Европарламентът до Букурещ: Не пречете на Кьовеши!

Антонио Таяни увери, че румънката има подкрепа за главен прокурор на ЕС
Обновена: 3 апр 2019 17:22 | 3 апр 2019 17:22,
17
Европарламентът до Букурещ: Не пречете на Кьовеши!
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще пише до румънските власти с искане да не пречат на кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Решение за това взеха днес председателите на парламентарните групи.

Още по темата
"Лаура Кьовеши е нашият кандидат и има подкрепата ни", заяви Таяни под аплодисмените на евродепутатите.
Парламентът предпочете румънката за поста на първи европейски главен прокурор през март. Той трябва да преговаря сега със Съвета за намиране на компромис, след като посланиците на страните членки дадоха значителна преднина на френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

Таяни посочи, че след като Кьовеши беше определена за кандидат на парламента, на румънката е било забранено да пътува в чужбина и да говори с медиите. Кьовеши е обект на разследване заради дейността си като шеф на дирекцията за борба с корупцията, от която тя бе уволнена с идването на социал-демократическото правителство на власт миналата година.

Тя получи призовка докато се явяваше на интервюта от новосъздадената в Румъния агенция за разследване на магистрати като заподозряна за престъпления в съдебната система. 

Председателят на Европарламента изрази загриженост от ограничаване на правата на кандидатката, която все още е в процедура за назначаване за първи европейски главен прокурор.

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс също се изказа в подкрепа на Лаура Кьовеши като посочи, че тя е "отличен юрист" и изрази възхищение пред куража й.

Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер изпрати писмо до своите колеги в държавите от ЕС и до Европейския парламент, в което пише, че назначаването на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор ще бъде грешка.

В момента Румъния е ротационен председател на Съвета на ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи, вместо да се заяждете по форумите, ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ.Излезте и гласувайте, ако наистина искате крадилвата Шайка да бъде изметена от властта.В противен случай ще продължаваме да си пишем само ...
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще стане голям смях да я назначат тая влашка изтривалка за някакъв главен прокурор в еврогейския съюз и тя да опандизи доста от брюкселско-страсбургската корумпирана ***, просто защото там корупцията е най-голяма! Тия *** ако знаят какъв ще си го вкарат с тая ваксинирана кокошка свещи ще палят докато се отърват от нея, както правят сега румънците!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВА ЩЕ Я БЪДЕ......ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КОМУНИСТИТЕС БЕЛЕЗНИЦИ НА РЪЦЕ,ОКОВИ НА КРАКА КАТО ИВАНЧЕВА АЗ НЕ МОГА.....НЕ,НЕ И НЕ, УЖАС ,ТРИЛЪР.ГОРКИТЕ КОМУНИСТИ.АМИ ДЕЦАТА ИМ ЖИВЕЕЩИ НА ЗАПАД,КОЙ ЩЕ ГИ ХРАНИ,АМИ АКО ИМ БУТНАТ КЪЩИТЕ ИЛИ ИМ ГИ НАЦИОНАЛИЗИРАТ,.КЪДЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ,А И ЗИМА ИДВА......
11
0
 
8
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Тоз Тудорел да не се е уредил и той като наша Цецка?Ама там имаше Кьовеши,а не нашта Цаца.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако вкара завряния зет в панделата ще я призная за истински прокурор, у нас само един се опита и го искараха луд, другите са нежни души
9
5
 
13
 
! Отговори
марко преди 5 години
Спрете я тази що Бойчето не може да заспи , ве
8
2
 
10
 
! Отговори
до 6 и 7 преди 5 години
Абе Цветанов само теб ли те активира, бе герберастки *** не щастен.Кво стана с колегите ти. Май нещо вече няма кинти.***.
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази е с манталитет на член на Народния съд.
6
15
 
1
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 1. Глу.пак, гласуваха против, защото не става. А то остава и от Кьовеши да ги е страх. Те у дома не искат, тя иска в цялото село да гостува.
5
17
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Стига с тая некадърна коза.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кьовеши да запретва ръкави и да идва в София, защото сме най-корумпирани в ЕС.
3
1
 
22
 
! Отговори
Цвъ Цвъ преди 5 години
Аз съм недосегаем и никой не може да ме накаже.Вярно, че преди бях милиционер,но сега вече съм милионер.
2
2
 
30
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Докато я чакаме тея ще разграбят и малкото останало.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Тиквите много ги е страх от Кьовеши.Неслучано всичките им евродепутати гласуваха срещу нея.