Проблем в двигателя: ЕС трудно синхронизира дипломацията си

Всеки все повече започва да тегли чергата към себе си
9 фев 2019 20:35, Елка Василева
74
Проблем в двигателя: ЕС трудно синхронизира дипломацията си
Снимка: архив, Reuters

Издигането до властта на евроскептични популисти в някои държави-членки прави по-трудно за ЕС да постига общи позиции по динамични външнополитически кризи, което създава заплаха за така хваления статут на съюза на "мека сила", казват дипломати.

До края на срещата на външните министри в понеделник държавите от ЕС все още не бяха успели да постигнат съгласие по цели три външнополитически становища - за Венецуела, за отношенията с арабските страни и руските нарушения на ракетния договор със САЩ - въпреки продължилите с дни предварителни преговори.

Макар че позицията по въпроса за Иран получи одобрение, предишните седмици тя неведнъж се натъкваше на съпротива заради текста на един-единствен параграф от нея, пише Ройтерс.

"Наистина имаме проблем в машинното отделение", каза дипломат от ЕС.

Постигането на обща позиция на 28 държави-членки никога не е било лесна задача, но за тази консенсусна форма на вземане на решенията винаги се е смятало, че е в основата на дипломатическите успехи на влиятелния в икономическо отношение съюз. Тези успехи включваха утвърждаването на продемократичните революции в Украйна и Тунис и посредничеството за забележителното споразумение за иранската ядена програма.

Въпреки публичния профил на шефа на европейската външна политика на ЕС Федерика Могерини на енергичен човек, опитите да се приемат позиции по различни въпроси, като се започне от споровете в Южнокитайско море и се стигне до израелско-палестинския конфликт, се проваляха в последния момент.

Подобни разногласия са пречили на съюза бързо да налага санкции за нарушаване на човешки права, както често правят САЩ, казват дипломатите.

С наближаването на изборите за Европейски парламент през май ситуацията може да се влоши, тъй като партиите от основните политически течения възприемат по-остри позиции в Брюксел, които звучат добре във вътрешен план, заяви друг дипломат.

"Работим петък вечерта, после целия уикенд, имаме безкрайни заседания по тези документи и накрая, в понеделник вечерта, някой пак идва и налага вето", добави трети дипломат.

Тъй като вниманието на Великобритания е насочено към планираното й излизане от ЕС следващия месец и че на власт в Италия са популисти, френско-германският съюз, който подкрепя европейската интеграция, невинаги е достатъчен.

Според дипломати трудното постигане на единство на общоевропейско ниво е признак, че проблемите стават по-ясно изразени, а последствията - по публични, без значение от геополитическия въпрос, за чието решаване съюзът иска да допринесе.

Въпреки подкрепата на ЕП за признаване на провъзгласилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо Италия блокира постигнатия от Швеция компромис той да бъде признат поради опасения да не ядоса Русия, която подкрепя президента Николас Мадуро.

А когато се наложи Москва да бъде порицана за нарушаване на датиращия от Студената война Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег, както направи НАТО, Кипър блокира решението заедно с Гърция. Атина направи същото и в ООН през 2017 г., когато ЕС се опита да разкритикува Китай в областта на човешките права.

Унгария, която наред с Италия е яростен критик на европейската имиграционна политика, също се оформи като препятствие. В понеделник Будапеща отказа да приеме обща декларация с Арабската лига заради проекта, съдържащ препратка към пакта на ООН за миграцията, който Унгария отхвърли.

"Европейско-арабската министерска среща беше подготвяна седмици наред и в позицията на Унгария просто няма логика. В случая с Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег същността беше НАТО срещу ненатовски страни. В италианското правителство е хаос. Тези примери показват как всеки все повече започва да тегли чергата към себе си", каза високопоставен европейски дипломат.

Според дипломати управляващата в Полша дясна партия е против всичко, което може да съдържа критика към САЩ, фактическия закрилник на Полша от Русия по линия на НАТО.

Дори проевропейска Испания се забърка във вътрешни спорове в ЕС, след като се почувства изключена от някои дипломатически инициативи, като тази за убеждаване на Техеран да помогне за прекратяване на войната в Йемен.

Миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи външнополитическите решения вече да се приемат с мнозинство гласове, а не с единодушие, за да се допринесе за политическо единство по въпросите за човешките права и да се улесни налагане на санкции и вземане на решения за мисии при задгранични кризи.

Но затова ще е нужно правителствата от ЕС да се откажат от правото си на вето.

Мнозина дипломати казват, че ще продължат да се стремят към консенсус.

