От Брюксел: ГЕРБ и БСП с изравнени сили, Марешки с евродепутат?

Патриоти и десни печелят само заедно
1 мар 2019 15:30,
49
От Брюксел: ГЕРБ и БСП с изравнени сили, Марешки с евродепутат?
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент публикува нови прогнози за разпределението на местата на европейските избори, което показва пълно изравняване на силите между ГЕРБ и БСП и нови размествания сред по-малките играчи, като за първи път “Воля” на Веселин Марешки има шанс да влезе в Европарламента.

Макар изборите у нас все още да не са насрочени и партиите да не са показали листите си, Европарламентът мери нагласите за участие във всички държави членки, включително в България.

Според най-новите данни, публикувани днес, ГЕРБ и БСП ще имат по равен брой евродепутати в следващия парламент - по 6, а ДПС остава с двама.

Ако патриотите се явят в коалиция от ВМРО, НФСБ и “Атака”, те ще могат да вкарат един евродепутат. Същото е при десните партии, където анкетата допуска, че ако ДСБ, “Да, България” и други по-малки играчи се обединят, ще имат 1 евродепутат.

Още по темата

Ново спрямо първите резултати, публикувани преди 10 дни, е очакването, че партия “Воля” може да прескочи бариерата и да вкара 1 депутат в Европейския парламент.

Последните данни показват подкрепа за ГЕРБ от 35,7% срещу 35,1% за БСП и 10,7 на сто за ДПС. Обединени, патриотите могат да вземат 5,4%, Демократична България - 2,4%, “Воля” и “Реформаторският блок” - по 2,2%.

В сравнение с първите данни, публикувани в средата на февруари, ГЕРБ губи един депутат, като БСП, ДПС и патриотите запазват шансовете си. “Воля” се появява за първи път в сметките за вота.

В настоящия парламент ГЕРБ и десните са в една група - на ЕНП, като ГЕРБ е с шестима депутати, десните с 1.

На 18 февруари парламентът измери, че в ЕНП групата ще има 8 българи, сега 7. От тях като 6-има ще са от ГЕРБ и един от “Демократична България”. Очакванията за социалистите са, че те ще са шестима (сега 4-ма), либералите (ДПС) двама (сега 4-ма) и по един сред новите партии и в крайната десница на “Европа на нациите и свободата”, където ще са и партията на Марин Льо Пен и “Северна лига” на Матео Салвини.

В европейски мащаб анализът не отчита съществени промени. Най-голяма в следващия Европарламент остава групата на ЕНП със 181 депутати, следвана от социалистите със 135 и либералите - 75. Очаква се крайната десница да вземе 59 места, зелените - 49, комунистите - 47, консерваторите - 46, евроскептиците - 39, нови партии - 66, независимите ще са 8.

Възходяща тенденция в ЕС през последните 10 дни се отчита при зелените, комунистите и новите формации, докато спад има при ЕНП, консерваторите и евроскептиците.

Изследването посочва, че анализира нагласи, актуални към края на февруари и че данните са обработени въз основата на надеждни проучвания, правени от местни агенции в отделните страни и обобщени от партньора на Европарламента Kantar Public.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
тия - ония преди 5 години
Защо да гласуваме за евродепутати? Те нашите и без друго нищо не правят там освен да получават тлъсти заплати. Те са пошлусковци ипо никакъв начин не защитават нашите интереси. К'вото с тях,такова и без тях там. Никойне ги забелязва.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел викаш е почнал да пледира за Бе-еее Сепе???
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом от Брюксел имат прогнози за изборите у нас то значи че от там манипулират изборите тук.
39
0
 
4
 
! Отговори
Доньо Донев преди 5 години
Хвърли на трима глyпака само един кокал и им гледай сеира. Така лесно се разбира ситуацията при пудела, шкембака и винкелот. Всеки иска мръвката за себе си.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако педриотите не вкарат депутат то какво ще прави Гелето жъмбасоф тук? Твърде нежен е за суровата българска действителност.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силите са силно изравнени - БСП ще вземе 12%, Марешки 2% а ГЕРБ - 22.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партия на русофилите има- това е ДПС.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли партия на русофилите дагласувам за нея ? Другите не ме интересуват .
34
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До МОЛИ: И как една партия може да напусне ЕС? Ако имаш предвид това, да няма депутати, за пишман-реформаторите е почти сигурно, че няма да имат и един депутат в новия европарламент. И никой не прави трагедия от това.
33
12
 
12
 
! Отговори
МОЛИ преди 5 години
И КАКВО ,КАТО БСП НАПУСНЕ ЕС,КОЙ ЩЕ СИ РАЗПЛЕТЕ ЧОРАПА????ДА ЗАМИНАВАТ ВСИЧКИ ДО ЕДИН ЗА МУРМАНСК,ТАМ ИМ Е МЯСТОТО!!!!!!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Достоевски: Ти от романите на Достоевски ли ги вадиш прогнозите?А за патриотите: Ако са обединени, може да имат и двама евродепутата, но проблема е, че са повече разединени, отколкото обединени. А по принцип могат да свършат нещо полезно за България там.
31
16
 
7
 
! Отговори
Достоевски преди 5 години
Това си е реклама , платена от политиците. Няма никакви изравнени сили, БСП ще имат по малко гласове даже и от ДПС. ГЕРБ колкото о да ги плюете победата им е гарантирана. Друг е въпросът дали изборите не са маниполирват. Успех на всички
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ,кои държави са въвлечени за пушечно месо?България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.Къде са другите европейски държави?Трябва да се направи нещо!
29
1
 
14
 
! Отговори
вижте го нашия Радев преди 5 години
Девет източноевропейски страни, членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг........Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно, заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда".....................тези ще ни направят пушечно месо,ужас!
28
6
 
11
 
! Отговори
вижте го нашия Радев преди 5 години
Какво прави Радев на позорната среща на НАТО в Кошице, насочена срещу Русия?!Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща вчера в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес.Девет източноевропейски страни, членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в пр
27
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се създаде партия,която ще ни извади от ЕС,тогава ще гласувам.От ЕС идват всичкия морален ***,който лека-полека ни разяжда отвътре,и в крайна сметка ще ни унищожи.Файда имат само грабителите на фондове,а народа мизерства,беси се и се самозапалва.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП,АБВ,Дончева,комунистическата партия и други партии.И Станишев да се връща начело на БСП!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партиите в България авторитарни и популисткиТе се делят на банди и шайки, отсече политологПрез последните години българските медии са един от най-активните участници в процеса на дезинформиране на населението на страната и отклоняването на общественото внимание от по-сериозните проблеми и предизвикателства на нашето време. Всеобщото мнение, е, че това се дължи на факта, че българските медии са зависими изцяло от корпоративни, престъпни и политически интереси.
24
22
 
11
 
! Отговори
Бсп-бита карта преди 5 години
10 поредни години Боко разбива БСП на всякакви избори. И този терор на Герб над Бсп ще продължи докато *** води старческата партия. Не го ли разбрахте още това...
23
12
 
22
 
! Отговори
БСП са първи, преди 5 години
И много добре го знаят всички! Този некадърник и прехвален Борисов ни доведе на границата на гражданска война.