако сега те си заминат, тогава ще възникне проблем с недостига на кадри, от който ще страдат всички компании", казва експертът по въпросите на европейската икономическа интеграция.

Повече британци на полето

"Повечето работодатели тук са убедени, че мигрантите работят много здраво и не се оплакват като британците", казва още проф. Барнс. Според него в бъдеще повече британци ще трябва да работят по полетата - например да вадят картофи, моркови или да участват в производството на зърнени култури. "Това ще доведе до поскъпване на зеленчуците, а някои от земеделските култури очевидно ще трябва да се отглеждат в други райони на страната", добавя Барнс. Освен това много чужденци работят като болногледачи или помагат на възрастни хора, където също ще се отворят дупки, изтъква експертът.

Въпреки това в Бостън рядко ще срещнете някого, който да каже добра дума за мигрантите. "Дер Щандарт" обаче е открил и такъв човек: Джаки Патерсън, която работи като продавачка в магазин. Тя смята, че чужденците представляват "мила общност", както и че без тях градът ще бъде "едно тъжно място със застаряващо население". Патерсън е противничка на Brexit-а и настоява за втори референдум. Тя изобщо не е сигурна, че ще може да живее с толкова много привърженици на Brexit-а и дори обмисля да се премести в Лондон.

"Ще стане забавно..."

Във форума под публикацията на "Дер Щандарт" са публикувани и доста коментари на юзъри. Представяме някои от по-интересните мнения:

Един от потребителите пише: "Никакви колонии. Никакви източноевропейци. И ще стане много забавно. Изведнъж ще се окаже, че британците отново ще имат възможността да се захванат с дейности, от които всъщност с радост се бяха отървали."

Друг читател смята следното: "Страните, от които идват тези мигранти, ще спечелят. Понеже източноевропейските държави също не желаят мигранти, завръщащите се техни граждани могат временно да спрат негативните демографски процеси в тях."

Друг коментира ситуацията така: "Не, българите и румънците няма да бързат да се завърнат в родните си страни, а ще се оглеждат за работа в някоя друга страна от ЕС. В крайна сметка недостигът на работна ръка в земеделието е огромен..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахоАхам, затова семейството ми плаща 600 паунда за къща в съвсем нормален квартал. Цените са непоносими само в Лондон, има много други градове, в които може да се живее. Живях там като студентка, 300-400 паунда на месец може и да даваш, ако тежиш към 200 кила.
87
10
 
14
 
! Отговори
хахо преди 5 години
С 1200 паунда на месец не се живее о.к. в Англия.Само толкова ти е наема за къщата ако си на свободен наем.Затова масово ниско платените живееят по 2-3 семейства заедно и делят наема,за да останат тари за храна.Ако се стискаш храната е около 300-400 на месец.Останалото спестяваш.Щото развалените си зъби идваш в България да ти ги оправят.
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевЕ не, стой си тука, учи 5 години висше, после работи като инженер и поддържай стандарт на живот, по-нисък от на мияч на тоалетни в Англия, в пъти по-добре е, прав си, ахахаха.
85
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англотата и компания са невероятно деградирали хора. Половината им остров е на психотропни вещества. Останалите са наши хора или са от боята.
84
6
 
11
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименА кой ни е виновен, че селата обезлюдяха и земите пустеят???Кой ни е виновен, че здравеопазването не обслужва интересите на пациентите, и всеки гледа да докопа парите от НЗОК и да ги окраде???Кой ни е виновен, че ние самите си правим живота тежък?Мисълта е много силна, тя е по-силна от всяка сила!Когато мислиш по робски и слугински, тогава ще ходиш да работиш в английско оранжерии, а после ще даваш парите в турските болници!Говоря за мнозинството българи, а не лично към теб!ЦРУ
83
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не напряга повече непрокосалият, необразован български кибик повече от съгражданин, който се е реализирал, благодарение само на собствените си усилия, в друга държава. Имам познати, които мият чинии на острова, имам и такива, които движдат колосални банки. И двата вида са щастливи и благодарни. С миене на чинии в БГ колко ви плащат, защото там минималната е 1200 паунда и с нея се живее доста окей?
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевПо-добре да се заробиш в английските оранжерии, отколкото в българското каквото и да е. В Турция лекарите са на светлинни години пред българските, но ти пожелавам да не се налага да разбираш от първо лице.
81
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв недостиг на работна ръка бе . Англичаните само да поискат и могат си докарат 10 милиона африканци да им мият кенефите и да им берат ягодите.Вие какво си мислите че само българите могат да подмиват задниците на англииските баби и да берат ягоди наблъскани като скотове в каравани. Милярди в Африка и Азия мечтаят да дойдат в Англия.
80
5
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименСъгласен съм , че парите са важни, но когато отидеш и се заробиш в английските оранжерии и си оставиш здравето там, а със спечеленото отидеш в турската болница, това не говори добре за втория етаж!Агент Ники Барнаби!ЦРУ!!!
79
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Искъро по- длибоко нема, от Витоша по-високо нема! Когато нашенецът се раздели с пословичната си балканска наивност , ще проумее защо някои са "мързеливи" , но богати, а други- "трудолюбиви" , но бедни.
78
0
 
