Brexit без сделка, удължаване на срока, нов референдум?

Депутатите на Острова отново гласуват днес
13 мар 2019 15:30, Елка Василева
11
Brexit без сделка, удължаване на срока, нов референдум?
Снимка: архив, Reuters

Камарата на общините трябва днес да гласува по предложението Великобритания да напусне ЕС на 29 март без споразумение, след като вчера планът на премиера Тереза Мей за Brexit-a повторно бе отхвърлен от депутатите, предаде Ройтерс.

Освен сценария за Brexit без сделка другите теоретични варианти са удължаване на срока за напускане на ЕС, произвеждане на нови парламентарни избори в кралството, опит за трети парламентарен вот по споразумението с ЕС или даже насрочването на нов референдум.

Още по темата

На днешното гласуване, което ще започне в 19 ч. по Гринуич (21 ч. бълг. време) се очаква депутатите да се обявят против Brexit-а без сделка. А утре е предвидено да гласуват по предложението Лондон да поиска от Брюксел отлагане на датата на раздялата.

Великобритания трябва да представи "обосновано искане" за отлагане на датата за напускане на блока, каза вчера говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. И това искане се нуждае от одобрението на всички останали 27 страни членки, уточни той.

Ако не бъде договорено друго, остава вариантът "твърд Brexit", който според бизнес лидери ще предизвика хаос на пазарите и каналите за доставки. Някои критици предупреждават за опасността от недостиг на храни и лекарства.

Привърженици на Brexit-а твърдят, че раздялата без споразумение ще доведе до краткотрайна нестабилност, но в бъдеще ще даде възможност на Великобритания свободно да преговаря и сключва търговски споразумения с държавите по света.

Правителството на Мей вече обяви, че при Brexit без сделка в продължение на 12 месеца 87 на сто от обема на вноса (в парично измерение) в кралството ще бъде без мито, като досега това важи за 80 на сто от вноса, а по границата между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да бъдат извършвани митнически проверки на стоки.

Тереза Мей каза, че правителството не е инструктирало депутатите от нейната Консервативна партия как да гласуват днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ВеликобританияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Съвременник преди 5 години
До Ще си разплета чорап 6 - Интересува ни, колега, защото ни засяга пряко. И не само за живеещите на острова, но и за бъдещето на Европа. Но ти, ако искаш, можеш да си гледаш пъпа и да медитираш върху собственото си благополучие.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен кво ме интересува дали са им безмитни стоките, като ни гласуват визи в момента?
7
3
 
5
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв. преди 5 години
Великобритания и Полша - троянските коне на САЩ в ЕС. ЕС трябва да се федерализира и да провежда собствена външна политика, независима от САЩ, Русия и Китай. За Европейска армия, Европейска федерация. Европейска конституция!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да плюят по Мей, тя им върши черната работа в момента. И те са се разделили на фракции и интереси в парламента и не могат да се обединят върху главните приоритети.Ако оставят безмитни за година стоките, ще има възможност да ограничат първоначалните щети.Най вероятно ще излезат без сделка, защото никое предложение не намира мнозинство за подкрепа.
5
6
 
5
 
! Отговори
Ще си разплета чорап преди 5 години
Ще си разплета чорапите от мъка. Стига с тоя брексит, нас какво ни интересува българите това, абсолютно без значение е. Да си гледаме нашата държава. Простоватото население било гласувало за и други такива безсмислици. Както навсякъде на едни хора с пари и власт им изнася това напускане и за това става. Обаче на други хора с власт и пари не им изнася и затова е данданията. Обикновения човек никъде не го бръснат за слива.
4
2
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ето това се случва когато част от по простоватото население се поведе по акъла на няколко незнаещи за какво говорят политици спекулиращи със настроението на маситекъде се покриха борис джонсън и найджъл фараж когато стана напечено спряха да лаят когато реалността започна да изплуватака е със всеки популист лае и омазва положението за да трябва след него някой да идва да оправя мазалото
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не разбраха ли, че вече не са велики, да се махат от ЕС и без това са троянски кон на САЩ.Всеки ден ли ще пишете за тия, гласували са да излизат - айде чао. Какво ни занимавате още с тях?
2
5
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Какво може да...очакваме от кралица и жена-премиер.Стоят винаги...разкрачени и не знаят какво да...искат.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Brexit без сделка, удължаване на срока, нов референдум ?...Мораториум !