Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални

Тръмп, Туск, Меркел и Макрон изразиха тъга от пожара в катедралата
Обновена: 15 апр 2019 22:19 | 15 апр 2019 22:17, Веселина Йорданова
240
Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар, който се разрази в парижката катедрала Нотр Дам, предадоха световните агенции.

Още по темата
"Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо", написа Тръмп в Туитър. В Туитър американската първа дама Мелания Тръмп написа, че сърцето й се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че пътува към мястото на пожара. В Туитър той написа: "Толкова съм тъжен да видя, че тази част от всички нас, е изгоряла напълно", предаде Ройтерс. Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи, предаде Франс прес.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара "ужасен" и каза, че щетите са "колосални", предаде Франс прес.
Германският външен министър каза, че пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците изрази подкрепа с Франция, предаде Франс прес.

"Обхванатата от пламъци Нотр Дам поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в Туитър на германския външен министър Хайко Маас.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес.

"Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара, предаде ТАСС. "Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в Туитър.

Според френски медии и някои световни агенции е рухнала островърхата кула на Нотр Дам. Според други източници е рухнала част от кулата. Противоречиви са и информациите за състоянието на покрива, дали е рухнал напълно или частично и до каква степен е засегната и долната част на храма. Телевизионни кадри показват пламъците да напредват надолу в храма.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, предаде Асошиейтед прес.
Катедралата беше в процес на обновление, припомнят агенциите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога няма да я възстановят както преди .Масоните са я правили ,а тази средновековна техника е отишла в гроба заедно с тях !Но няма нищо вечно това е .Освен може би египетските пирамиди .Явно първите култури са били най близо до Бога .
30
3
 
26
 
! Отговори
ВЯРНО Е! преди 5 години
ДОРИ СВЕТОВНИЯ ЛИДЕР БОЙЧЕ БОРИСОВ СЕ Е ПРОИЗНЕСЪЛ:"ОСЕМ ВЕКА ИСТОРИЯ ИЗГАРЯТ ПРЕД ОЧИТЕ НИ!" - възкликнал тойНищо, че не знае основни неща от българската история за ЧЕТВЪРТИ КЛАС - доказано, има и клипче как Сашо Диков го изпитва и той не знае. ФАКТ! ИСТИНА!
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът преживява средновековието на живо !Всичко е преходно, но живота продължава !
28
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Действайте като Буш и обявете война на ислямския тероризъм в Европа .
27
27
 
12
 
! Отговори
АЛЛАХ преди 5 години
Ах каква прекрасна джамия ще построим върху останките! За чудо и приказ, със цели 7 минарета украсени със злато и сапфири! И най-големите високоговорители на света ще монтираме на върха та мюезина като запее чак в Москва да се тресат кулите на Кремъл и да знаят, че и те скоро ще станат минарета на джамия!
26
10
 
3
 
! Отговори
Тая сграда е преди 5 години
90% камък, ще съществува векове след нас,споко....
25
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците ще ви палят и взривяват, ще ви свалят самолетите, ще ви тровят и ще ви се смеят отстрани докато ги търпите. Московия трябва да се срине до основи, иначе един ден ще принасяте чай и водка на азиатите. Очаквайте още такива номерца в скоро време.
24
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У арапска франция католическото християнство далеч не е най-изповядваната религия. Феновете на Аллах са най-многонбройни.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да има пламнали минарета! Жак Лю Подпалвач ше им покаже!
22
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радован Караджич и Радко Младич запопнаха нещо, което някой трябва да довърши! Свобода за двамата! Прочистване на нацията или европеидната раса ше загине!
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашия не се ли е изказал?!Не е ли обещал да им вдигне нова - от асфалт?!А тази ще я изрине с багерите...
20
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 Имайте уважение в този отвратителен момент за целия свят, а не само за католиците.
19
27
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Господ наказва Европа, защото търпи идьотската държава Фашиска Просия.
18
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм християнин, обаче сърцето ми в момента има по-важна работа, от плаченето за златното яйце на френския католицизъм. И не съм Париж, между другото.
17
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франсетата да пускат австралийския хит Remive Kebap и да се насочват към най-близката джамия! Започва междурелигиозната война!
16
1
 
52
 
! Отговори
Гледали били ужасено преди 5 години
световните лидери ... Дали им минава през ума, че този пожар вероятно е последица от безумната им политика?Световните лидери гледат ужасено, а сърцето на всеки християнин в момента плаче!
15
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кво им е катедрала в Париж?
14
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм фанатизирано набожен,но....Някак знак ми се вижда точно в навечерието на техния велик ден да изгори тоя им символ.Да слезе на земята оня "велик" държавник Макрон,който реши да определя бъдещето на Европа!!!Жалко за прекрасната катедрала жалко!!!
13
3
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, защо не изгоря европарламента...а тази чудесна сграда...
12
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е коментара на главния пожарникар на ЕС?