ГЕРБ и БСП мобилизираха електората за евровота, 80% готови за урните

За над половината от избирателите е важно кого ще изпратим в ЕП
Обновена: 24 фев 2019 16:35 | 24 фев 2019 09:30, Камелия Цветанова
157
ГЕРБ и БСП мобилизираха електората за евровота, 80% готови за урните
Снимка: Булфото, архив

За над половината от всички българи (54%) предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. Това показва проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено от 5 до 13 февруари.

Още по темата
В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, като сборът от опциите “изключително важни” и “по-скоро важни” сред привържениците на двете големи партии е близо 80%.
Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори.

Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации.

В сравнителен план между проучването ни през януари и това през февруари не се отчита динамика спрямо партийните предпочитания на основните партии.

ГЕРБ задържа първото място и този месец (18,3%), с минимална преднина пред основния партиен опонент в лицето на БСП (17,1%). Запазва се и двойната разлика между ДПС (6,9%) и “Обединени патриоти” (3,5%).

Парламентът е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%), а съдът - с най-ниски положителни (20%).

Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни).

22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение.

Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението.

Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%.

Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
В БСП реденето на ЛИСТИТЕ е съпроводено с "кръв, пот и сълзи", очаквам разлом и НОВ ЛИДЕР на червенотиквеничковчетата още преди евровота. Там в момента са без заплати и вият като гладни вълци - страх ги е да скочат на Нинова, но рано или късно това ЩЕ СТАНЕ!
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A PARI SHTE RAZDAVAT LI
120
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Герб
119
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми трябва евро Ге...йският им съюз. Членският ни внос е по-голям от това което получаваме. И те ще ни нареждат да се храним с ГМО продукти и отровни Е-та, докато те се хранят с ЕКО храни, специално подбрани за тях. А нас ни тровят.
118
6
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
Не са малко хората, които отвратени от ГЕРБ, са решени да преодолеят отвращението си от комунистите с наказателна цел на изборите!
117
2
 
6
 
! Отговори
Гергин преди 5 години
И Домус Тв ще помага.
116
5
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Аз ще гласувам за Милко Кавалджиев
115
6
 
9
 
! Отговори
комунист преди 5 години
Ква ми е файдата да гласувам за Европарламент?КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ ,БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.....
114
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Борисов води листата ще гласувам за него ,за да заминава там и да се отървем от него...
113
4
 
4
 
! Отговори
МАШИННО --ХА,ХА,ХААА преди 5 години
НЕ ИСКАШ ЛИ И ДНК-тест,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААААА
112
6
 
20
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Познавах доста хора-бяха бкп, после сдс,сега са Герб. НО си останаха бкп.Така че за мен бкп си е герб.Аз за тях не гласувам.Не мога да разбера интелигенцията и журналистите-по презумпция са хора критично настроени към всяка власт и коректив.За България това не важи.А иначе 80%от чиновниците и на топла служба ще са за гроб.Кой българин гласува против румънката?
111
2
 
15
 
! Отговори
Машинно преди 5 години
Докато не въведат:Машинно гласуване и пръстов отпечатък,Изчистване на мъртвите души - това са един милион, без да гласуваме си влизат в парламента,Закон ако 6 месеца не си живял в БГ - нямаш право да гласуваш.Едно кръстче на бюлетините!
110
2
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
Хм, 80 % от колко, от каква част?
109
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 118 БСП не изтъкват като главна причина за оттеглянето им от НС мъртвите души, а точно там е заровено кучето!!! Питайте герб, те знаят.
108
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ще се пиша ром и ще гласувам! ще имам безплатно лечение, помощи до живот, опростени дългове, безплатна земя и жилище и др... Българите са прости роби и не искат права и числен брой за бъдеще!
107
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 102,Е ТОВА Е ИСТИНАТА ДА СЕ РАДВАМЕ НА ЖИВОТА,А НЕ ДА СМЕ НЕЩАСТНИ.ТЕЗИ ДНЕШНИ 4% ЩАСТЛИВЦИЖИВЕЕЩИ НА 96% НЕЩАСТНИ ГЪРБОВЕ ТРЯБВА ДА ГИ НАПРАВИМ НЕЩАСТНИ ЗА ДА СЕ РАДВАМЕ НА ЖИВОТА,КОЙТО ГОСПОД НИ ГО Е ДАЛ!
106
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОРКИТЕ НЕ ОСТАНА И КОКАЛ ЗА БСП РЕВАТ КАТО ВУК.
105
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешния парламент ще получи 100% наказателен вот!ГЛАСУВАШ ЗА ДСБ И НАКАЗВАШ,МУТРИТЕ ОЛИГАРСИ,ДОГАН,ПЕЕВСКИ,БОРИСОВ И СИЕ,*** И РУСОФИЛСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ И ИЗГОНВАНЕ НАВСИЧКИ АГЕНТИ ЗАПЛАШВАЩИ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!!!!63517
104
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквооо, след като отказа Руско-българския поток,щото така ти наредиха и сега искаш отклонение от Турски поток, след като сам каза, че е грешка....Абе, не е ли време да си ходиш? Само тази грешка е достатъчна за червен картон! Няма такава грешка!Няма такова закопаване! Няма друга такава катастрофална грешка в невоенно време!Е, не си ли нагъл, банкенски? Не ти ли стига? 10 години! Не ти ли стигна на теб и на тия около теб? Емиии, не сте ли нагли? Айде, нали си мъжкар, кажи честно. НА НАС НИ СТИГА
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
113, как никоя партия да не поставя въпроса за списъците и "мъртвите души"????? Вие не следите ситуацията. Управляващите не искат да се премахнат, управляващите не искат да въведат активна регистрация.