Евтино, топло... Германският пенсионер отправя взор към България!

България втора сред 110 държави по атрактивност за възрастните хора
Обновена: 11 фев 2019 13:27 | 11 фев 2019 13:22, Елка Василева
89
Евтино, топло... Германският пенсионер отправя взор към България!
Снимка: архив, Reuters

Германците, които прекарват старините си в чужбина, предпочитат Швейцария, САЩ и Австрия. Но още по-добри условия предлагат страни като Грузия и България – заради по-ниските разходи за живот там, сочи актуално проучване.

В Германия обикновено е студено, а животът е относително скъп. Затова редица германски пенсионери се преселват в чужбина – в страни, където климатът е по-добър, а разходите за живот – по-ниски. Тази тенденция се засилва, отбелязва вестник „Велт ам зонтаг", цитиран от Дойче веле.

Вестникът привежда официални данни: Само през 2017 г. броят на германските пенсионери, живеещи в чужбина, се е увеличил с 3000 – на близо 237 хиляди души.

Повечето от тях живеят в съседни на Германия държави или в Северна Америка, но все по-често те се насочват към Източна Европа или Турция, посочва изданието и обяснява: „Причината за това обикновено е в по-ниските разходи за живот там". Другите фактори, които играят решаваща роля за избора на ново място за живот, са наличието на добро здравеопазване, функциониращ обществен живот и лична сигурност.

Най-много - в Швейцария

„Велт ам зонтаг" за втори път от 2017 година насам прави подробни сравнителни анализи на общо 110 държави в света, за да селектира онези от тях, които предлагат най-привлекателни и изгодни условия за живот на германските пенсионери. Вниманието е било фокусирано най-вече над онези 20 държави, в които живеят най-голям брой пенсионери с германско гражданство. На първо място това е Швейцария – с 26 000 германски пенсионери, следвана от САЩ и Австрия с по около 24 000 души.

Още по темата

Но най-големия приток на пенсионери от Германия в последно време преживяват съвсем други страни. Между 2016 и 2017 година само в Унгария увеличението е било от 7,5%, а в Полша, Чехия, Тайланд и Турция – с над 5 на сто.

За подобна тенденция има  напълно разбираеми причини, отбелязва германското издание: „Според анализите на „Велт ам зонтаг" тези държави са сред водещите в класацията по привлекателност. По отношение на критерия разходи за живот, включително нивото на наемите, повечето източноевропейски държави имат сериозно предимство пред останалите – в Полша, например, е достатъчна само една трета от средствата, които биха били необходими, за да се поддържа жизнен стандарт, сходен с този в Швейцария.

Колкото пò на изток, толкова по-евтино

Още по-евтин е животът, ако се отиде още по на изток – например в Беларус или Босна и Херцеговина. Тъкмо последните две страни обаче показват колко важни са и останалите критерии – като качеството на здравните грижи, наличието на ефективна държавна администрация, функционираща без подкупи, и личната сигурност. За да се обхванат всички тези фактори, „Велт ам зонтаг" е използвал данни на Световната банка, ООН и на антикорупционната организация „Трансперънси интернешънъл".

От групата на 20-те държави, в които живеят най-много германски пенсионери, най-привлекателни за живот се оказали Полша, Чехия и Унгария – поради сравнително ниските разходи, доброто ниво на здравеопазване и високото ниво на сигурност за гражданите. На четвърто място е Турция, която поради обезценяването на лирата е дори по-евтина от трите източноевропейски държави, но изостава от тях по някои други критерии. В класацията впрочем не е отчетен факторът политическа свобода, понеже пенсионерите обикновено не проявяват активен политически ангажимент в новата си родина.

Друга страна, която напоследък привлича все повече пенсионирани германци, е Бразилия, която се изкачва от 19-то на 11-то място. По-добри класирания отбелязват също Австралия и Швейцария. В Швейцария това се дължи най-вече на изключително доброто здравеопазване и високото нивото на сигурност, благодарение на които страната компенсира невероятно високите разходи за живот, пише „Велт ам зонтаг".

В дъното на класацията сред най-предпочитаните 20 чужди държави за живот остават САЩ, където има съчетание от няколко неблагоприятни фактора – високи разходи за живот и недостатъчна лична сигурност, дължаща се на високото ниво на престъпността.

Второ място за България

А къде е България? В класацията на изследваните общо 110 държави, тя заема сензационното второ място. Изданието обяснява, че за човек с германска пенсия разходите за живот в България са ниски, здравеопазването – поне в големите градове и туристическите центрове – е добро, а и личната сигурност – гарантирана.

„А който избере да живее край „Слънчев бряг" или „Златни пясъци", може да се наслаждава и на твърде приятен климат. Особено по-възрастни хора от бившата ГДР навярно с добро чувство си спомнят за приятните си летни престои в България", коментира изданието.