17
 
! Отговори
есенце преди 5 години
До 76Търтей- ед.ч.Търтеи- мн.ч.Много ви мъчи тва 'й' нискоинтелигентните хора, бе, защо така...
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевБез пари няма здраве, господин Василев.В коя болница в България ще ви обгиржват и лекуват, щото сте беден, но болен?Без пари как ще отидете до Турция да ви оперират, защото тук се мре по държавните болници?
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роби и будали винаги ще се намерят , кой щял да бачка..
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ферми по селата отдавна дават по 7-800лв заплата и няма кой да работи.Това само показва, че българинът явно е поумнял леко. 350-400 евро за труд на полето, как ти се струват?
74
7
 
16
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Най-ценното, с което човек разполага е времето и здравето!Преди да го продадете, си помислете дали това ще ви направи по-богат с опит,знание и ще станете по-независими, защото ако ще вземете шепа пари, те ще се стопят много бързо, а другото е вечно и то ще ви бъде от полза по-дълго време, и може да надграждате!Животът е жесток селяни прости!Агент Винс Тейлър!ЦРУ!!!
73
4
 
15
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
Отивам при един британец да мия чинии,...защото сме "по-трудолйбиви" !Гледам - голяма къща, гараж с два автомобила, вътре огромен хол, просторна кухня, хладилника пълен, масата в трапезарията отрупана с ястия, а на фотьойла седи собственика полузадрямал.Викам си: Тук ще падне голямо миене на чинии !Но за да имам какво да мия трябваше да давам на домакина и да яде, за получа чиния за миене !Ей, мисля си: Ако ме изгонят, кой ли ще го храни този англичанин !!!?
72
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соациалната политика води до това. Не кой да е, а социалисти като Андрей Райчев и Алгафари в едно предаване преди години казаха, че социалната система на Западна Европа ще ги срине. А ние вместо да гледаме Китай и Южна Корея, започнахме да копираме без визия и мисъл социалните политики на запада. Пилеят се пари за търтей и парясници, а до тези дето действително трябва да им помогнем нищо не стига. От Нова година има безумна програма за работещи"инвалиди". "Дайте да похарчим".
71
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт, като човек, живял 3 години там, мога да го потвърдя. Мързелът им кара българите там се раздават на макс, защото им се плаща добре . Раздават се на по-неизискващи позиции като чистачи и тн, както се раздават на максимум и на високи позиции като мениджъри. И за двата вида работа им се плаща в пъти в повече, отколкото би им се плащало в България и хората доброволно се натягат. Няма такова нещо като 'роби'. Робите сте вие със заплатите по 500 евро, вонящите цигарки айкос и вечните ви кредити.
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много *** статия , като всички които слагат цяла държава под общ знаменател , гледай си в канчето ганио щот ти си най зле от всички , фактите го потвърждават.
69
9
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Трудът е продукт който се продава само *** ше иде на Острова да бере зарзавати срещу мизеpни запати германците и англичаните и американците да си берат зарзаватите сами. Ако всички си живеят тука на село и отглеждат заразавати, заразавата на пазара ще е 20 стотинки за 10 килограма домати. И тъй и със 300 лв запрати ще могат да си живеят ЕС и капитализъма повишават цените във целия ЕС.