Кой печели от Brexit? Никой, всички ще загубят

За западната преса това е "задънена улица" и "водевил"
43
Кой печели от Brexit? Никой, всички ще загубят
Снимка: Reuters

Brexit се превърна в ключова дума, която от около три години описва състояние, определяно като криза на Европейския съюз. "Задънена улица", "хаос", "лабиринт", а през последния месец "водевил" и "гротеска" са думите, с които европейската преса описва най-често случващото се.

Още по темата
Междувременно социологическите проучвания в самата Великобритания регистрираха съществена промяна в масовите нагласи по въпроса. Делът на привържениците на Brexit спадна с 11 пункта за сметка на увеличения дял на противниците – с 6 пункта. Почти сигурно е, че ако сега се повтори референдумът от 2016 г., противниците на Brexit ще надделеят.

На въпросите кой би спечелил и кой би изгубил от напускането на Великобритания от ЕС, единственото сигурно е, че обществото ни няма категоричен отговор.

Всеки пети запитан (20,4%) е на мнение, че от Brexit печели предимно Обединеното кралство. Едва 5,6 на сто са тези, които мислят, че от тази ситуация ще спечели Европейския съюз.

Други около 8% пък считат, че и ЕС и Великобритания биха спечелили от напускането на Кралството, сочи проучване на социологическата агенция Афис.

Според данните от допитването все пак най-голяма група респонденти се обединява около мнението, че никой няма да спечели от един такъв разлом – това са малко над 43 на сто от всички запитани. Близо 23 на сто пък нямат мнение по този въпрос.

Реципрочният въпрос – преди всичко кой губи от Brexit, също показва закономерна тенденция. Практически всеки четвърти смята, че и Съюзът, и Островът ще бъдат преди всичко губещи страни от потенциалния развод.

За 23% губещ ще бъде преди всичко Европейският съюз. Значително по-нисък е делът на хората, които смятат, че загуби ще търпи предимно Великобритания.

Отново, всеки четвърти запитан няма мнение по този въпрос, а 14% са на мнение, че нито една от страните няма да претърпи загуби.

И при двата въпроса вглеждането в по-дълбокия разрез на данните показва логична картина – висшистите в по-голяма степен са на мнение, че от предстоящия Brexit всички страни са губещи и практически няма печелещи.

Младите (18-29 години), включително учащите и студентите, определят като основен губещ от Brexit в по-голяма степен ще бъде Великобритания.

Много сходна е картината и сред евро-оптимистите и евро-скептиците, попаднали в извадката. Отново няма съществени разминавания в нагласите, независимо дали част от запитаните вярват или не вярват в Европейските институции, както и дали Европа се движи в правилната или грешната посока.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
Кой е в матрицата, бе. Аз написах, че Чърчил бомбардира София въпреки настояването на СССР и САЩ за спиране или поне намаляване на бомбардировките. Това са факти. А ти започна да се доказваш колко много знаеш и разбираш и дори си позволи да обиждаш, като ми каза "прочети преди да коментираш". Ти си в матрицата, пич.
40
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Няма как в Обединеното кралство да се случи нещо,което да е в ущърб на евреите от Ситито,които вече над 200 години контролират UK!Ако те смятаха,че един Брекзит ще им навреди-просто не биха го допуснали!Какъв им е интереса ще разберем след години,а може и никога,но определено имат такъв в случая.Сега дали избързаха или въртят номера на брюкселските джендъри-те си знаят...Но да излъжеш евреин е мисия невъзможна.
39
1
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 1 месец
за каква конспиративна литература говорих, която е подкрепена от тонове документи, книгата за която говоря е "Войната на Чърчил" - препоръчвам ти да я прочетеш, да се запознаеш с документите и тогава да коментираш, щото не усещаш как си в матрицата!
38
1
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 1 месец
Пич, вземи излез малко на слънчице и остави за момент конспиративната литература, която смяташ за истинска история.
37
1
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 1 месец
ами така са му поръчали на Чърчил Еврейте да ни се отблагодарят, че ги спасяваме по време на ВСВ - ако не знаеш Чърчил е Еврейски агент, защото и той и баща му са затънали в дългове към еврейските банкери, прочети малко истинска история и после коментирай!! Ако не знаеш, Чърчил затваря пилота носещ му мирно споразумения от Хитлер, още преди войната да почне. Така, че ВСВ е нищо повече от войната на Чърчил, на господарите му еврей и на пропагандата им - има цяла книга за това...
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ЕС и европейците не им пука толкова, но вижте британците, в панически шок са от първия до последния. А се очакваше да е точно обратното, вън твърдо или меко, не ни интересува. Британците са предатели, винаги са били и ще бъдат. Помните ли бомбардировките над София, да напомням ли, че САЩ настояваха за намаляване на интензитета им докато Чърчил искаше да хвърля още повече бомби. И то при вече предизвестен край.
35
4
 