Като предимство е отбелязано и това, че страната е част от ЕС, което дава на германските пенсионери необходимото чувство за сигурност.

Поради незначителния досега брой на пенсионери с германско гражданство, преселили се в България, страната досега не успява да влезе в класацията на най-предпочитаните дестинации, уточняват авторите.

Същото важи и за страната, предлагаща най-изгодните условия за живот сред изследваните 110 държави – Грузия. Там животът е значително по-евтин, отколкото в България, климатът също е мек, а и по отношение на останалите критерии резултатът е сходен. Засега обаче в Грузия има незначителен брой германски пенсионери, но никой не знае дали в бъдеще няма да се появят повече хора, които да са готови за подобна авантюра,  коментира "Велт ам зонтаг".
 


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак нещо сте пушили,***. Германеца да не е луд-цял живот работа,та на старини лудница,пълна с етнос непоправим и непоносим...При ГДР и БГ я имаше,а сега е развалина.
64
0
 
3
 
! Отговори
оцелял българин преди 2 месеца
След тази статия тук,много ми се иска да блъскам по гърбицата с винкел Драгалевския Ай дук!
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В олайнарената ни страна от българските оправници, демек родолюбци, ще избяга и дивеча за сметка на болните глигани от Румъния!
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те и англичаните бяха тук и си купиха селски къщи и после избягаха до 6 месеца след като видяха действителността в БГ
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кой ще го лекува тук немският пенсионер,когато бг здравната система усмърти3-4 двойки всички ще избягат като англичаните!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алоу абе статията се подиграва на Швейцария бре- България е спомената мимоходом за да покажат на швейцарците с кой ще се конкурират скоро и бързо да лягат под швейцарските крави захапали парче шоколад. Къде видяхте България... това е стилистичен похват да ги обидят както италианец- популист се гаври Макрон.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
като ги налазят тахтабите, ще видят евтинко и хубавко...
58
0
 
8
 
! Отговори
Димо преди 2 месеца
Това за ,,личната сигурност" е доста спорно ,но то вече и в цяла Европа стана така! А иначе нашите ,,тъмнокожи" тъкмо такива чакат по марките населени места.Доста англичани се опариха вече.
57
8
 
6
 
! Отговори
камарат преди 2 месеца
До Аз

Винаги сме били приятели с немците и най-хубавите години ги помним 1934-1939г.
Един българин не убиха както нашите братушки-окупатори!!!!-200,000 человека
56
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Смятай каква дива Индия сме , не знаят нищо за държавата ни :)
55
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
i az da biax - GERMANEC ILI ANGLI4ANIN - shtiax da iskam da zivea v balgaria - nie pove4e se oplakvame no istinata e dryga -balgaria e syper -pod4ertavam balgaria -a ne balgarite niakoi da ne se obarka - 1 klimata ni e 4 sezona : 2xranata ni vkysna i bogata :3 zenite ni palavi4ki:4 sme v evropeiskia sauz :
54
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германските пенсионари знаят ли за индийците, които ги чакат с нетърпение по селата?
А знаят ли за "полицията" която сътрудничи с престъпници и не си мърда пръста, ако им се случи нещо?
А знаят ли за храните втора ръка, тъпкани с ***, които тук продават на двойна цена от немските?
А знаят ли какъв онбашия с еничари - суджуци, приятели на Турция си веят байрака тука?
А знаят ли за рекетьорите с бели престилки по болниците?
Почти съм сигурен, че ще патят, ако не им отвори някой очите за BG.
53
2
 
21
 
! Отговори
Maximvs преди 2 месеца
Всичко изнасят тези германци: коли, машини, немски овчарки, пенсионери...
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стигнах до в.Дойче веле и спрях да чета.Съжалявам.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия пенсионери очевидно не четат велето инак биха се ужасили и не биха и помислили за България.
50
0
 
25
 
! Отговори
стар гларус преди 2 месеца
Първите години германците идваха на морето да пестят парите си.
После всички цени се удвоиха и туристите намаляха!
49
6
 
12
 
! Отговори
султана преди 2 месеца
До истината

Само през турско сме си били истински българи и сме се уважавали!
48
1
 
14
 
! Отговори
пророк преди 2 месеца
До баба мара

Скъпо ще им излезе евтиното!!!!!
47
3
 
7
 
! Отговори
пред дилемата преди 2 месеца
До zeus

Турски ятаган или силна сталинска ръка да се разшетат???????????????????????
46
0
 
15
 
! Отговори
френски филм преди 2 месеца
До Да

НЕ НИ ПОЗНАВАТ ДОБРЕ.... Ще паднат в собствената си дупка дето копаят!