Британец за Brexit: Всички ни се смеят, изглеждаме нелепо!

Пресата на Острова: Ние доближаваме пълния разпад
22 мар 2019 11:45, Елка Василева
42
Британец за Brexit: Всички ни се смеят, изглеждаме нелепо!
Тереза Мей. Снимка: Reuters

Тереза Мей не можа да уреди Brexit, така че ЕС трябва да направи това вместо нея, пише в заглавие британският "Телеграф" по повод снощното заседание на Европейския съвет.

Срещата на върха в Брюксел трябваше да мине лесно - все пак британският премиер бе внесла предния ден своята заявка за отлагане на Brexit. На теория тя трябваше да се яви, за да отговори на някои въпроси на европейските лидери и после в 6 ч. вечерта (по Гринуич) всички заедно да дадат триумфални пресконференции, за да обявят споразумението.

Това, разбира се, продължава иронично авторът, е Brexit във версията на Тереза Мей, в която абсолютно нищо не върви по план, нито се случва навреме. Шест часа дойде и си замина. После седем часа, осем, девет... Най-сетне обърканите репортери разбраха - става дума за срока на отсрочката. "Г-жа Мей поиска 30 юни. ЕС предложи 22 май. После г-жа Мей изглежда прекара 90 минути да ги убеждава за повече време. В отговор ЕС предложи още по-малко", констатира авторът. Той изразява разбиране към позицията на европейските лидери, които след като е трябвало да изтърпят час и половина монотонното говорене на Мей, едва ли след това ще бъдат настроени за щедрост.

Още по темата

Brexit не е причината за политическия срив във Великобритания, той е негов симптом, твърди "Гардиън" в заглавие на статия, в която изрежда подигравките по адрес на Тереза Мей от чуждестранни политици. Френският държавен министър по европейските въпроси Натали Лоазо разказва как е кръстила Brexit своя котарак: "Той ме буди всяка сутрин, като мяука, защото иска да излезе. А когато му отворя вратата, се заковава на прага в колебание и ме гледа свирепо, щом го побутна навън".

Холандският премиер Марк Рюте я сравнява с рицаря от скечовете на "Монти Пайтън", чиито крайници са отсечени, но той настоява, че това е само драскотина. А италиански журналисти се присмиват, че по телевизиите в Италия Brexit е в края на новините в раздела за чудати и любопитни вести преди спорта и времето. "Всички ни се смеят. И защо да не го правят, след като изглеждаме нелепо", пише британският журналист.

Според автора на статията в "Гардиън" от тези събития произтичат две кризи. "Първата е свързана изключително с Brexit. При оставащи осем дни до 29 март (първоначалната дата за излизането от ЕС) остава само изборът между "сделка" или "без сделка". Това би било страхотен коз в ръцете на някой извънредно надарен и обаятелен политик. Но Тереза Мей е доказала, че не е нито едно от двете.

Втората криза ще е по-продължителна и ще се прояви в пълно разпадане на дисциплината в Консервативната партия - министри гласуват против правителството, а депутати от задните редове протестират. Това е свидетелство за срив на партийната лоялност, криза на нашата система, на нормите на нашата политическа и електорална култура, която партиите имат в сърцевината си. Ние доближаваме пълния разпад. Грубият въпрос "да останем или да напуснем" винаги ще поражда разделение, ще насърчава ренегатите и ще разколебава умерените", пише "Гардиън", цитиран от БТА.

Смирената Мей се стреми да внесе изменения в сделката си с Брюксел в рамките на 24 "преломни" часа, пише "Файненшъл таймс". Вестникът цитира двама нейни министри, според които, ако Мей изгуби и третото гласуване, тя ще подаде оставка следващата седмица. Тя използва пресконференцията си в Брюксел, за да възстанови някои разрушени мостове и сега нейната политика за Brexit и тонът, с който се изказва, се менят всеки ден и даже всеки час."Очевидно тя е под напрежение", казва единият министър и добавя, че на срещата в Брюксел Мей си е издействала още време, за да опита да възстанови някакво подобие на порядък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Не съм виждал приливна вълна от наши по летището, но вашите от махалата ще ходят да просят и д крадат по улиците на 36 май, шестък се падало...
38
0
 