6
 
! Отговори
брексит завинаги преди 1 месец
Печели Свободата!! А Свободата няма Цена!!! Още повече ако се осбождаващ от Еврейският Съюз, както Мартин Шулц каза преди години - Европа няма друга функция освен да служи на Израел!
34
3
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 1 месец
Как кой ще спечели? Онези от двете страни които искат да смажат силния ЕС като в менгеме за да не се конкурира с тях военно и икономически. Същите тези които подклаждат огъня и са провокирали по един начин или друг да има референдум. Големите приятели които делят граница близо до Аляска :))
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж всички ще губят, а никой не иска отмяна на брекзит нито Англия нито ЕС. Това се нарича шизофрения .
32
4
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Китай и САЩ ще са най-печеливши,а и няколко други стръни също ,но в по-малки размери и Русия е в това число.
31
3
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Въпреки многото приказки,въпреки това,че Брекзитът се превърна в цирк и евтина комедия,все още нищо не е ясно както за напускането,така и за последиците от това напускане.Присъединявам се към тези,които считат,че англичаните много добре обмислят решенията си,умеят да се пазарят и да отчитат последствията.Историята поне досега показва,че в повечето случаи докарват нещата в тяхна полза.И с американците е така с малка разлика-Те винаги намират вярното решение,след като опитат всички останали-Чърчил
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само руснаците, те печелят винаги от нещастието на другите.
28
3
 
7
 
! Отговори
Сериала преди 1 месец
До кой епизод стигнахме
27
6
 
12
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Англичаните винаги печелят - поразгледайте историята и ще се убедите че този народ грешки не прави. От държава малко по-голяма от България завладя 2/3 от света, спечели 2 световни войни почти без усилия и наложи на света езика си.
Трудният път на брекзит е трудния път на истинската демокрация.
В останалата част на Европа - няма никакво значение какво иска народа.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не знам защо медиите в България се занимават само с този Брекзит? Да му мислят британците. И се казва Обединено Кралство, не само защото одавна не са велики.
На 29.03 би трябвало да са вън от ЕС, с всички произтичащи плюсове и минуси. Те пожелаха да са вън и ЕС трябва да уважи тяхното право след активиране на член 50.
След като са извън ЕС пак могат да си договарят търговки мита и взаимоотношения.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 22
Помислил Сральо че е Портальо! Абре българския лайнарец съвсем се е побъркал!
24
5
 
5
 
! Отговори
Кой печели от Brexit преди 1 месец
юдо-масоните глобалисти от много години се опитват да извият ръцете на Европа за да започне да внася ГМО и пр. отпадъци от САЩ и Китай и то без мита и квоти

Brexit беше замислен като решителен опит да се извият ръцете на ЕС, демек без Англия ЕС няма да може да запълни дупката в бюджета и неминуемо бюрокрацията в Брюксел ще загуби контрол върху малките държави

Кой ще спечели от Brexit - ХОРАТА ще спечелят а юдо-масоните и от двата лагера ще ЗАГУБЯТ !!!
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12

новият дългосрочен ценови коридор на нефта, ще бъде в интервала - 25-40 долара,
а газа - ще е твърдо под 2 долара, т.е. 2 пъти по ниски цени ни очакват в бъдеще!
кой е тоя ид.от, който сега би се заковал с дългосрочен договор?
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако в ЕС имаше хора с достойнство , за тези английски утрепки ,не би трябвало да има капка компромис,аут и никога обратно ...
Тези британци винаги само са вземали ,и сега пак...
Но понеже винаги е имало и има проджници ,и сега пак ...
Не довиждане ,а сбогом Велика Британия...
И никога обратно...