Украинци и молдовци влизат в ЕС с фалшиви БГ лични карти

Разкрива разследване на румънски вестник
15 фев 2019 18:00, Павел Гълъбов
11
Украинци и молдовци влизат в ЕС с фалшиви БГ лични карти
Снимка: Reuters

Румънският вестник "Адевърул" съобщава днес за нов престъпен метод за прекосяване на източната граница на Румъния - чрез фалшиви български лични карти. Методът се използва главно от молдовци и украинци, които искат да влязат в Румъния, а оттук и в останалата част на Европа, но нямат гражданство на страна членка на ЕС.

Тези, които прибягват до този метод, се надяват, че румънските полицаи на източната граница няма да бъдат толкова бдителни спрямо българските лични карти, колкото спрямо румънските, и така няма да забележат фалшификацията, пише вестникът, цитиран от БТА. 

Още по темата

Фактът, че много молдовци и украинци успяха да получат румънско гражданство и въз основа на него можаха да заминат да работят законно, в която и да е страна от ЕС, със съответните привилегии, амбицира техните сънародници, които не са се възползвали от правото на свободно движение в ЕС, пише "Адевърул".

Изданието съобщава, че на източния бряг на река Прут - в Молдова, през последните години е била създадена широка мрежа фалшификатори на лични документи. През 2018 г. граничните полицаи в окръзите Галац, Яш, Васлуй и Ботошани са открили стотици фалшифицирани лични карти, което изглежда е накарало фалшификаторите да се замислят. Затова от известно време на източната граница биват разкривани предимно фалшиви български лични карти, като притежателите им се надяват, че граничните полицаи ще ги разпознаят по-трудно отколкото румънските, пише "Адевърул".

Последният такъв случай бе на 13 февруари на граничен пункт Оанча в окръг Галац. На пункта за влизане в страната се явил молдовският гражданин Витали К., на 22 години, с автомобил Мерцедес, регистриран в България. При граничния контрол била установена разлика между физиономията на мъжа и снимката на биометричния молдовски паспорт. Граничните полицаи поискали от пътника да представи друг документ за самоличност, при което той извадил българска лична карта. Имайки вече подозрения към младия мъж, румънските гранични полицаи установили, че картата е фалшива. Пътникът признал впоследствие, че се е сдобил с тази лична карта от свой сънародник срещу сумата от 100 евро. Той твърдял също, че не знаел, че документът е фалшив.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Тончо преди 1 месец
Ами такива ще влизат ами, няма да са французи, англичани и германци.
9
1
 
10
 
! Отговори
БЛЯК преди 1 месец
Не са фалшиви!!! Не пишете глупости! Я прочетете в чуждите медии, хич не са фалшиви! Нашите трият купени гражданства за да замажат гафа!
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и "Федотов" циркулира из България и ЕС с бъгарска виза, и разнася "хранителни добавки" за рукола от фирмата Чепига & Мишков !
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си тегли един душ или с маркуча ще го минем Ко не му тегля една кофа вода
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колега празнува зарезан втори ден на огризки е нее отрезнял от предния до пет сутринта да пиеш странна идилия
5
4
 
0
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 1 месец
Другарю Ленин приятна да е вечерта ви с ромската идилия явно при вас ромите са на почит за разлика от българите нежна вечер другарю ленин
4
2
 
5
 
! Отговори
.. преди 1 месец
хехе, как ли пък да не :)
Не са молдовци, а молдовки. И не са украинци, а украинки :)
3
1
 
16
 
! Отговори
batmario преди 1 месец
Българската милиция е потресена от това разкритие...
2
24
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Ако не знаеш радеф разписва за тия документи
1
7
 
30
 
! Отговори
Я фалшиви ,я не преди 1 месец
Шкембе Воевода не е ясно на кой е продавал лични карти.
Може и да не са фалшиви.