2
 
! Отговори
Бачо Киро преди 5 години
До АнонименИ аз живея на Острова, но никога не се срамя да асе нарека българин. Разбра ли, неразумний юруде ?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като сте били 50 годинив ес всичко вече е деградиралои не можете да бъдете самостоятелнадържава . Само можете да мислитече е възможно , но не е. Все еднокуче да отиде в гората и да стане вълк .
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без брекзит си изглеждате нелепо.
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше България нямаше да има компромиси от никоя страна,двуличието на ЕС
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната сила на Англия е да граби от другите народи, в това са добри.Но в момента са направили неуспешен опит за това и някой ги определя за смешни, но те не са се отказвали векове и са успели да ограбят половината от световните богатсва преди векове.Така че те упорито ще си търсят следващия възможен случай да ограбят някой, рано или късно ще им се отвори възможност и те ще успеят ,именно тази упоритост е историята на Англия.
33
8
 
7
 
! Отговори
Кочинката преди 5 години
Нашенците стягате ли куфите?
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз им се смея, макар че съм от малцинсвата. Бритиш го хом.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе мадам Мей, пролетта дойде. Вземи та прочети "Когато цъфнат теменугите" (не е обаче от Шекспир) и давай напред.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британците не завлядяха света,а ограбиха само Испания, Португалия, Холандия. Ограбиха други европейски държави.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарите от Демократична република Конгобритания да решат и да ни съобщят.
28
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
"Англия с нищо не превъзхожда България" Народ, който от държава колкото България /България 111хил. кв./км Англия -130 хил./ завладя 2/3 от света и му наложи езика си, хич не е смешен. Момчета скромността краси човека.
27
13
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
Добре бе смейте се на англичаните щом така си качвате самочувствието. Две световни войни в началото им се смеехме пък после ревахме
26
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че Англия с нищо не превъзхожда България, но нека имаме впредвид, че не сме заробвали държави и не сме ограбвали колонии, не сме закостенели до толкова, че да караме в насрещното, по-жилави и гъвкави сме и сме оцелели при 500г. турско робство и 45г. нечовешки комунизъм! Те могат ли да кажат същото за себе си? Много поздрави на пишещия от Англия - ако имаше акъл щеше да живееш добре в България, но за който няма акъл е достатъчно да чисти къщи на острова и да гледа отдалеко... БГ!
25
4
 
7
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Тук щатите направиха тази интрига с ЕС и Великобритания.. Американската застъпничка Мей проми мозъците на Британското Общество, направи референдума и сега кралицата и казала че ако UK излезе от ЕС ще я прати в най затънтената колония Англия да работи като домашна прислуга в приемно семейство Бабофили..
24
4
 
9
 
! Отговори
SS до Анонимен [#23] преди 5 години
SS до Анонимен [#23]Точно така: "победил" е щото е ОГРАБВАЛ "де що има по тоя свят и е взел всичко каквото му трябва".Ние, българите, едва ли имаме повод да им се радваме на тиа!И защо пък да не им се смеем, след като напълно заслужават това? Я какви хубави вицове показва БЛИЦ:https://blitz.bg/lyubopitno/vits-za-brekzit-vzrivi-mrezhata-video_news664137.html
23
15
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Аиде българчетата да не се смеем на англичаните. Тоя народ е победил де що има по тоя свят и е взел всичко каквото му трябва. Та точно ние по добре да го даваме по скромно.Просто вижте как действа истинската демокрация с всчките проблеми и двоумение се изпълнява волята на народа
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитрата сврака с двата крака.Лукавия се повеждаха само с истината.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най-смешното е, че имиграцията се е увеличила и то главно от цветни създания от майната си. Честита ви колонизация.
20
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се махнат тия. На референдума гласуваха всеки разбрал не разбрал селянджър. Депутатите им знаят , че излезнат ли икономиката им ще потъне като титаник и положението ще стане страшно и селянджърите с празни джобове ще ги линчуват