В понеделник дипломатите се събраха рано сутринта в облицованата с червен мрамор сграда на Европейския съвет след преговори за Венецуела, продължили през целия уикенд. Решението на един изтощен дипломат, както се изрази самият той, беше "повече Ред бул".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата нещо са объркани: ЕС се състои от 28 държави и една Територия,която единствения проблем,който създава е,че от бързото въртене на задните части към многобройните си господари,не може точно да се определи,към кой господар са насочени в дадения момент!А иначе,Територията е заселена с полуумрели стада от аборигени,които само проблейват отвреме навреме,ама и с блеене и без него,все едно,че ги няма!Топят се стадата,ама пък,как сладко, в синхрон към господарите, проблейват!!!
33
3
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
ЕС е най-великия съюз в човешката история, създаден и проектиран от двата центъра на Цивилизацията - Франция и Германия. ЕС да не е Съветския Съюз, че да се разпада? ЕС е сложен организъм, който претърпява промени в тон с времето. Английските киселяци видяха, че съществуване извън ЕС не е приказката за която ги лъгаха брекзитаджиите. За Източна Европа и в частност България, ЕС е жизненоважен, а алтернативите са Турция, Русия или Китай - все диви сатрапии. Или Тръмпистка Америка.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мека сила ли звучи като нова песен на Азис.Докато ЕС не стане федерация по модела на САЩ със запазване на културната идентичност на регионите което предполага друг вид федерална организация и нямс обща армия никой няма да му дреме от него.Време е ЕС първо да стане независим от САЩ , второ да има отделна външна политика и трето да се намесва по света като САЩ а не по това какъв е режима в белия дом да можеш да разбереш какъв е режима и в ЕС все едно сме американски протекторат.
31
0
 
5
 
! Отговори
Панов преди 5 години
Звучи като изместена центровка на ангренажен ремък, свещи за смяна, и запушени с толерастки обещания филтри. Пък то и горивото нещо нефелно се оказа, тъмнокафяво и брадато, можещо само да помпи жените им... Накрая като изтропат и клапаните (по-бедните страни), ще стане салатата... Въпроса е кога...
30
1
 
5
 
! Отговори
Като се има превид, преди 5 години
че 95% от *** те на Сорос са роми, то е съвсем подходящо да ги наричаме монголоиди, ромите имат монголоиден произход
29
0
 
0
 
! Отговори
Anna преди 5 години
Искам да се срещна с човек за нещо случайно, аз съм на 27 години, пишете ме тук xxxsingle.xyz/annasМоят псевдоним Анна Софеева
28
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матрошките да си гледат какво става в любимата им Русия. Че в Якутия не приемат рускоезични деца в училищата. В Казахстан педиатри не лекуват деца с рускоезични родители, а в Лвов направ си бият тези които говорят руски.
27
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изводи за ЕСАмериканската газ е по-евтина от Руската. Въпреки лъжите на русофилите.
26
3
 
3
 
! Отговори
NIkoi преди 5 години
Kategorichno EU SAS Rusia.
25
3
 
11
 
! Отговори
Изводи за ЕС преди 5 години
Проблем в двигателя: харчи много а американската газ е скъпа.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС не се разпада,а се опитват да го разпаднат.Но разпадне ли се ЕС,положението ще стане по-зле,а не по-добре,ще заприличате на бедна Латиноамериканска държава.Дори за Англия е вредно да излиза от ЕС,но това си е тяхно решение.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако комунизма беше недоносче ,демокрацията се оказа уро/дч.е . Думичката и схващането за свобода са само празни илюзии."Който има пари той решава.Какво ще решаваш ТИ като нямаш пари?" ТАКА Е БИЛО ПРЕДИ . ТАКА Е ДНЕС ,ТАКА ЩЕ Е И УТРЕ !
22
4
 
14
 
! Отговори
охубоху преди 5 години
Нормалните в ЕС станаха "популисти", извратеняците - либерални демократи и т.н.Този ЕС няма да просъществува дълго - Микробритания заминава, Франция започва да прилича на Афганистан и май ще се наложи свтовната демократична общност да пусне бомбите на Елисейския дворец, за да защити френския народ от управляващия режим.Нали така се прави и такава е международната практика?
21
4
 
4
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Сега пък така наречените популисти били виновни на Еврокомисиите. за политиката Днешното заглавие на най-четения германски вестник "Билд" обяснява, че германските ученици ще избират вече да учат английски или турски в училище. Е те това се казва влизане в крак с модерното време. Усеща се коя е държавата на бъдещето в Европа и каква политика иска да държи Германия.
20
3
 
16
 
! Отговори
въй преди 5 години
ЕС буксува. Бъдещето е на съюз между ЕС и Русия
19
1
 
8
 
! Отговори
Простте некеджия преди 5 години
ЕС пипа маслото .май е за основен ремонт
18
2
 
8
 
! Отговори
Рачо преди 5 години
За да синхронизираш и превключиш на друга предавка а съединитела не работи какво трябва да направиш??
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недоносчето всеки ден е пред Брекзит, заплаха от популисти, терористична атака или финансов крах, банков обир, телефонна измама, граждaнска война и подобни. Стабилитет !
16
1
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
По наще медии само лъжи се пишат. ЕС няма отношение по свободата на предвижване още по малко по свободата на работа. Швейцария не е в ЕС и спрямо нейни граждани не се правят проверки по границите й .Защото шенген е важен ,а не ЕС .Но в България е пълно с псевдоексперти които лъжат народа. А резултата е че българина го рекетират за да не го проверяват въпреки че е в ЕС ,а швейцареца няма този проблем без Швейцария да е член на ЕС ;) СЕДЕРАСТКО - ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ
15
1
 
18
 
! Отговори
Рачо преди 5 години
Забраните на ЕС са характерни за диктаторите, които нареждат и дават пари само ,ако те решат и на които решат.Тук демокрация няма,а само диктатура.Което води до корупция.